RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Te poate executa silit banca sau ifn-ul, daca am restante 2 luni?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-02-23 13:18

"Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.

Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”

Vezi aici OUG 52/2016

Asadar, sfatul meu este sa nu asteptati mai mult de 30 de zile inainte sa va achitati restantele la credit, pentru ca altfel veti fi raportat la Biroul de Credit si veti avea ulterior, timp de 4 ani, probleme in obtinerea unui nou imprumut sau a unei refinantari.

Daca ati depasit cele 30 de zile de restante, ar fi bine sa gasiti o solutie pentru a nu depasi termenul de 90 de zile dupa care banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l rambursati integral, nu in rate lunare.

Va sfatuiesc sa trimiteti la banca sau IFN-ul la care aveti restante o cerere pentru gasirea unei solutii de achitare a restantelor, precum amanarea platii ratelor pe o anumita perioada, diminuarea datoriei sau restructurarea creditului.

Va rog sa reveniti la mine daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu banca, pentru a va ajuta impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

Taguri: credite noi  reclamatie banca  credite online IFN-uri  banca  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  credite nevoi personale  reclamatie IFN  Executare silita  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCe este mai bine: schimbarea ROBOR cu IRCC sau refinantarea creditului cu dobanda fixa?

„Este o solutie buna trecerea de la ROBOR la IRCC in condtiile in care IRCC-ul are o altă perioadă de ajustare și este o medie ponderată care în trei luni de zile ajunge foarte aproape de media ROBOR-ului de la perioada la care ne raportăm? Oare solutia cea mai buna nu ar fi detalii

Hora Credit nu vrea sa-mi inchida linia de credit, daca nu platesc dobanda. E legal?

„Bună ziua. Am o întrebare. Ieri, duminica seara, am făcut o solicitare la Hora Credit pentru un împrumut de 300 RON. M-am trezit cu o linie de credit aprobata de 2000 de lei. Astăzi am sunat la ei sa o închid – nu aveam nevoie de linie de detalii

Pot face schimbarea ROBOR cu IRCC la un credit ING?

"Buna ziua,
Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Am un credit prima casa iar banca ING refuza trecerea de la Robor la IRCC.
Imi tot comunica faptul ca singura solutie este refinantarea, iar acest lucru nu il doresc deoarece dureaza mult detalii

Daca schimb ROBOR cu IRCC voi fi raportat la Biroul de Credit si nu voi mai putea lua alt credit timp de 4 ani?

"Buna ziua, Citind informatiile de pe acest site cu privire la posibilitatea schimbarii indicelui ROBOR cu IRCC in cazul unui credit de tipul Prima Casa, am depus o cerere intr-o agentie bancara. Consilierul bancar mi-a spus ca procedura implica o cerere de detalii

  

Ultimele Comentarii