BANCI | Educatie financiara

In cat timp sunt despagubit daca nu-mi pot scoate banii din banca?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 19:33

Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.

Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.

Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.

"In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire", arata  legea.

Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.

"depozit indisponibil - depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit", spune legea.

"Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile", conform legii.

Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.

In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.

Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:

a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;

b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.

Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil. 

Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCat de sigur este un depozit la TBI Bank?

"Buna ziua, Stimate domnule Coman, Va contactez deoarece am citit on-line puncte de vedere ale dvs. foarte argumentate, cu rugamintea de a imi oferi un sfat. Ma gandesc sa constitui un depozit de 1.000.000 lei la TBI Bank (suma va fi detalii

In cat timp sunt despagubit daca nu-mi pot scoate banii din banca?

Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația detalii

Cum sunt garantate depozitele din bancile romanesti?

Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti: - Care este valoarea depozitelor garantate? Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent in lei, pentru detalii

Un credit de la IFN-ul Hora Credit are o dobanda de 70.000% pe an

„Am un credit la Hora Credit și pentru o sumă de 1500 de lei am ajuns să plătesc la 2 săptămâni peste 400 de lei. Nu am mai plătit creditul din luna lui Decembrie. Am discutat cu ei am plătit o sumă de 100 de lei au zis măcar să vadă intenția mea să nu se ajungă la detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii