ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Evolutie slaba a sectorului de constructii. Prognoza pe 2021, revizuita deja in scadere semnificativa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-12-03 07:57

România a înregistrat cea mai slabă evoluție a sectorului de construcții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o scădere de -4,9%, rezultatul pe luna septembrie a fost mai slab decât cele înregistrate de Slovacia (-3,8%) și Polonia (-1,9%). La polul opus, alte două state din fostul bloc estic, Slovenia (+8,5%) și Ungaria (+4,1%), au încadrat Suedia (+6%).

Pentru referință, menționăm că Uniunea a avut per total o creștere sectorială de 1,2% iar Zona Euro de 0,9%. Observație importantă pentru noi, în ambele cazuri, accentul a căzut pe construcțiile inginerești (obiective de investiții gen drumuri, poduri, canale, sisteme de canalizare etc.) și nu pe cele de clădiri rezidențiale. Ritmurile au fost în favoarea primelor la un „scor” de 2% față de 1,2% în UE și, mai pronunțat, 2,6% față de 0,9% în Zona Euro.

În context, trebuie subliniat că, în România, pe clasificarea națională în obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,8%, respectiv cu 17,4%. Singurele care au crescut (+26,3%) sunt clădirile rezidenţiale, mai vizibile dar cu efect mai redus de antrenare pe restul economiei. Diferența se vede mai clar pe grafic.

Dacă se face trimitere la ritmul anual de evoluție, România stă și mai slab, cu o scădere de -14,2%, la foarte mare distanță de Spania (-7,2%) și Slovacia (-1,6%). Podiumul performerelor a fost ocupat de Ungaria (+14,3%), Finlanda (+6%) și Polonia (+4,3%).

În fine, țara noastră deține ultima poziție și pe datele referitoare la evoluția trimestrială, cu -10,2% pe T3, dintre cele 17 state care au transmis valori certificate de Eurostat, sub Austria (-8,7%), Slovacia (-4,8%), Spania (-3,6%) și Letonia (-3,5%). Tot rău stăm și pe seria ajustată sezonier, unde, cu -7,4%, cedăm ultima pozție către Spania (-11,2%).

Este și motivul pentru care Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în scădere semnificativă estimarea pentru anul curent a creșterii în construcții, de la +6,1% în varianta de vară, până la doar +0,2% în cea publicată recent. Astfel, surprinde păstrarea nivelului de 7% pentru avansul economic pe anul în curs, bazat inclusiv pe construcții.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaPrețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii