BANCI | Stirea Zilei

Bancile au fost in pierdere in primul trimestru, din cauza restantelor la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-30 14:34

Băncile comerciale au intrat pe pierdere la nivel cumulat, în primul trimestru, în premieră în ultimii ani, pe fondul unor creşteri foarte mari a provizioanelor constituite în lunile ianuarie şi februarie, a declarat, joi, directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"În ianuarie şi februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a înregistrat pierdere. Abia în martie s-a observat o revenire, dar soldul a rămas tot pierdere", a spus Cinteză.

El a afirmat că, în acest context, BNR a demarat o verificare, pe fondul suspiciunilor că unele bănci au declarat provizioane mai mici în 2008, pentru a afişa rezultate financiare mai bune.

"Personal suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 în 2009, în vederea închiderii anului trecut cu rezultate financiare pozitive. În ianuarie şi februarie, când nivelul provizioanelor a crescut semnificativ, sistemul a înregistrat pierderi, în premieră, cel puţin de când conduc eu direcţia de supraveghere. Abia în martie, sistemul reuşeşte să recupereze, dar soldul la finele lunii martie este pierdere", a spus Cinteză la un seminar organizat de Banca Naţională a României (BNR).

El a arătat că banca centrală a demarat o investigaţie la instituţiile de credit pentru a vedea modul în care au fost constituite provizioanele la finele anului trecut, dar nu are încă o concluzie a verificărilor.

Cinteză a precizat că deşi provizioanele au crescut semnificativ, gradul de acoperire a scăzut de la 143% în noiembrie anul trecut la 131% după primul trimestru din acest an. Coeficienţii au fost calculaţi după metodologia FMI.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii