BANCI | Stirea Zilei

BNR: Nu am scazut dobanda pentru a evita volatilitatea excesiva a cursului valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-01 09:13

BNR si-a motivat decizia de a nu scadea dobanda prin "necesitatea menţinerii unei atitudini prudente a politicii monetare, īn contextul nevoii de a continua ajustarea deficitului extern către niveluri sustenabile pe termen mediu, şi de a evita volatilitatea excesivă a cursului de schimb al monedei naţionale", se arata in comunicatul BNR.

Comunicatul BNR:

Īn şedinţa din 31 martie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Romāniei (CA al BNR) a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional privind obţinerea unui aranjament de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale şi Uniunea Europeană.

CA al BNR a hotărāt totodată următoarele:
• Menţinerea ratei dobānzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an;
• Utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă īn vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar;
• Reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele īn valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, faţă de 40 la sută īn prezent, īncepānd cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009;
• Menţinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor īn lei şi al celei aplicabile celorlalte pasive īn valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel īncāt, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.

Analiza celor mai recente date statistice relevă majorarea ratei anuale a inflaţiei şi īncetinirea creşterii economice ca efect al reducerii exporturilor şi a finanţărilor externe pe fondul adāncirii crizei economice şi financiare pe plan mondial.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la nivelul de 6,89 la sută īn luna februarie 2009 fată de 6,3 la sută īn decembrie 2008, īn condiţiile majorării unor preţuri administrate şi ale combustibililor, precum şi a tarifelor serviciilor pe fondul deprecierii monedei naţionale ca urmare a accentuării aversiunii faţă de risc a investitorilor faţă de economiile din Europa Centrală şi de Est.

Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat – calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili) şi al taxei pe viciu – a fost de 6,6 la sută īn luna februarie 2009, faţă de 6,3 la sută īn luna decembrie 2008.

Īn plan monetar, se evidenţiază o relativă stagnare a intermedierii īn condiţiile īncetinirii semnificative a expansiunii creditului acordat sectorulului privat.

Factorii menţionaţi anterior relevă necesitatea menţinerii unei atitudini prudente a politicii monetare, īn contextul nevoii de a continua ajustarea deficitului extern către niveluri sustenabile pe termen mediu, şi de a evita volatilitatea excesivă a cursului de schimb al monedei naţionale.

Pe baza datelor disponibile şi īn vederea continuării procesului de apropiere a nivelului dobānzilor interbancare de cel al dobānzii de politică monetară, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobānzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an şi continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Īn scopul alinierii graduale la standardele Băncii Centrale Europene şi al asigurării unei creditări sustenabile a economiei romāneşti, vizānd sectoarele cu potenţial de dezvoltare pe termen mai īndelungat, CA al BNR a hotărāt reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele īn valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, faţă de 40 la sută īn prezent, īncepānd cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009. Totodată, CA al BNR a hotărāt menţinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor īn lei şi al celei aplicabile celorlalte pasive īn valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR consideră că implementarea mix-ului echilibrat de politici macroeconomice convenit īn cadrul aranjamentului preventiv de finanţare externă de la organismele financiare internaţionale va permite ajustarea graduală şi prudentă a politicii monetare īn concordanţă cu reluarea procesului de dezinflaţie şi consolidarea stabilităţii financiare.

BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel īncāt, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilitătii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.
Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc īn data de 6 mai 2009, cānd va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii