ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Salariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-16 12:35

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la 3.541 lei (719 euro la cursul din luna iulie). După ajustarea cu nivelul preţurilor, se obține o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.312 de euro (la preţurile medii din UE).

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a crescut cu 2,6 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 229,2%.

În contextul unei inflații anuale majorate până la 3,94% la finele primului semestru, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a situat la doar 3,3%, cea mai redusă valoare din ultimele patru luni. Trendul de scădere a devenit mai clar pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului curent.

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere salarială faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+12,6% nominal și +8,4% în termeni reali).

Podiumul a fost completat în luna iunie de industria prelucrătoare, avans de 8% al puterii de cumpărare și de tehnologia informației (+7,7%). De remarcat, dacă salariile au crescut în termeni nominali la mijlocul anului cu 7,4%, pensiile ( care se dau pe baza contribuțiilor din salarii) s-au majorat cu 15%, adică în ritm dublu.   

Urmare a politicii salariale care urmărește scăderea deficitului bugetar și reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul în sectorul public, sănătatea, administrația și învățământul s-au plasat toate în domeniul negativ ca evoluție a puterii de cumpărare.

De remarcat și poziționarea surprinzătoare a tranzacțiilor imobiliare, pe ultimul loc între domeniile de activitate (cu -1,2% nominal și aproape cinci procente mai puțin ca putere de cumpărare), ceea ce mai aprinde un semnal de alarmă pe tabloul sectorului de construcții.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii