BANCI | Noutati BNR

Intermedierea financiara este in crestere, dar suntem ultimii din Europa si la acest capitol

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-01-05 11:24

În primul semestru al anului 2021, gradul de intermediere financiară (18) a înregistrat o evoluție favorabilă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul menținerii unui avans susținut al activelor instituțiilor financiare, se arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare, editia decembrie 2021, in care se precizeaza:

În cel de-al doilea trimestru al anului 2021, ponderea activelor sistemului financiar a fost de 76,2 la sută din PIB, cu 5,5 puncte procentuale mai mult decât în perioada similară a anului trecut, dar cu 1 punct procentual mai puțin față de trimestrul anterior.

Din punct de vedere al structurii, în prima parte a anului 2021, toate componentele sistemului financiar au consemnat o dinamică anuală pozitivă a activelor: (i) sectorul pensiilor private: +27,9 la sută, (ii) sectorul fondurilor de investiții: +16,6 la sută, (iii) sectorul bancar: +12 la sută, (iv) sectorul asigurărilor: +7,6 la sută și (v) instituțiile financiare nebancare: +6,5 la sută.

Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc în ceea ce privește ponderea activelor sectorului bancar în PIB, atât la nivelul economiilor din regiune, cât și la nivelul statelor membre UE, înregistrând valoarea de 53,5 la sută (T2/2021), la o diferență considerabilă față de 101,4 la sută în Polonia și 147,2 la sută în Bulgaria (Grafic 3.1).

În comparație cu T2 2020, care a marcat debutul crizei pandemice și cele mai severe restricții, Polonia este singura economie din regiune care a înregistrat o reducere a ponderii activelor sectorului bancar în PIB.

Sectorul bancar deține în continuare cea mai mare pondere a activelor în cadrul sistemului financiar (74,5 la sută la T2/2021), situându-se la o distanță semnificativă față de următorul clasat, respectiv fondurile de pensii private (Grafic 3.2). Acesta din urmă și-a continuat ascensiunea și în prima parte a anului 2021, ajungând la o pondere de 10,4 la sută.

Față de T2/2020, fondurile de investiții au înregistrat o ușoară creștere, până la 5,8 la sută, în timp ce importanța instituțiilor financiare nebancare s-a diminuat până la 5,5 la sută. Cea mai scăzută pondere rămâne cea a segmentului asigurărilor, respectiv 3,8 la sută.

(18) Acest indicator este calculat ca pondere a activelor sistemului financiar în PIB.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRIncrederea firmelor in sectorul bancar este moderata

Încrederea companiilor nefinanciare în sistemul bancar autohton este preponderent moderată (58 la sută). Cea mai scăzută încredere este înregistrată la nivelul IMM (21 la sută), în timp ce corporațiile se situează la polul detalii

Intermedierea financiara este in crestere, dar suntem ultimii din Europa si la acest capitol

În primul semestru al anului 2021, gradul de intermediere financiară (18) a înregistrat o evoluție favorabilă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul menținerii unui avans susținut al activelor instituțiilor financiare, se arata in Raportul BNR asupra detalii

BNR publica primul raport privind riscurile climatice asupra sectorului bancar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) publica primul numar al unui raport privind riscurile asupra sectorului bancar provenind din schimbarile climatice, la recomandarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM). Raportul, denumit "Tabloul de monitorizare a detalii

BNR: a devenit preocupanta evolutia fraudelor cu carduri si online banking

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta intr-un comunicat ca "a devenit tot mai preocupantă evoluția fraudelor prin instrumente electronice de tip card, internet banking sau mobile banking". Comunicatul BNR: Comunicat de presă privind atenționarea detalii

  

Ultimele Comentarii