BANCI | Stirea Zilei

Bancile cred ca preturile locuintelor vor ramane stabile sau chiar vor scadea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-10 20:24

Bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 preturile locuintelor vor ramane nemodificate sau chiar vor fi in scadere, mai degraba decat in crestere, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, doua treimi dintre banci (66%) considera ca in primele trei luni din 2021 preturile locuintelor se vor mentine constante, in timp ce 28% dintre banci mizeaza pe scaderea intr-o anumita masura a acestora si doar 6% considera ca preturile vor creste (vezi graficul).

Majoritatea bancilor (76%) spun ca si in ultimul trimestru din 2020 preturile apartamentelor si caselor au fost relativ constante, iar un sfert dintre ele (24%) considera ca au crescut intr-o anumita masura.

In grafic se vede o scadere importanta a preturilor locuintelor in prima parte a anului trecut, de pana la 80%, urmata de o revenire in V, la fel de puternica, dar nu la nivelul dinaintea crizei COVID-19.

Conform datelor Eurostat, pretul locuintelor a scazut cu 2,6% in trimestrul trei din 2020 fata de trimestrul anterior, insa fata de acelasi trimestru al anului anterior evolutia a fost pozitiva, cu o crestere de 2,3%.

In privinta cererii de credite imobiliare, bancile apreciaza, in unanimitate, ca aceasta se va mentine nemodificata in primul trimestru din acest an.

Conditiile de acordare a creditelor ipotecare vor ramane, de asemenea, nemodificate, in opinia a 72% dintre banci, la fel cum s-a intamplat si in ultima parte a anului precedent, in timp ce 28% dintre acestea anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare.

"Spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de IRCC/ROBOR a contribuit la relaxarea termenilor contractelor de credit imobiliar in T4 2020 (-15,7% procent net)", arata BNR in sondaj.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci.

Taguri: credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  dobanzi credite  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii