BANCI | Stirea Zilei

Cus valutar BNR: Euro scade la 4,2634 lei, in ton cu regiunea, dar nu este exlusa interventia BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-26 13:22

Cursul de referinţă afişat luni de BNR indică aprecierea cu aproape trei bani (0,64%) a leului, până la 4,2634 lei/euro, unii bancheri suspectand interventia BNR pentru aprecierea monedei nationale, in timp ce altii considera ca leul a urmat tendinta de apreciere a altor valute din regiune.

"Este posibilă o intervenţie indirectă a BNR pe piaţă, deoarece leul se apreciază mai mult decât restul valutelor emergente din regiune", a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

El a adăugat că este greu de stabilit dacă a fost o intervenţie semnificativă a băncii centrale, spre deosebire de ziua de vineri, când prezenţa BNR în piaţa valutară a fost evidentă.

Si alte valute din regiune au inregistrat o apreciere, in special forintul unguresc.

Leul s-a apreciat de la un curs maxim de 4,2970 lei/euro, cu puţin înainte de deschiderea şedinţei, până la 4,2500 lei/euro, însă după ora 12:00, cursul a reînceput să urce uşor. La 13:05 băncile cumpărau un euro cu 4,2640 lei şi îl vindeau cu 4,2740 lei.

În regiune, forintul a dat tonul pentru apreciere, de la 291,77 unităţi/euro la 286,08 unităţi pe euro, mişcare urmată ulterior şi de zlot, pentru care cursul a coborât de la 4,4182 unităţi/euro la 4,3791 unităţi/euro.

"Leul s-a apreciat pe fondul îmbunătăţirii sentimentului regional. În prima parte a zilei, mişcarea a fost mai puternică, ulterior cursul urcând, pe fondul marcărilor de profit", a declarat un dealer.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat luni de BNR marchează aprecierea monedei naţionale cu aproximativ cinci bani (1,8%) până la 3,2890 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3496 lei/dolar, care a reprezentat un vârf al ultimilor patru ani şi patru luni.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană s-a depreciat constant, de la 1,2862 dolari/euro la 1,2986 dolari/euro. La 13:05, ora României, euro era cotat la 1,2963 dolari.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,08% pe an, cu mult peste cel din şedinţa anterioară, de 10,06% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 15,53% pe an, de la nivelul de vineri, de 10,93%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au urcat la 14-18% pe an, la început de perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Care banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

 



 

Ultimele Comentarii