ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul de cont curent la 8 luni, majorat cu 55% fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-20 07:54

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele opt luni din 2021 un deficit de 10,2 miliarde euro, cu 55% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent.

Creșterea cu 20% a deficitului pe segmentul de bunuri (de la -12 miliarde euro la -14,4 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 5% a soldului pozitiv la servicii (de la circa 6 miliarde euro spre 5,6 miliarde euro).

Astfel, pe total bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu 45% a deficitului extern (de la -6 miliarde euro la -8,7 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+6%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,17 miliarde euro față de -1,05 miliarde euro).

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -) a urcat la 2,26 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante (+16%) a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit într-o măsură mai mica (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut moderat (+9%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+26%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,14 miliarde euro, până la numai 0,82 miliarde euro, adică -28%).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2021 au urcat la 4.394 milioane euro, față de cele doar 1.481 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3.803 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 591 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în luna august a anului 2021 cu mai mult de trei miliarde euro, ajungând la peste 135 miliarde euro, cu circa 8,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele lui 2020. Majorarea s-a produs în proporție de două treimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+5,5 miliarde euro) și o treime pe segmentul datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii august 2021 a fost de 16,4%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% consemnat în decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,3 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate după anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu aproape cinci puncte procentuale față de luna anterioară, până la 89,4%.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele două luni ale anului un deficit de 2.252 milioane euro, în creștere cu 56% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Majorarea cu 40% a deficitului detalii

Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în luna ianuarie un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane în aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de BNR. Majorarea cu 75% a detalii

Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an

Deficitul contului curent a urcat în noiembrie 2021 la 15.313 milioane euro, cu 57% peste cel din primele 11 luni ale anului anterior. Rezultatul anunțat de BNR a depășit deja suma de 15.218 miliarde euro inclusă în prognoza oficială de toamnă pentru 2021. detalii

Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR

Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, ajungând la un total de 5,1 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, însumând 4 la sută din totalul expunerilor față de sectorul nefinanciar (Grafic detalii

  

Ultimele Comentarii