BANCI | Stirea Zilei

"In negocierea cu banca, pragmatismul trebuie sa fie prima regula: decat nimic, mai bine putin", ne recomanda conciliatorii CSALB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-07-08 08:23

Alina Radu este de 17 ani Partener și avocat în una dintre cele mai importante case de avocatură din România. Are cursuri de specialitate în Statele Unite și la Universitatea din Cambridge.

Conciliatorii transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul CSALB.

Personaje cheie în aceste negocieri, conciliatorii intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o rezolvare pe care părțile o pot accepta sau o pot respinge.

În 2021 peste 95% dintre soluțiile propuse de conciliatori în cadrul CSALB sunt acceptate de părți, mai ales că acestea au puterea unor hotărâri în instanță.

Alina Radu este de 17 ani Partener și avocat în una dintre cele mai importante case de avocatură din România. Are cursuri de specialitate în Statele Unite și la Universitatea din Cambridge.

Ionuț Ștefan este expert în finanțe și conduce propria companie de consultanță fiscală.

- Cu ce așteptări intră consumatorii și băncile în negocierile din cadrul CSALB?

Alina Radu, conciliator CSALB: Am observat de multe ori că așteptările sunt foarte diferite de partea consumatorilor și instituțiilor de credit, dar rolul nostru de conciliatori este să apropiem extremele. Ceea ce mi se pare important este să existe flexibilitate și să existe deschidere în acest demers.

CSALB a reușit să facă extraordinar de mult pe partea asta: o platformă de comunicare, de dialog real între consumatori și bănci. Pentru consumatori am constatat, și totodată am explicat în dosarele în care am fost implicată, este că e foarte important să-și prezinte situația lor concretă. Să explice exact în ce situație sunt, să încerce să își contureze nevoile, dar și să poată aduce argumente acolo unde le cerem să se explice și să susțină cu documente situația în care se regăsesc.

Nu în ultimul rând, contează să aibă deschidere să îi asculte pe conciliatori, dar și poziția băncilor. Am avut și cazuri în care consumatorii au spus: “eu asta vreau și cred că mi se cuvine!” Și nu au fost deschiși să înțeleagă și constrângerile care există de partea instituțiilor de credit.

- Când anume realizează părțile că negocierea a reușit sau a eșuat?

Alina Radu: Suntem în cadrul unei proceduri amiabile și fiecare dintre cele două părți ar trebui să încheie negocierea atunci când este mulțumită de soluție. Să simtă că a dat ceva, dar a și primit ceva. Este important să se înțeleagă faptul că aceste soluții sunt chiar individuale, particulare. Se ține cont de circumstanțele acelei persoane și de aceea o soluție nu se poate extinde la alte cazuri.

Atât consumatorii, cât și băncile trebuie să își schimbe un pic mentalitatea, trebuie să aibă flexibilitate tocmai ca să putem crea o soluție pe termen lung, funcțională pentru toți cei implicați. Pentru cel puțin o parte din bănci e important să încerce să-și schimbe mentalitatea. De multe ori e foarte dificil pentru ei să lucreze în echitate. Aici suntem într-un mediu în care căutăm soluții funcționale, viabile. Și pentru consumatori, și pentru bănci.

Ionuț Ștefan este expert în finanțe și conduce propria companie de consultanță fiscală.
Ionuț Ștefan este expert în finanțe și conduce propria companie de consultanță fiscală.

- Ați spus în mai multe rânduri că un contract al părților nu trebuie să fie blocat în litera lui, ci să poată fi îmunătățit. Înțeleg băncile acest lucru?

Ionuț Ștefan, conciliator CSALB: În momentul în care consumatorul apelează la această modalitate de finanțare, el vrea să-și satisfacă niște nevoi de moment. Banca are o nevoie de creditare, ea trebuie să investească banii.

Și atunci, în momentul pe care îl putem numi t0, atât consumatorul, cât și banca acceptă anumite condiții. Deși condițiile au fost acceptate, contractul e viu, iar de-a lungul timpului lucrurile se pot schimba.

