BANCI | Stirea Zilei

Cus valutar BNR: Euro scade la 4,2634 lei, in ton cu regiunea, dar nu este exlusa interventia BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-26 13:22

Cursul de referinţă afişat luni de BNR indică aprecierea cu aproape trei bani (0,64%) a leului, până la 4,2634 lei/euro, unii bancheri suspectand interventia BNR pentru aprecierea monedei nationale, in timp ce altii considera ca leul a urmat tendinta de apreciere a altor valute din regiune.

"Este posibilă o intervenţie indirectă a BNR pe piaţă, deoarece leul se apreciază mai mult decât restul valutelor emergente din regiune", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

El a adăugat că este greu de stabilit dacă a fost o intervenţie semnificativă a băncii centrale, spre deosebire de ziua de vineri, când prezenţa BNR în piaţa valutară a fost evidentă.

Si alte valute din regiune au inregistrat o apreciere, in special forintul unguresc.

Leul s-a apreciat de la un curs maxim de 4,2970 lei/euro, cu puţin înainte de deschiderea şedinţei, până la 4,2500 lei/euro, însă după ora 12:00, cursul a reînceput să urce uşor. La 13:05 băncile cumpărau un euro cu 4,2640 lei şi îl vindeau cu 4,2740 lei.

În regiune, forintul a dat tonul pentru apreciere, de la 291,77 unităţi/euro la 286,08 unităţi pe euro, mişcare urmată ulterior şi de zlot, pentru care cursul a coborât de la 4,4182 unităţi/euro la 4,3791 unităţi/euro.

"Leul s-a apreciat pe fondul îmbunătăţirii sentimentului regional. În prima parte a zilei, mişcarea a fost mai puternică, ulterior cursul urcând, pe fondul marcărilor de profit", a declarat un dealer.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat luni de BNR marchează aprecierea monedei naţionale cu aproximativ cinci bani (1,8%) până la 3,2890 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3496 lei/dolar, care a reprezentat un vârf al ultimilor patru ani şi patru luni.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană s-a depreciat constant, de la 1,2862 dolari/euro la 1,2986 dolari/euro. La 13:05, ora României, euro era cotat la 1,2963 dolari.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,08% pe an, cu mult peste cel din şedinţa anterioară, de 10,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 15,53% pe an, de la nivelul de vineri, de 10,93%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au urcat la 14-18% pe an, la început de perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii