ECONOMIE | Analize economice

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-04-04 10:08

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat.

Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația (70%), Slovacia (68%), Grecia (65%) și Bulgaria (55%). Imediat deasupra noastră figurează Portugalia (74%), Ungaria (76%) și Polonia (77%).

Cele mai mari valori ale PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard (pcs, adică ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară, pentru a permite o comparație corectă a puterilor de cumpărare), s-au înregistrat în Luxemburg (277%) și Irlanda (221%), dar aceste țări au situații particulare.

În Luxemburg lucrează un număr relativ mare de cetățeni rezidenți din statele înconjurătoare, care contribuie la PIB și ale căror cheltuieli de consum sunt înregistrate în țara de origine.

Irlanda beneficiază de prezența unor multinaționale de top care dețin drepturi intelectuale și de mutarea sediului unor companii ca urmare a Brexitului.

Dintre celelate state occidentale, Danemarca (133%) și Olanda (132%) trec pragul de 130%, urmate de Suedia (123%), Belgia (122%) și Austria (121%), situate peste cota de 120%. Sub care figurează Germania (119%), cea mai mare economie a Zonei Euro (zonă aflată la 106% din media UE), la o distanță semnificativă de Franța (104%) sau Italia (95%).

De reținut, datele flash publicate pentru prima dată în această formă de statistica europeană la interval de trei luni de la finalul anului precedent vor fi revizuite la mijlocul anului curent.

Atunci se va anunța și celălalt indicator important pentru nivelul de trai, consumul individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), unde România stă ceva mai bine.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflația, redusă la 4,94%, în pofida scumpirii gazelor naturale

Inflația anuală a scăzut în iunie 2024 până la 4,94%, potrivit datelor publicate de INS. În a șasea lună a anului, prețurile au crescut per total cu 0,24%, sub nivelul consemnat în iunie 2023 (+0,40%). Produsele alimentare s-au detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Din Home Bank poti bloca/debloca platile cu cardul in strainatate sau pentru criptomonede si jocuri de noroc

Pentru siguranța clienților, ING a lansat o nouă secțiune „Permisiuni” în Home’Bank, care le oferă acestora posibilitatea de a dezactiva complet tipurile de tranzacții cu cardul pe care nu le folosesc, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, detalii

Datoria publică, 51,9% din PIB în martie 2024

Datoria publică a României a ajuns la 51,9% din PIB în martie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 845,1 miliarde lei, în creștere cu aproape detalii

  

Ultimele Comentarii