RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Te poate executa silit banca sau ifn-ul, daca am restante 2 luni?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-02-23 13:18

"Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.

Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”

Vezi aici OUG 52/2016

Asadar, sfatul meu este sa nu asteptati mai mult de 30 de zile inainte sa va achitati restantele la credit, pentru ca altfel veti fi raportat la Biroul de Credit si veti avea ulterior, timp de 4 ani, probleme in obtinerea unui nou imprumut sau a unei refinantari.

Daca ati depasit cele 30 de zile de restante, ar fi bine sa gasiti o solutie pentru a nu depasi termenul de 90 de zile dupa care banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l rambursati integral, nu in rate lunare.

Va sfatuiesc sa trimiteti la banca sau IFN-ul la care aveti restante o cerere pentru gasirea unei solutii de achitare a restantelor, precum amanarea platii ratelor pe o anumita perioada, diminuarea datoriei sau restructurarea creditului.

Va rog sa reveniti la mine daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu banca, pentru a va ajuta impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

Taguri: credite noi  reclamatie banca  credite online IFN-uri  banca  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  credite nevoi personale  reclamatie IFN  Executare silita  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraMai pot schimba lirele vechi din hartie?

"As mai putea schimba bancnotele de 50 de lire de hîrtie in Anglia? Fiindcă în țară mi le refuza...mulțumesc mult", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimate domn, Puteti schimba oricand detalii

Sfaturi pentru cumpărături online în siguranță de la Alpha Bank România

Alpha Bank România a demarat o campanie de conștientizare și combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, în sezonul de cumpărături, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În perioadele cu oferte și detalii

You BRD nu merge, spune ca a expirat tokenul. Ce pot sa fac?

"You Brd e cea mai prosta aplicatie. am sters-o si am reinstalat-o de nu stiu cate ori . daca intri de mai multe ori pe zi zice ca a expirat tokenul si trebuie reinstalata. e de rahat.
am sunat si la ei si spun acelasi lucru: sa stergi si sa reinstalezi. am si alta detalii

E bine sa schimb ROBOR-ul la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa? Calcul estimativ al ratelor in urmatorii 5 ani

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi daca primiti o oferta de schimbare a dobanzii variabile indexata cu ROBOR la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa in primii ani este cealalta dobada fixa, adica marja fixa care intra in calculul dobanzii variabile dupa perioada cu dobanda detalii

  

Ultimele Comentarii