ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul de cont curent la 8 luni, majorat cu 55% fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-20 07:54

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele opt luni din 2021 un deficit de 10,2 miliarde euro, cu 55% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent.

Creșterea cu 20% a deficitului pe segmentul de bunuri (de la -12 miliarde euro la -14,4 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 5% a soldului pozitiv la servicii (de la circa 6 miliarde euro spre 5,6 miliarde euro).

Astfel, pe total bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu 45% a deficitului extern (de la -6 miliarde euro la -8,7 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+6%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,17 miliarde euro față de -1,05 miliarde euro).

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -) a urcat la 2,26 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante (+16%) a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit într-o măsură mai mica (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut moderat (+9%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+26%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,14 miliarde euro, până la numai 0,82 miliarde euro, adică -28%).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2021 au urcat la 4.394 milioane euro, față de cele doar 1.481 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3.803 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 591 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în luna august a anului 2021 cu mai mult de trei miliarde euro, ajungând la peste 135 miliarde euro, cu circa 8,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele lui 2020. Majorarea s-a produs în proporție de două treimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+5,5 miliarde euro) și o treime pe segmentul datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii august 2021 a fost de 16,4%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% consemnat în decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,3 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate după anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu aproape cinci puncte procentuale față de luna anterioară, până la 89,4%.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șase luni din 2023 un deficit de 9.826 milioane euro (-3% din PIB estimat), în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a detalii

Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni din 2023 un deficit de 8.276 milioane euro, în scădere cu o șesime față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus pe segmentul detalii

Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele patru luni din 2023 un deficit de 5.465 milioane euro, în scădere cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus detalii

Indicatorii sistemului bancar in T1 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii martie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii agregați au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, persoane juridice detalii

  

Ultimele Comentarii