De pildă, banca trebuie să accepte faptul că situația financiară a consumatorului se poate schimba. Iar consumatorul trebuie să accepte faptul că trebuie să plătească. Și atunci, întotdeauna deschiderea și comunicarea trebuie să primeze. Nimeni nu vine să spună “vreau o dobândă mai mare decât dobânda inițială pe care am avut-o”. Deci, orice proces al concilierii presupune ca banca să dea un pas în spate. Că e mai mare, că e mai mic, mai puțin contează!

- Există vreo regulă în cadrul acestor negocieri? Cum i-ași sfătui pe consumatori să negocieze?

Ionuț Ștefan: Concilierea presupune o negociere și trebuie să înțelegem cu toții că nu pot fi cerute lucruri absurde. Pragmatismul trebuie să fie regula numărul unu: decât nimic, mai bine puțin.

Dacă un consumator vine la CSALB și îi spune băncii: “Trec printr-o situație dificilă, dar sper că este de moment. Fac tot ceea ce ține de mine ca să o depășesc, dar ajută-mă!”; Eu sunt convins că băncile nu au niciun interes să nu intre în procedură și să nu accepte o soluție care să fie atât în beneficiul lor, cât și în beneficiul consumatorului. Interesul nostru este să rezolvăm.

Interesul băncii este să nu se transforme într-o agenție imobiliară, să antreneze dureri de cap în ceea ce înseamnă executări silite, procese și așa mai departe. Iar în interesul consumatorului este să meargă mai departe cu un contract mai bun. Punând problema în felul acesta am găsit înțelegere. Restul a fost doar o problemă de cifre.

Taguri: reclamatie banca  banca  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  

Comentarii

Mda
mda
"Restul a fost doar o problemă de cifre"... Nu știu cum puteți afirma că de fapt problema minora reprezintă un "rest"... Dobânzile mari și comisioanele bancare absurde sunt motivele principale pentru care se ajunge la CSALB. CSALB asta ar trebui sa ajute consumatorii sa micșoreze semnificativ sumele totale plătite pe termen lung nu altceva... Restul e neimportant.

Cetatean
Subiect Fierbinte
Intrebare Referitor la acest articol: https://financialintelligence.ro/aursf-hotararile-ccr-si-cjue-ar-trebui-sa-convinga-toate-bancile-sa-negocieze-cu-debitorii/ Imi spuneti va rog cate dosare in CHF ati renegociat pe impreviziune, avand in vedere ca bancile nu sunt de acord cu decizia CCR? Intrebare catre BNR: daca CCR a stabilit ca la orice contract depasirea ratei cu un anumit prag, parca 52.6 % reprezinta impreviziune prin faptul ca nu solicita bancilor renegocierea cu toti clientii, in special cei cu CHF este direct vinovata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Nu cumva peste o luna sau un an BNR va fi trasa la raspunderea avand rolul ei de supraveghetor al bancilor si al respectarii acestora a legislatiei interne si a deciziilor CCR. Decizia CCR obliga BNR la emiterea de masuri catre banci de renegociere a contractelor care au depasit acest prag.... nu poate ramane pasiva la decizia CCR, in caz contrar i se poate depune chiar si plangere penala de abuz in serviciu (omisiune sau atitudine pasiva) si complicitate cu bancile. BNR este obligata sa respecte Constitutia si decziile CCR, in caz contrar rolul ei de supraveghetor fata de banci nu ca e 0, ci de subordanare fata de interesele strainilor in favoarea proprilor cetateni si aici deja vorbim de tradare nationala fata de cetateni. Avocatul poporului are obligatia ferma sa intervina in aceasta situatie cat mai urgent posibil.

Cetateanul
O completare
Pentru baietii destepti din banci: Impreviziunea nu e doar pentru saraci, slabi si neghiobi, adica este aplicabila doar persoanelor defavorizate, iar cei care au bani sa plateasca. Notiunea impreviziunii este valabila si aplicabila tuturor consumatorilor in astfel de situatii, in caz contrar e discrimimare pe fata in care cel care nu are e salvat, iar cel care munceste si se dezvolta sa plateasca si sa ingrase conturile bancilor ca e prost. CCR nu a definit notiunea de impreviziune de care sa benefciezii de ea doar negrii si albii nu sau invers.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii