ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-02-09 16:21

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans de numai 0,1% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind semnificativ mai mare (+1,5%). Per total, rezultatul brut cumulat pe parcursul lui 2023, a fost în pierdere de viteză după luna martie și s-a stabilizat în jurul pragului de 2% după septembrie (sincron cu prognoza de creștere economică), pentru a încheia anul trecut la valoarea minimă de 1,9%.

Această evoluție s-a produs în pofida unui avans anual de circa opt procente al puterii de cumpărare a salariului mediu (+15,1% nominal aferent lunii noiembrie dar încasat în decembrie, la o inflație de 6,61%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+6%, după majorarea cu 13% a cuantumului mediu de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterea semnificativă înregistrată ca volum brut față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (+18,6%, deși doar +0,3% ajustat cu sezonalitatea), în timp ce la produse nealimentare (-3,2% brut și, respectiv, -1,3%) și pe segmentul de carburanți (-3,7%, deși +2,5% după ajustare) au avut loc scăderi.

Față de aceeași lună din 2022, datele INS au fost mai consistente la produsele alimentare (+4,7% brut și +5,1% ajustat sezonier) și moderate la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare (+1,6% brut, respectiv +3,9% ajustat). Au rămas, însă, clar negative pe segmentul de carburanți (-11,3% brut și -10,6% ajustat).

Cumulat de la începutul anului, avansul comerțului în ansamblu s-a situat la +1,9%, cu niveluri pozitive similare la produse alimentare (+3,6%) și produse nealimentare (+3,8%). În același timp, la carburanți, după o anumită revenire la mijlocul anului, s-a păstrat poziționarea în domeniul negativ (-4,4%).

Per total, evoluția consumului a fost în scădere relativă spre finalul lui 2023, iar rezultatul cumulat s-a situat în linie cu rezultatul economic scontat actualmente pentru anul trecut.

Datele indică un avans moderat a consumului per total, în pofida creșterii destul de pronunțate a puterii de cumpărare a salariilor și pensiilor, pe măsură ce inflația a scăzut semnificativ.

Din perspectiva stabilității macroeconomice, pe fondul rezultatelor slabe din industrie (situate ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu opt ani) și agricultură (evoluția din 2022 a fost revizuită la -23,4% iar revenirea estimată curent pe 2023 este de numai 1,8%), s-a menținut la un nivel ridicat (25,6 miliarde euro deficit după primele 11 luni ale anului) dezechilibrul din comerțul exterior.

În context european, rezultatul față de luna precedentă a plasat România în prima treime a statelor membre UE și semnificativ mai bine decât media europeană (-1%). La distanță de țări precum Slovacia (+2%), Croația sau Ungaria (ambele cu +1,4%) și ceva mai bine decât Bulgaria (-0,6%), însă mult peste Slovenia (-3,6%), Danemarca (-3,2%) sau Luxemburg (-3,1%).

Față de aceeași lună a anului trecut, România s-a poziționat pe locul șase, cu un avans de 1,9%, mai mic față de cele din Croația (8,9%), Cipru (3,8%), Spania (3,4%), Lituania (2,8%) și Irlanda (2%). Pentru referință, menționăm că media UE a fost de -0,7% iar cea a Eurozonei de -0,8%, cu Slovenia (-15%), Estonia (-4,2%) și Slovacia (-3,8%) în topul scăderilor.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii