BANCI | Educatie financiara

In cat timp sunt despagubit daca nu-mi pot scoate banii din banca?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 19:33

Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.

Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.

Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.

"In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire", arata  legea.

Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.

"depozit indisponibil - depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit", spune legea.

"Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile", conform legii.

Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.

In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.

Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:

a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;

b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.

Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil. 

Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCe pot sa fac daca am fost inselat pe site-ul OLX si mi s-au furat banii din contul bancar?

„Am fost înșelat pe site-ul OLX unde am fost victima unui atac de tip phishing timp in care contul meu de lei de la BRD a fost golit de către o persoană necunoscută, ulterior cardul meu a fost blocat de banca și am primit un mesaj in care au precizat blocarea detalii

Probleme cu aplicatia First Bank. Banca va fi preluata de Intesa Sanpaolo Bank

"First Bank are cea mai disfunctionala aplicatie mobila si un suport telefonic execrabil! Tot timpul, sunt probleme cu aplicatia mobila First BanK. Suportul clienti de la Call Center-ul First Bank este execrabil. Am asteptat aproape doua saptamani sa pot accesa aplicatia detalii

Care este procedura de recuperare a banilor in cazul unei insalaciuni online cu investitii in criptomonede?

"Bună ziua! Care este procedura de recuperare a banilor în cazul celor înşelaţi de gapinvestcapital ? Mulţumesc!", intreaba un cititor. Site-ul Gapinvestcapital.com (foto) este o falsa platforma de investitii in criptomonede, menite a fura banii celor momiti cu detalii

Unde reclam IFN-urile, daca nu au respectat gradul de indatorare la credite?

„Din motive medicale (care nu s-au rezolvat inca), in anul 2022 si 2023 am facut mai multe credite la IFN-uri iar acum sunt in situatia in care gradul de indatorare este cu mult peste 40%, chiar 100%! Va rog sa ma sfatuiti ? Sa fac cerere pentru anularea creditului detalii

  

Ultimele Comentarii