BANCI | Stirea Zilei

Fitch Ratings mentine ratingurile Romaniei, cu perspectiva negativa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 12:43

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a menţinut ratingul BB+al Romniei la credite n valută pe termen lung şi calificativul 'BBB-' pentru datoria n lei pe termen lung, ambele cu perspectivă negativă, subliniind dependenţa de relaţia cu FMI, conform Fitch Ratings.

Pragul de ţară şi calificativul pentru creditele n valută pe termen scurt au fost menţinute la 'BBB', respectiv 'B'.

"Programul de ajustare al Romniei, sub ndrumarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), susţine ratingul Romniei, nsă abilitatea autorităţilor de a aplica cu stricteţe strategia dură cerută de program va fi crucială. Perspectiva pentru economia mondială s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, n luna noiembrie 2008, adăugnd la riscurile cu care se confruntă Romnia ntr-o perioadă n care statul este nevoit să se adapteze la un nivel mai redus al intrărilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru pieţe emergente al Fitch Ratings.

Ratingurile Romniei sunt susţinute n continuare de un sector solid al finanţelor publice, precum şi de indicatori sociali, ai mediului de afaceri şi ai guvernanţei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, nsă pot fi observate n continuare riscuri din punct de vedere financiar şi economic.

Romnia a obţinut n mai 2009 un mprumut internaţional de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a fost reprezentată de un pachet de sprijin acordat de FMI, menit a acoperi un deficit de finanţare externă, estimat de Fitch la 12 miliarde dolari pentru 2009.

Uniunea Europeană a contribuit cu 6,6 miliarde dolari la pachetul de mprumut, disponibil autorităţilor care sunt confruntate cu un deficit fiscal ce a atins nivelul de 4,9% din produsul intern brut n 2008.

Alte instituţii financiare au contribuit cu 2,6 miliarde dolari.

n plus, companiile străine ce controlează aproximativ 70% din piaţa bancară locală au promis să şi menţină expunerea n Romnia şi să şi majoreze capitalizarea subsidiarelor.

Fitch estimează că economia Romniei se va contracta cu 4,5% n 2009. Rezervele valutare oficiale s-au redus la 27,1 miliarde euro la sfrşitul lunii aprilie, cu 7,6% sub nivelul maxim atins n noiembrie 2008.

O reducere a rezervelor valutare ale Romniei, ndeajuns de mare pentru a afecta ncrederea n leu ar avea efecte negative considerabile asupra stabilităţii financiare şi a economiei reale (la sfrşitul lunii martie 2009, 57% din mprumuturile bancare erau contractate n valute străine), putnd duce la o reducere a calificativelor.

Programul de ajustare economică sprijinit de FMI prevede un deficit bugetar de 5% n 2009. Atingerea acestei ţinte de deficit va necesita o năsprire a politicii fiscale de circa 3% din PIB, pe fondul unei adnci recesiuni, măsură ce nu va fi apreciată de alegători naintea alegerilor prezidenţiale de la sfrşitul anului.

O ntrerupere a acordului cu FMI ar avea un puternic efect negativ asupra ratingurilor. Romnia este una dintre ţările cu cea mai mare expunere la riscurile de finanţare externă din cele 11 economii evaluate de Fitch n cadrul raportului "Riscuri de finanţare externă n Europa Centrală şi de Est".

n 20 mai, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, declara că Romnia ar putea să-şi recupereze calificativul din categoria investment grade n primăvara anului viitor, n condiţiile n care n toamna acestui an agenţiile de rating ar putea mbunătăţi perspectiva ţării.

n prezent, două din cele trei mari agenţii de rating - S&P şi Fitch - acordă Romniei calificativ fără recomandare de investiţii (junk), cu perspectivă negativă, după ce au cobort ratingul n toamna anului trecut, n timp ce Moody's a menţinut Romnia pe ultima treaptă - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investiţii, cu perspectivă stabilă.

"Eu mă aştept la o schimbare a perspectivei, n condiţiile n care pnă la un nou rating, cel din toamnă, efectele punerii n aplicare a deciziilor ar trebui să se vadă şi n economia reală, nu doar n documente", a spus Dijmărescu.

El a adăugat că, n condiţiile n care guvernul a luat deja măsuri la nivel decizional, n primăvara anului viitor agenţiile de rating ar putea acorda Romniei calificativ din categoria investment grade, "nsă nti trebuie ntoarsă corabia, de la outlook (perspectivă n.r.) negativ".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii