RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Te poate executa silit banca sau ifn-ul, daca am restante 2 luni?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-02-23 13:18

"Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.

Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”

Vezi aici OUG 52/2016

Asadar, sfatul meu este sa nu asteptati mai mult de 30 de zile inainte sa va achitati restantele la credit, pentru ca altfel veti fi raportat la Biroul de Credit si veti avea ulterior, timp de 4 ani, probleme in obtinerea unui nou imprumut sau a unei refinantari.

Daca ati depasit cele 30 de zile de restante, ar fi bine sa gasiti o solutie pentru a nu depasi termenul de 90 de zile dupa care banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l rambursati integral, nu in rate lunare.

Va sfatuiesc sa trimiteti la banca sau IFN-ul la care aveti restante o cerere pentru gasirea unei solutii de achitare a restantelor, precum amanarea platii ratelor pe o anumita perioada, diminuarea datoriei sau restructurarea creditului.

Va rog sa reveniti la mine daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu banca, pentru a va ajuta impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

Taguri: credite noi  reclamatie banca  credite online IFN-uri  banca  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  credite nevoi personale  reclamatie IFN  Executare silita  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii