BANCI | Stirea Zilei

Bancile cred ca preturile locuintelor vor ramane stabile sau chiar vor scadea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-10 20:24

Bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 preturile locuintelor vor ramane nemodificate sau chiar vor fi in scadere, mai degraba decat in crestere, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, doua treimi dintre banci (66%) considera ca in primele trei luni din 2021 preturile locuintelor se vor mentine constante, in timp ce 28% dintre banci mizeaza pe scaderea intr-o anumita masura a acestora si doar 6% considera ca preturile vor creste (vezi graficul).

Majoritatea bancilor (76%) spun ca si in ultimul trimestru din 2020 preturile apartamentelor si caselor au fost relativ constante, iar un sfert dintre ele (24%) considera ca au crescut intr-o anumita masura.

In grafic se vede o scadere importanta a preturilor locuintelor in prima parte a anului trecut, de pana la 80%, urmata de o revenire in V, la fel de puternica, dar nu la nivelul dinaintea crizei COVID-19.

Conform datelor Eurostat, pretul locuintelor a scazut cu 2,6% in trimestrul trei din 2020 fata de trimestrul anterior, insa fata de acelasi trimestru al anului anterior evolutia a fost pozitiva, cu o crestere de 2,3%.

In privinta cererii de credite imobiliare, bancile apreciaza, in unanimitate, ca aceasta se va mentine nemodificata in primul trimestru din acest an.

Conditiile de acordare a creditelor ipotecare vor ramane, de asemenea, nemodificate, in opinia a 72% dintre banci, la fel cum s-a intamplat si in ultima parte a anului precedent, in timp ce 28% dintre acestea anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare.

"Spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de IRCC/ROBOR a contribuit la relaxarea termenilor contractelor de credit imobiliar in T4 2020 (-15,7% procent net)", arata BNR in sondaj.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci.

Taguri: credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  dobanzi credite  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB

Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii

  

Ultimele Comentarii