BANCI | Stirea Zilei

Fondul Roman de Contragarantare a finantarilor pentru IMM are un capital de 100 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-12 08:23

Guvernul a decis constituirea Fondului RomÔn de Contragarantare, o propunere inclusă ţn planul de măsuri anticriză, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

ôPrin acest Fond, ţn valoare de 100 de milioane de euro urmărim menţinerea şi crearea de noi locuri de muncăö, a subliniat premierul, citat intr-un comunicat al Guvernului.

Fondul RomÔn de Contragarantare a fost constituit ca instituţie financiară specializată, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romÔne, pentru creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de ţntreprinderile mici şi mijlocii de la băncile comerciale şi din alte surse.

Actul normativ a fost adoptat ţn scopul ţmbunătăţirii accesului ţntreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare, prin intermediul preluării unei părţi din riscul asumat de către fondurile de garantare, la acordarea garanţiilor.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern, procentul de contragarantare este, de regulă, de maximum 80% din valoarea garanţiilor contractate. Condiţiile ţn care se acordă contragaranţiile sunt stabilite prin schema/schemele de contragarantare propuse de Fond şi autorizate potrivit legislaţiei ţn domeniul ajutorului de stat.
Forma de organizare a acestui Fond este de societate comercială pe acţiuni. Acţionari iniţiali sunt Ministerul ╬ntreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu o cotă de participare de 68%, şi Fundaţia Post-Privatizare, cu o cotă de 32%. Valoarea participaţiei statului romÔn la constituirea capitalului social iniţial al Fondului este de 272 milioane lei iar a Fundaţiei Post-Privatizare este de 128 milioane lei.

Acest fond este administrat ţn sistem dualist, de un consiliu de supraveghere, alcătuit din 7 membri şi un directorat, alcătuit din 3 membri. Mandatul membrilor consiliului de supraveghere şi al membrilor directoratului este de 4 ani şi poate fi reţnnoit.
Situaţiile financiare anuale ale Fondului vor fi auditate potrivit legii. Anual, pÔnă la 31 mai, Fondul prezintă Guvernului raportul de activitate pe anul precedent.

Contragarantarea garanţiilor este o practică internaţională de securizare a creditelor şi de creştere a numărului de agenţi economici şi IMM beneficiari de produse financiare, care să le permită dezvoltarea durabilă. Forme de contragarantare există ţn toate ţările membre ale Uniunii Europene.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii