BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele noi a scazut cu o jumatate de punct intr-o singura luna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-09 22:08

Dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a scazut semnificativ, cu o jumatate de punct, in ultima luna a anului 2020, la 5,42%, de la 5,95% in luna anterioara, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu dobanda la creditele vechi (in sold), care a ramas neschimbata, la 6%.

Scaderea dobanzii la creditele noi in luna decembrie nu are legatura cu modificarea indicelui IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), pentru ca acesta s-a actualizat abia la inceputul anului, cat mai degraba cu intensificarea concurentei pe piata bancara si excesul de lichiditate.

Este de asteptat ca dobanzile la credite sa scada si mai mult la inceputul acestui an, dupa ce IRCC valabil in primul trimestru din 2021 a coborat la 1,88%, de la 2,17% cat era in ultimul trimestru din 2020 si 2,41% in T3 2020.

Dobanda la creditele vechi a ramas neschimbata in decembrie in acord cu stabilitatea indicelui ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in derulare (in sold) cu dobanda variabila, care s-a mentinut in luna respectiva la 2%.

In prezent, insa, ROBOR la 3 luni a coborat si el la 1,5%, dupa ce BNR a scazut dobanda de politica monetara la 1,25% in 18 ianuarie 2021, astfel ca si costul creditelor in derulare cu dobanzi variabile urmeaza sa se mai reduca.

O buna parte dintre credite au insa dobanzi fixe, mai ales cele de nevoi personale, care nu sunt sensibile la evolutia indicilor din piata bancara, de aceea dobanda medie la creditele vechi va ramane in urma celei pentru imprumuturile noi, cum s-a intamplat din septembrie 2020.

Astfel, dupa cum se observa si in grafic, daca in august 2020 dobanzile medii la creditele noi si la cele vechi erau sensibil apropiate, in urmatoarele luni dobanda la imprumuturile noi a coborat mult mai mult deca la creditele vechi, pentru ca in decembrie decalajul sa fie de 0,65 puncte procentuale.

In privinta tipului de credite, dobanda (DAE-indicatorul pentru costul total al creditelor) imprumuturilor pentru locuinte a avut cea mai importanta scadere pe parcursului ultimului trimestru al anului precedent, cu o jumatate de punct procentual: de la 5,63% in septembrie la 5,10% in decembrie 2020.

In acelasi interval, DAE la creditele noi pentru consum a ramas stabila, ajustandu-se nesemnificativ, de la 9,96% la 9,89%.
In cazul finantarilor in lei pentru firme, dobanda medie a avut o evolutie in oglinda: a crescut de la 5,63% in septembrie la 5,10% in decembrie 2020.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  ROBOR  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii