ECONOMIE | Stiri economice

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-07-04 08:11

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au mai atenuat declinul dar trendul nu este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, restrângerea de activitate este mai evidentă (-9,5% pe seria brută și -9,0% pe cea ajustată la sezonalitate). Totuși, în baza unui prim trimestru mai bun, cumulat pe primele patru luni din 2022, suntem la +1,0% pe brut și +0,4% ajustat sezonier.

Pe primele patru luni ale anului curent, o creştere s-a regăsit doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%), în timp ce lucrările de reparaţii capitale (-4,5%) şi lucrările de construcţii noi (-0,5%, date brute) au intrat pe minus.

De remarcat, toți indicii sunt deja negativi în raport cu aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care creșterea economică pe 2022 se bazează pe acest sector economic în proporție de circa 15%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri în perioada ianuarie - aprilie 2022 la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, rezultatul este ceva mai slab la clădiri nerezidențiale (-2,3%), iar la rezidențiale (-10,1%) și construcții inginerești (-14,1%) declinul este major.

Per total, situația a început să devină destul de îngrijorătoare în raport cu prognoza oficială (producție +6,4%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după prima treime a anului, mai consemnăm doar un avans de 1% în raport cu aceeași perioadă din 2021.

Iar aceasta pe un trend de scădere în aprilie față de martie (-1,5%) și cu cel mai recent rezultat lunar situat cu aproape zece procente sub cel de anul trecut.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia, pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor

România se plasează pe locul 7 în UE la creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat pe metodologia armonizată ce permite comparațiile corecte între țări. Cu un nivel de 13%, stăm mult mai bine decât detalii

Producția industrială pe primele cinci luni, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut

România a consemnat în luna mai 2022 o creștere a producției industriale față de luna precedentă de 10,1% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a detalii

Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022

Deficitul comercial a fost în mai 2022 de 2,72 miliarde euro, cu 53% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS. Exporturile FOB au fost de aproape 8 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la detalii

Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a detalii

  

Ultimele Comentarii