BANCI | Stirea Zilei

FMI crede ca DST va deveni moneda mondiala de rezerva, Rusia mizeaza mai degraba pe yuan

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 10:34

Drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar putea deveni, pe termen lung, moneda globală pentru rezervele valutare, a spus sâmbătă directorul adjunct al FMI, John Lipsky, în timp ce ministrul rus de finanţe vede yuanul chinezesc într-un astfel de rol peste10 ani.

La Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, ce se desfăşoară în perioada 4-6 iunie, s-a discutat intens în legătură cu o eventuală înlocuire a dolarului, considerat de unii experţi o monedă fragilă, din postura de principală monedă de rezervă pe plan mondial.

Reprezentantul FMI a explicat sâmbătă că, pentru ca drepturile speciale de tragere să devină o adevărată monedă de rezervă, "vor trebui să fie dezlegate de coşul valutar (în funcţie de care sunt calculate în prezent n.r.) şi să devină o monedă de sine stătătoare", potrivit declaraţiilor sale, citate de Reuters.

Lipsky a mai spus că o astfel de evoluţie va lua mult timp şi va reprezenta un pas radical.

În schimb, Rusia şi China au respins ideea folosirii DST pentru a reduce dependenţa de dolar, iar Rusia a indicat, prin ministrul său de finanţe, Aleksei Kudrin, că yuanul chinezesc ar putea deveni moneda mondială de rezervă după ce va deveni complet convertibil, proces ce ar putea dura zece ani.

"Cred că cea mai scurtă cale va fi dacă statul chinez liberalizează economia Chinei şi permite convertibilitatea yuanului", a spus sâmbătă Kudrin, considerat un aliat fidel al primului ministru Vladimir Putin.

"Aceasta ar putea dura zece ani, dar după această perioadă yuanul va fi căutat şi este cea mai scurtă cale pentru crearea unei noi monede mondiale de rezervă, aşa că eu cred că partea chineză ar trebui să reflecteze la acest lucru", a explicat ministrul rus de finanţe, la forumul economic din Sankt Petersburg.

China şi Rusia ocupă prima şi a treia poziţie în lume după valoarea rezervelor valutare deţinute şi s-au arătat în ultimul timp nemulţumite de volatilitatea dolarului american. Cele două mari state emergente au cerut discuţii legate de eventuale modalităţi pentru a crea alte monede de rezervă care să concureze cu dolarul.

Însă marile puteri economice au reacţionat cu răceală la aceste propuneri.

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, care a participat la aceleaşi sesiuni de discuţii de la Sankt Petersburg, s-a arătat sceptic în legătură cu înlocuirea dolarului din poziţia de principală monedă mondială de rezervă într-o perioadă atât de scurtă.

"Dolarul este în mod evident principala monedă în economia noastră globală folosită ca valută de rezervă şi această poziţie a dolarului nu se va schimba într-un timp scurt prin niciun fel de decizie politică sau voinţă politică", a spus Almunia, citat de Reuters.

Comisarul european a subliniat că astfel de decizii sunt luate de piaţă, iar "pieţele evoluează gradual în astfel de chestiuni".

Însă presiunea din partea marilor economii emergente, reunite acum sub umbrela forumului informal BRIC (acronim pentru Brazilia, Rusia, India şi China), se înteţeşte, iar Kremlinul a dat de înţeles că la reuniunea liderilor BRIC, ce se va desfăşura în 16 iunie la Ekaterinburg, ar putea fi discutată ideea unei monede supranaţionale.

Un oficial brazilian a spus luna trecută pentru Reuters că la summit-ul din 16 iunie se va lua în discuţie dominaţia monedei americane, între alte subiecte precum reformarea sistemului comerţului mondial şi dezarmarea nucleară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii