BANCI | Educatie financiara

In cat timp sunt despagubit daca nu-mi pot scoate banii din banca?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 19:33

Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.

Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.

Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.

"In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire", arata  legea.

Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.

"depozit indisponibil - depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit", spune legea.

"Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile", conform legii.

Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.

In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.

Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:

a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;

b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.

Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil. 

Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cum scade dobanda la rambursarea anticipata a unui credit?

"Am o nelamurire pe care as aprecia daca v-ati gasi timp sa mi-o elucidati. Am un credit prima casa la BRD, pe 30 de ani, facut in 2016.  Doresc sa fac o rambursare anticipata partiala insa din tot ce am citit, lumea pare sa spuna ca la BRD daca platesti anticipat, iti scade din dobanda de la finalul creditului ceea ce mi se pare complet nejustificat.  Pot combate asa ceva in instanta sau ma pot folosi de anumite legi sau T&C? Nu vreau sa ajung in fata functionarului bancii si sa mi-o tranteasca asa in fata", intreaba un cititor. RASPUNS Rambursarea anticipata a unui imprumut este reglementata de OUG 52/2016 privind creditele ipotecare. Conform acestei legi, scadentarul creditului se poate detalii

Din ce motive poate fi respinsa o plata online cu aplicatia bancara?

"Buna ziua. Am incercat sa fac plati online la Trezorerie, dar sunt respinse. OTP Bank Botosani spune ca aceste plati se pot face doar cu op depuse la ghiseu. Care este cauza?", intreaba un cititor. RASPUNS OTP Bank ne-a transmis care ar putea fi detalii

Seful bancherilor: avem grija ca banii romanilor sa fie in siguranta in banci

În vecinătatea unui război și în vremuri financiare și sociale dificile, educația financiară poate da direcția unui popor, în a fi sărac sau prosper. Plecând de la această premisă, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul detalii

Cum fac un credit online?

Pentru obtinerea unui credit nu mai este nevoie acum sa mergem intr-o sucursala a unei banci, cu diverse hartii precum adeverinta de salariu sau copii dupa acte. Un imprumut se poate face simplu si rapid, in doar cateva minute, pe site-ul bancii. Sa detalii

 



 

Ultimele Comentarii