BANCI | Stirea Zilei

Criza abia ţncepe ţn Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-15 08:44

Pentru Ungaria, unul dintre statele din Europa de Est cel mai grav lovite de criza financiară mondială, perioada cea mai dificilă ar putea ţncepe ţn perioada ce va urma, cu repercusiuni asupra economiei reale şi consecinţe ale măsurilor de austeritate, sunt de părere analiştii, citaţi de AFP.

"Nu ştiu cum vom trece de această criză", a declarat Levente Benedekfi, promotor imobiliar, pentru AFP, aflat ţn dificultate ţncă de anul trecut, cÔnd criza economică mondială a atins Ungaria.

"╬n mod normal vindem ţntre 10 şi 15 apartamente pe luna, ţnsă ţn ultimele nouă nu am putut vinde decÔt două", a precizat acesta, subliniind că este momentan proprietar a 480 de apartamente goale.

"╬n plus, compania noastră este ţndatorată ţn franci elveţieni, totalul datoriilor ridicÔndu-se la 10,7 milioane euro, iar datoria ar trebui achitată prin vÔnzarea de apartamente", a precizat acesta.

Ungaria, ţară aflată aproape de a intra ţn incapacitate de plată ţn octombrie 2008, a obţinut sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europene (UE) şi Băncii Centrale Europene (BCU), ţn cuantum de 20 miliarde euro, conform AFP.

Pentru a obţine acest ajutor, Ungaria a trebuit să promită reducerea drastică a deficitului public.

Acordul a adus cu sine două consecinţe - stabilizarea pieţelor financiare şi a cursului monedei ungare, evitÔndu-se astfel falimentul, relatează AFP.

╬nsă, pe de altă parte, guvernul a fost obligat să pună ţn vigoare o serie de măsuri de austeritate, ţncepÔnd cu luna iulie 2009, care vor reduce drastic veniturile ungarilor.

Pentru sectorul construcţiilor, care a ţnregistrat ţn primul trimestru din 2009 o scădere de 4,2% faţă de perioada similară din 2008, eliminarea subvenţiilor acordate familiilor interesate să cumpere prima casă (ridicÔndu-se la 14 mii euro pentru o familie cu trei copii), aceste măsuri pot avea consecinţe grave.

"Politica de austeritate a guvernului ungar nu va fi decÔt ţn folosul FMI, al investitorilor şi al analiştilor", a declarat politologul PÚter T÷lgyessy.

"Cetăţenii nu au simţit ţncă adevăratul impact al crizei. Efectele vor fi devastatoare ţncepÔnd cu data de 1 iulie. Consumul se va reduce cu 8-9%, mai ales ţn a doua parte a anului", a adăugat acesta referindu-se la taxa pe valoarea adăugată (TVA), ce va urca de la 20% la 25%, scrie AFP.

Actualul acord cu FMI expiră ţn martie 2010, iar premierul Gordon Bajnai a declarat marţi că Ungaria ar putea să nu fie nevoită să cheltuiască tot pachetul de ajutor obţinut de la FMI ţn luna octombrie, toţi banii nefolosiţi fiind destinaţi majorării rezervelor.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rată anuală de 6,7% ţn primul trimestru, peste estimările preliminare care indicau o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%.

De asemenea, Ungaria a raportat marţi un excedent comercial de 429,7 milioane euro ţn aprilie, după ce ţn martie acesta a ajuns la 502,6 milioane euro, potrivit unor statistici preliminare. ╬n aprilie 2008, Ungaria ţnregistrase un excedent comerical de 48,9 milioane euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii