BANCI | Stirea Zilei

Prognoza BCR pentru 2009 pare foarte optimista: 100 de noi unitati, iar creditele vor creste cu 21%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-30 10:58

Dominic Bruynseels, presedintele executiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca din Romania, estimeaza ca anul 2009 va fi unul destinat dezvoltarii bancii, iar volumul de credite va creste in continuare intr-un ritm apreciabil, desi redus la jumatate fata de 2008.

"Gradul de bancarizare in Romania, in comparatie cu alte tari din regiune, este la un nivel redus, de aproximativ 50%, asadar exista un potential mare de crestere", a spus Dominic Bruynseels, la Viena, cu ocazia zilei dedicata investitorilor bancii, din 14 decembrie.

"In consecita, a adaugat acesta, BCR va continua planul de extindere a retelei cu inca 100 de noi unitati in 2009, de la 600 de unitati urmand a ajunge la 700 de unitati anul viitor, si credem in continuare ca este o investitie buna."

Activele totale din sistemul bancar romanesc au ajuns in 2008 la 86 miliarde euro, reprezentand 63% din PIB, fata de 69 miliarde euro in 2007 si numai 52 miliarde euro in 2006, cand au reprezentant 51% din PIB. Pentru 2009, presedintele BCR estimeaza ca activele bancare vor ajunge la 105 miliarde euro, adica 66% din PIB.

In privinta raportului credite/depozite, Bruynseels crede ca el se va pastra supraunitar si in 2009, la 118%, fata de 120% in prezent.

Valoarea creditelor din sistemul bancar romanesc a crescut in 2008 cu 38,3%, la 57,4 miliarde euro, fata de 45,6 miliarde in 2007 (crestere de 62,8%) si numai 27,4 miliarde euro (crestere de 53,7%) in 2006.

In acelasi timp, volumul depozitelor a crescut in 2008 cu 24,7%, la 46,4 miliarde euro, fata de 41 miliarde euro in 2007 (crestere de 41,2%) si 28,4 miliarde euro in 2006 (cu 28,9% mai mult). Pentru 2009, presedintele BCR estimeaza ca depozitele vor accelera mai rapid decat creditele:cu 22,4%, pana la 57,3 miliarde euro.

Pentru 2009, presedintele BCR estimeaza ca ritmul de crestere a creditelor va fi de 21%, volumul acestora urmand a spori cu 12,6 miliarde euro, pana la 70 de miliarde de euro.

"Creditele de retail isi vor reduce ritmul de crestere, in conditiile unor dobanzi mari, dar si ca urmare a masurilor adoptate de BNR. Pe de alta parte, creditele corporate (pentru companii) vor creste intr-un ritm asemanator celui din acest an, de 30%", estimeaza Bruynseels.

O veste buna pentru BCR vine de la BNR, care a luat recent masuri drastice impotriva creditelor in franci elvetieni (CHF), destinate in special imprumuturilor imobiliare si care incepusera sa se bucure de succes printre romani, ca de altfel si in alte tari din regiune, datorita dobanzilor mult mai mici.

BCR estimeaza ca, in urma stoparii acestor tipuri de credite, BCR va recupera din cota de piata a creditelor ipotecare pierduta in ultimul an pe seama creditelor ipotecare in CHF, care au ajus sa reprezinte 14% din piata creditelor ipotecare.

Bruynseels spune ca BCR are un avantaj si in privinta creditarii companiilor, banca fiind una dintre putinele de pe piata ce mai detine resurse in euro pentru a acorda imprumuturi firmelor.

Presedintele BCR estimeaza ca piata creditelor corporate se va orienta catre proiecte mai putin riscante, in special pentru finantarea capitalului de lucru, si catre imprumuturi predominant in moneda locala.

Creditele in valuta vor scadea

In conditiile cresterii costurilor resurselor in euro si a dificultatilor de finantare externa, BCR estimeaza ca imprumuturile in valuta vor scadea in 2009.

Ca urmare a scoaterii Romaniei, de catre agentiile de rating, din categoria tarilor recomandate pentru investitii, a crescut costul finantarilor externe pentru bancile romanesti.

Indicatorul care masoara riscul de finantare a companiilor romanesti (Credit Default Swap-CDS) a ajuns la 7% in ultima perioada, ceea ce a facut ca unele banci sa aiba probleme in a mai acorda credite in euro sau chiar sa le stopeze.

Spre deosebire de multe banci, BCR, ca parte a Erste Group, are o pozitie unica si in acest caz, considera Bruynseels, avand la dispozitie resurse asigurate pentru inca cel putin 12 luni.

La acestea se adauga restrictiile mai mari de creditare, ceea ce va determina o scadere a creditelor in valuta de la ritmul de 30% in 2008 la numai 10% in 2009, apreciaza presedintele BCR.

Cresterea dobanzii de referinta a BNR a adus profit pentru BCR

Profitul obtinut de BCR a fost influentat pozitiv de majorarea dobanzii de referinta a BNR, in functie de care BCR a crescut, la randu-i dobanzile la creditele acordate clientilor.

In acelasi timp, veniturile au sporit si ca urmare a cresterii marjei dintre dobanzile percepute pentru credite si cele platit pentru depozite, ca urmare a tendintei de orientare a clientilor catre conturile de economii, cu dobanzi mai mici decat la depozitele clasice.

Comentarii

ilie
Foarte greu se obtine un credit la 2500 lei
La un venit de 2500 lei se obtine foarte greu un credit imobiliar Toti cei de la banca dca nu sunt platiti intro forma in care sa depinda de "clienti" este greu nu isi dau interesulAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii