ECONOMIE | Analize economice

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-04-04 10:08

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat.

Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația (70%), Slovacia (68%), Grecia (65%) și Bulgaria (55%). Imediat deasupra noastră figurează Portugalia (74%), Ungaria (76%) și Polonia (77%).

Cele mai mari valori ale PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard (pcs, adică ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară, pentru a permite o comparație corectă a puterilor de cumpărare), s-au înregistrat în Luxemburg (277%) și Irlanda (221%), dar aceste țări au situații particulare.

În Luxemburg lucrează un număr relativ mare de cetățeni rezidenți din statele înconjurătoare, care contribuie la PIB și ale căror cheltuieli de consum sunt înregistrate în țara de origine.

Irlanda beneficiază de prezența unor multinaționale de top care dețin drepturi intelectuale și de mutarea sediului unor companii ca urmare a Brexitului.

Dintre celelate state occidentale, Danemarca (133%) și Olanda (132%) trec pragul de 130%, urmate de Suedia (123%), Belgia (122%) și Austria (121%), situate peste cota de 120%. Sub care figurează Germania (119%), cea mai mare economie a Zonei Euro (zonă aflată la 106% din media UE), la o distanță semnificativă de Franța (104%) sau Italia (95%).

De reținut, datele flash publicate pentru prima dată în această formă de statistica europeană la interval de trei luni de la finalul anului precedent vor fi revizuite la mijlocul anului curent.

Atunci se va anunța și celălalt indicator important pentru nivelul de trai, consumul individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), unde România stă ceva mai bine.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda de politica monetara - Romania in context regional: cat va mai creste?

Aflată în afara zonei euro și cu un regim valutar similar celui al trio-ului Polonia - Ungaria - Cehia, România trebuie să utilizeze mijloacele de politică monetară pentru a limita efectele creșterii rapide a prețurilor la revenirea din pandemie, în contextul detalii

Dobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a crescut la 6,20% in martie 2022

Dobânda pe termen lung pentru obligatiunile emise de România a crescut în luna martie 2022 la valoarea medie de 6,20%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a avut a doua cea mai detalii

Romania, intre Portugalia si Letonia ca PIB/locuitor

România s-a situat anul trecut pe locul 22 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 73% din media europeană consemnată pentru 2021, am depășit Letonia (71%), Croația detalii

Salariul real a revenit, marginal, pe plus, in ianuarie 2022

Câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2022 a fost de 6.327 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 181 lei (tot -4,7%), detalii

  

Ultimele Comentarii