Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Inflatia si dobanzile au atins maximul. Dar cand vor scadea si la ce valori?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-09 17:48

ROBOR-ul "s-a recuplat" cu dobanda BNR, datorita excesului de lichiditate din piata bancara permis de banca centrala, in ciuda cresterii dobanzii de referinta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai crescut, in sedinta de astazi, dobanda de politica monetara, aflata la 7%, iar analistii apreciaza ca aceste este maximul la care ar putea ajunge, pentru ca inflatia da semne de scadere.

Si BNR este optimista cu privire la reducerea inflatiei, in comunicatul de astazi: „prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior…

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior…”

Se pune, asadar, intrebarea: daca inflatia va scadea mai mult decat era anticipat, la o cifra, adica sub 10%, spre finalul anului, ne putem astepta ca si dobanzile sa se reduca?

Putine sperante, cel putin in opinia analistilor. Asta pentru ca, oricum, in prezent dobanda BNR, dar si a altor banci centrale, este mai mica decat ar trebui sa fie raportata la inflatie, pentru ca se considera ca aceasta a crescut doar conjunctural si se va mentine atat de ridicata o perioada limitata, tranzitorie, nu pe termen lung.

Din acest motiv avem asa-zisele dobanzi negative, adica diferenta dintre dobanda si inflatie, pe cand in mod normal dobanzile ar trebui sa fie pozitive, adica dobanzile sa fie mai mari decat inflatia.

„Tendinta e spre dobanzi real pozitive si normale si normalul este intre 3 si 6%, intre dobanzile de politica monetara”, declara vara trecuta Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

De aceea, analistii BCR apreciaza ca dobanda BNR de 7% va ramane neschimbata in acest an, in timp ce ROBOR-ul se va plimba in intre 6% si 8%, nivelurile celorlalte doua dobanzi ale BNR in relatia cu bancile: pentru depozite si credite.

De fapt, ROBOR-ul la 3 luni a inceput sa scada inca din luna octombrie a anului trecut, cand ajunsese la 8,20%, desi dobanda BNR era doar 6,25%, adica „sarise calul”, cum a spus guvernatorul BNR.

La finalul lui 2022, ROBOR-ul la 3 luni a coborat la 7,5%, desi BNR a mai crescut intre timp dobanda, la 6,75%, iar apoi la 7%.

In sedinta BNR din ianuarie, cand dobanda a fost majorata la 7%, BNR a renuntat insa la „controlul strict al lichiditatii”, ceea ce inseamna o relaxare a politicii monetare, printr-un surplus de lichiditati in sistemul bancar, ceea ce inseamna scaderea dobanzilor interbancare.

Asa incat ROBOR-ul a continuat sa alunece, pana la 7,14% in prezent. Si ar putea sa scada pana la 6%, conform analistilor, atat timp cat dobanda BNR va ramane la 7%.

Nivelul de 6% ar fi, conform guvernatorului Isarescu, limita de sus a normalului pentru dobanzi. Un singur punct desparte acum ROBOR de limita de sus a normalului. Ceea ce ne face sa fim optimisti privind intrarea in normalitate.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanda de politica monetara  Educatie financiara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand poate banca sa-mi blocheze contul?

Este bine de stiut ca bancile pot sa blocheze conturile clientilor, in anumite conditii, conform prevederilor din contractul standard. Iata, de exemplu, situatiile in care poate fi blocat un cont ING Bank, conform prevederilor din Conditiile generale de detalii

Cum ti se pot fura parolele contului bancar printr-o investitie in criptomonede

"Cea mai mare teapa sub forma de investitii pe genoxinvest....am pierdut 250e iar dupa aceea sub pretextul ca imi inapoiaza suma incercau prin anydesk sa vada parolele contului bancar. Apoi dupa ce am dat un cont gol (nou) la alta banca au incercat sa-mi faca cerere de credit online .DECI detalii

Pot sa aman ratele la credit, daca am ramas fara servici?

"Momentan am rămas fără serviciu și vreau să amân pentru patru luni ratele la OTP Bank vă rog din suflet", ne scrie un cititor. RASPUNS  Banca la care aveti creditul va poate aproba o cerere de amanare a platii ratelor la credit pe o detalii

Clientii OTP Bank, vizati de o tentativa de frauda online

Clientii OTP Bank sunt vizati de o tentativa de frauda online prin e-mailuri in care li se cere sa acceseze un link, cu scopul de a li se fura datele cardului si ale contului. Iata mesajul prin e-mail trimis de hoti: "Draga Client, Am observat o utilizare detalii

 



 

Ultimele Comentarii