ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul de cont curent la 8 luni, majorat cu 55% fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-20 07:54

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele opt luni din 2021 un deficit de 10,2 miliarde euro, cu 55% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent.

Creșterea cu 20% a deficitului pe segmentul de bunuri (de la -12 miliarde euro la -14,4 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 5% a soldului pozitiv la servicii (de la circa 6 miliarde euro spre 5,6 miliarde euro).

Astfel, pe total bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu 45% a deficitului extern (de la -6 miliarde euro la -8,7 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+6%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,17 miliarde euro față de -1,05 miliarde euro).

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -) a urcat la 2,26 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante (+16%) a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit într-o măsură mai mica (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut moderat (+9%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+26%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,14 miliarde euro, până la numai 0,82 miliarde euro, adică -28%).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2021 au urcat la 4.394 milioane euro, față de cele doar 1.481 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3.803 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 591 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în luna august a anului 2021 cu mai mult de trei miliarde euro, ajungând la peste 135 miliarde euro, cu circa 8,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele lui 2020. Majorarea s-a produs în proporție de două treimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+5,5 miliarde euro) și o treime pe segmentul datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii august 2021 a fost de 16,4%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% consemnat în decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,3 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate după anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu aproape cinci puncte procentuale față de luna anterioară, până la 89,4%.

Taguri: statistici  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul de cont curent la 8 luni, majorat cu 55% fata de anul trecut

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele opt luni din 2021 un deficit de 10,2 miliarde euro, cu 55% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea cu 20% a deficitului pe segmentul de bunuri (de la -12 detalii

Deficitul de cont curent, aproape 6 miliarde de euro in mai 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în perioada ianuarie - mai 2021 un deficit de 5.947 milioane euro, cu 85% peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Majorarea cu 15% a deficitului pe partea de bunuri (până la -8.699 milioane euro) a detalii

Deficitul de cont curent, redus semnificativ in ianuarie 2021. Investitiile straine, la doar 30% fata de anul trecut

Contul curent al balanței de plăți a consemnat în luna ianuarie 2021 un deficit de 239 milioane euro, potrivit datelor publicate de INS. Este un nivel cu circa 37% sub nivelul din aceeași lună a anului precedent. Diminuarea cu 4% a deficitului pe partea de bunuri a fost detalii

Deficitul de cont curent a crescut in 2020 la 11 miliarde euro. Datoria pe termen mediu si lung, majorata cu 17 miliarde euro

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut la 10.983 milioane euro, potrivit datelor publicate de BNR. Suma este echivalentă cu 5,1% din PIB estimat curent (1.040.800 milioane lei la un curs mediu de 4,8371 lei/euro) și a depășit cu aproape cinci procente nivelul din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii