BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele noi a scazut cu o jumatate de punct intr-o singura luna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-09 22:08

Dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a scazut semnificativ, cu o jumatate de punct, in ultima luna a anului 2020, la 5,42%, de la 5,95% in luna anterioara, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu dobanda la creditele vechi (in sold), care a ramas neschimbata, la 6%.

Scaderea dobanzii la creditele noi in luna decembrie nu are legatura cu modificarea indicelui IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), pentru ca acesta s-a actualizat abia la inceputul anului, cat mai degraba cu intensificarea concurentei pe piata bancara si excesul de lichiditate.

Este de asteptat ca dobanzile la credite sa scada si mai mult la inceputul acestui an, dupa ce IRCC valabil in primul trimestru din 2021 a coborat la 1,88%, de la 2,17% cat era in ultimul trimestru din 2020 si 2,41% in T3 2020.

Dobanda la creditele vechi a ramas neschimbata in decembrie in acord cu stabilitatea indicelui ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in derulare (in sold) cu dobanda variabila, care s-a mentinut in luna respectiva la 2%.

In prezent, insa, ROBOR la 3 luni a coborat si el la 1,5%, dupa ce BNR a scazut dobanda de politica monetara la 1,25% in 18 ianuarie 2021, astfel ca si costul creditelor in derulare cu dobanzi variabile urmeaza sa se mai reduca.

O buna parte dintre credite au insa dobanzi fixe, mai ales cele de nevoi personale, care nu sunt sensibile la evolutia indicilor din piata bancara, de aceea dobanda medie la creditele vechi va ramane in urma celei pentru imprumuturile noi, cum s-a intamplat din septembrie 2020.

Astfel, dupa cum se observa si in grafic, daca in august 2020 dobanzile medii la creditele noi si la cele vechi erau sensibil apropiate, in urmatoarele luni dobanda la imprumuturile noi a coborat mult mai mult deca la creditele vechi, pentru ca in decembrie decalajul sa fie de 0,65 puncte procentuale.

In privinta tipului de credite, dobanda (DAE-indicatorul pentru costul total al creditelor) imprumuturilor pentru locuinte a avut cea mai importanta scadere pe parcursului ultimului trimestru al anului precedent, cu o jumatate de punct procentual: de la 5,63% in septembrie la 5,10% in decembrie 2020.

In acelasi interval, DAE la creditele noi pentru consum a ramas stabila, ajustandu-se nesemnificativ, de la 9,96% la 9,89%.
In cazul finantarilor in lei pentru firme, dobanda medie a avut o evolutie in oglinda: a crescut de la 5,63% in septembrie la 5,10% in decembrie 2020.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  ROBOR  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii