BANCI | Stirea Zilei

FMI crede ca DST va deveni moneda mondiala de rezerva, Rusia mizeaza mai degraba pe yuan

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 10:34

Drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar putea deveni, pe termen lung, moneda globală pentru rezervele valutare, a spus sÔmbătă directorul adjunct al FMI, John Lipsky, ţn timp ce ministrul rus de finanţe vede yuanul chinezesc ţntr-un astfel de rol peste10 ani.

La Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, ce se desfăşoară ţn perioada 4-6 iunie, s-a discutat intens ţn legătură cu o eventuală ţnlocuire a dolarului, considerat de unii experţi o monedă fragilă, din postura de principală monedă de rezervă pe plan mondial.

Reprezentantul FMI a explicat sÔmbătă că, pentru ca drepturile speciale de tragere să devină o adevărată monedă de rezervă, "vor trebui să fie dezlegate de coşul valutar (ţn funcţie de care sunt calculate ţn prezent n.r.) şi să devină o monedă de sine stătătoare", potrivit declaraţiilor sale, citate de Reuters.

Lipsky a mai spus că o astfel de evoluţie va lua mult timp şi va reprezenta un pas radical.

╬n schimb, Rusia şi China au respins ideea folosirii DST pentru a reduce dependenţa de dolar, iar Rusia a indicat, prin ministrul său de finanţe, Aleksei Kudrin, că yuanul chinezesc ar putea deveni moneda mondială de rezervă după ce va deveni complet convertibil, proces ce ar putea dura zece ani.

"Cred că cea mai scurtă cale va fi dacă statul chinez liberalizează economia Chinei şi permite convertibilitatea yuanului", a spus sÔmbătă Kudrin, considerat un aliat fidel al primului ministru Vladimir Putin.

"Aceasta ar putea dura zece ani, dar după această perioadă yuanul va fi căutat şi este cea mai scurtă cale pentru crearea unei noi monede mondiale de rezervă, aşa că eu cred că partea chineză ar trebui să reflecteze la acest lucru", a explicat ministrul rus de finanţe, la forumul economic din Sankt Petersburg.

China şi Rusia ocupă prima şi a treia poziţie ţn lume după valoarea rezervelor valutare deţinute şi s-au arătat ţn ultimul timp nemulţumite de volatilitatea dolarului american. Cele două mari state emergente au cerut discuţii legate de eventuale modalităţi pentru a crea alte monede de rezervă care să concureze cu dolarul.

╬nsă marile puteri economice au reacţionat cu răceală la aceste propuneri.

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, care a participat la aceleaşi sesiuni de discuţii de la Sankt Petersburg, s-a arătat sceptic ţn legătură cu ţnlocuirea dolarului din poziţia de principală monedă mondială de rezervă ţntr-o perioadă atÔt de scurtă.

"Dolarul este ţn mod evident principala monedă ţn economia noastră globală folosită ca valută de rezervă şi această poziţie a dolarului nu se va schimba ţntr-un timp scurt prin niciun fel de decizie politică sau voinţă politică", a spus Almunia, citat de Reuters.

Comisarul european a subliniat că astfel de decizii sunt luate de piaţă, iar "pieţele evoluează gradual ţn astfel de chestiuni".

╬nsă presiunea din partea marilor economii emergente, reunite acum sub umbrela forumului informal BRIC (acronim pentru Brazilia, Rusia, India şi China), se ţnteţeşte, iar Kremlinul a dat de ţnţeles că la reuniunea liderilor BRIC, ce se va desfăşura ţn 16 iunie la Ekaterinburg, ar putea fi discutată ideea unei monede supranaţionale.

Un oficial brazilian a spus luna trecută pentru Reuters că la summit-ul din 16 iunie se va lua ţn discuţie dominaţia monedei americane, ţntre alte subiecte precum reformarea sistemului comerţului mondial şi dezarmarea nucleară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii