EUROPA | Educatie financiara

Decizia BCE privind majorarea dobanzii la 2%, pe intelesul tuturor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-10-30 10:32

Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat o informare pe intelesul tuturor privind decizia de majorare la 2% a dobanzii de referinta pentru zona euro:

Ce am decis

Am majorat din nou ratele dobânzilor, cu 0,75 puncte procentuale

Procedăm astfel pentru a reduce inflația, care se menține mult prea ridicată. Vor urma și alte majorări ale ratelor, care vor depinde de modul în care anticipăm evoluția economiei și a inflației.

Am ajustat și alte instrumente ale noastre

Pentru a contribui la combaterea inflației, am redus atractivitatea pentru bănci a programului nostru țintit de creditare.

Ce se intampla in economie?

Inflația se situează la niveluri mult prea înalte și se va menține ridicată o perioadă

Se înregistrează scumpiri în întreaga economie. Prețurile foarte ridicate ale produselor energetice reprezintă în continuare motivul principal al acestei evoluții.

Problemele legate de ofertă cunosc o ameliorare, dar încă alimentează creșterea prețurilor. Și cursul de schimb a determinat intensificarea inflației, scumpind importurile.

Economia va consemna o încetinire în lunile următoare...

Această temperare se va manifesta probabil până la finele acestui an și în prima parte a anului 2023. Inflația ridicată, problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale și preocupările cu privire la viitor determină populația să cumpere mai puțin și firmele să își reducă producția.

... în pofida numărului ridicat de persoane ocupate

Șomajul este încă scăzut și sunt create noi locuri de muncă. Pe măsură ce economia încetinește însă, această situație s-ar putea modifica.

Și creșterea economiei mondiale este mai lentă

Perspectivele sunt mai incerte, îndeosebi din cauza războiului ruso-ucrainean. Băncile centrale din întreaga lume majorează, de asemenea, ratele dobânzilor pentru a combate inflația.

Sursa: BCE

Taguri: Banca Centrala Europeana (BCE)  Educatie financiara  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraE bine sa schimb ROBOR-ul la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa? Calcul estimativ al ratelor in urmatorii 5 ani

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi daca primiti o oferta de schimbare a dobanzii variabile indexata cu ROBOR la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa in primii ani este cealalta dobada fixa, adica marja fixa care intra in calculul dobanzii variabile dupa perioada cu dobanda detalii

Ce este politica monetara si cum se aplica?

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie. Care sunt detalii

Credius mi-a pus poprire, desi am platit anticipat tot creditul. E posibil asa ceva?

"Bună ziua. Am o întrebare la dumneavoastră. Am făcut un împrumut la credius de 1500 de lei din care doar 800 Am primit. Eu am restituit toată suma înapoi dar ei nu mi au spus ca am făcut ratele pe o durata de 5 ani. Am renunțat sa plătesc pentru ca mi sa părut prea detalii

De ce a majorat BNR dobanda de politica monetara la 6,75%? Decizia, explicata pe intelesul tuturor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,75%, in ultima sedinta din 8 noiembrie 2022. De ce a luat BNR aceasta decizie? Pentru a reduce inflatia, care a ajuns la 15,32% in luna octombrie 2022, cu mult peste detalii

  

Ultimele Comentarii