BANCI | Ultima Ora

ROBOR: 5,5%, EURIBOR: - 0,4%. Ce bine ca am credit in euro!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-05-13 10:53

"Ce bine ca am credit in euro! Daca-l aveam in lei, acum as fi avut probleme, cu ROBOR-ul la peste 5%, in timp ce Euribor-ul este -0,4%", se bucura un cititor.

L-am intrebat daca nu este afectat, in schimb, de cursul valutar leu/euro. "Deloc, a raspuns el. Am aceeasi rata de ani buni".

Cursul de schimb leu/euro a crescut in ultimul an (aprilie 2021-aprilie 2022) cu doar 2 bani, de la 4,92 lei/euro la 4,94 lei/euro, adica 0,4%.

In timp ce ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 5,5%, cu patru puncte puncte procentuale, adica de peste trei ori mai mult.

Rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro (250.000 de lei) pe 30 de ani a crescut intr-un an cu 600 de lei, de la 1.300 de lei, cand dobanda era 4,7%, la 1900 de lei in prezent, cu o dobanda mai mare cu patru puncte, respectiv 8,7%.

In cazul unui credit in euro, rata a ramas aproape neschimbata in ultimul an (ca de altfel in ultimii cinci ani), cu EURIBOR la 3 luni negativ, in jurul a -0,4%, fata de -0,5% in 2021, in timp ce cursul a crescut nesemnificativ.

Creditele sunt obtinute acum aproape exclusiv in lei, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a restrictionat (in realitate, se poate spune ca le-a interzis) din 2012, cu scopul de a proteja populatia fata de riscul valutar.

Iata insa ca riscul dobanzii este acum mult mai mare decat cel valutar, pe cand riscul valutar s-a dovedit, de fapt, a fi aproape inexistent.

In  ultimii cinci ani, cursul euro/leu a crescut cu doar 0,36 de bani, de la 4,56 lei/euro in 2017 la 4,92 lei/euro in 2021, adica aproape 8%. 

 

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite firme  credite noi  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  dobanzi credite  credite online IFN-uri  banca  dobanzi credite ipotecare  credite IFN  credit online  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  EURIBOR  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraDupa un an de razboi, Raiffeisen nu s-a decis daca pleaca sau nu din Rusia

„În ultimele unsprezece luni, Grupul RBI (Raiffeisen Bank International) a evaluat toate opțiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank din Rusia, inclusiv o ieșire atent gestionată. Când am anunțat evaluarea, ne-am așteptat ca acest proces să detalii

Banca Transilvania, nota 10 la comunicarea cu investitorii

Banca Transilvania a obținut rating VEKTOR 10 pentru comunicarea din 2022 cu investitorii și acționarii, în urma evaluării Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România ( ARIR ), conform unui comunicat al bancii, in care se detalii

AGA Unicredit: „Ca urmare a deciziei luate in cadrul hotararii…”

Unicredit a publicat un Convocator pentru AGA si AGOA din 21 februarie 2023, semnat de presedintele bancii, Catalin Rasvan Radu, cu urmatoarea ordine de zi, la punctul 1 (vezi foto): „Luarea la cunostinta a faptului ca emiterea unui numar de 760 de detalii

Hotii de carduri au acum inteligenta artificiala: cum ne ferim de ei

ING Bank și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică lansează un avertisment pentru toți românii care dețin carduri că noile tentative de fraudă din mediul online vor fi mai elaborate și mai greu de detectat, întrucât atacatorii cibernetici au început să folosească instrumente de inteligență artificială, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”. Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe detalii

  

Ultimele Comentarii