BANCI | Stirea Zilei

FMI: Capacitatea Romaniei de a returna imprumutul este puternica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-11 08:58

Capacitatea RomÔniei de a rambursa ţmprumutul acordat de FMI este puternică, dar depinde de angajamentul faţă de program şi de succesul ţn a rebalansa economia, prima rată, ţn valoare de 1,307 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST), urmÔnd să fie returnată ţn 2012, consideră FMI.

"Capacitatea RomÔniei de a reţnapoia sumacontractată este puternică. La finalul aranjamantului, expunerea Fondului pe RomÔnia va reprezenta aproximativ 10% din PIB. Deşi această expunere este mare, riscurile asociate sunt atenuate de nivelul relativ mic al datoriei publice", potrivit instituţiei financiare internaţionale, citate de Mediafax.

DST este unitatea de cont a FMI, ţn care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat ţn prezent la aproximativ 1,1 euro.

╬n 2013 şi 2014, RomÔnia va trebui să ramburseze cea mai mare parte a ţmprumutului, ţn două tranşe, de 4,323 miliarde de DST şi, respectiv, 4,305 miliarde de DST, se menţionează ţn memorandumul tehnic de ţnţelegere ţncheiat de RomÔnia cu FMI.

Penultima rată, care va trebui returnată ţn 2015, este de 1,39 miliarde de DST, iar ultima tranşă, de 109 milioane de DST, va fi plătită ţn 2016.

"╬n timp ce preşedintele, premierul, şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile ţn cadrul alianţei şi, ţn ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii RomÔniei de a rambursa ţmprumutul", precizează FMI.

Totodată, FMI arată că există riscul ca recesiunea globală să se adÔncească mai mult decÔt se anticipa, sau ca procesul de recuperare să fie prelungit.

De asemenea, Fondul menţionează că este posibil ca băncile-mamă să nu menţină liniile de finanţare din RomÔnia, ţn pofida semnării angajamentelor asumate, avÔnd ţn vedere dimensiunea crizei financiare regionale şi operaţiunile fiecărei instituţii.

"Din aceste motive, deficitul balanţei de plăţi ţn 2009-2010 ar putea fi mai mare decÔt cel proiectat ţn program, sau presiunile asupra balanţei de plăţi s-ar putea extinde după 2010, slăbind abilitatea RomÔniei de a returna ţmprumutul Fondului", menţionează Fondul.

Autorităţile romÔne au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră ţn rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmÔnd să ajungă la 19,95 miliarde euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii