BANCI | Stirea Zilei

Creditele pentru locuinte nu au cunoscut criza coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-27 19:36

Creditele pentru locuinte acordate de banci populatiei au crescut in 2020 intr-un ritm mai intens decat in anul anterior, in ciuda crizei coronavirusului. In schimb, creditele pentru nevoi personale obtinute de populatie au stagnat, in timp ce finantarile pentru firme, desi sustinute de programul IMM Invest, au crescut anul trecut mai putin decat in anul anterior.

Soldul creditelor acordate de banci populatiei a ajuns la finalul lui 2020 la aproape 150 miliarde lei, cu 4,7%, echivalentul a 6,8 miliarde lei, peste nivelul de la sfarsitul anului precedent.

Comparativ, in 2019, ritmul de creditare a fost usor mai ridicat, de 7,5%, echivalentul a 10 miliarde lei.

Creditele in lei au crescut mult mai alert, cu 9,1%, echivalentul a 9,9 miliarde lei, dat fiind ca imprumuturile in valuta sunt restrictionate de BNR, astfel ca bancile acorda in principal doar credite in lei.

Valoarea creditelor in lei pentru populatie a atins astfel 118 miliarde lei, reprezentand 79% din totalul creditelor, inclusiv cele in valuta, echivalentul a 149,8 miliarde lei.

Ritmul de crestere a creditelor in lei pentru populatie a fost anul trecut mai redus decat in 2019, din cauza crizei COVID-19. In 2019, creditarea in lei a urcat cu 13,6%, echivalentul a 13 miliarde lei.

Creditele pentru consum au stagnat

Creditele pentru consum in lei au stagnat in 2020 la 49 miliarde lei, dupa ce in 2019 au crescut cu 7,6%, echivalentul a 3,5 miliarde lei.

Soldul total al creditelor de consum, inclusiv cele in valuta, a scazut la 58,7 miliarde lei la finalul lui 2020, de la 60 miliarde lei cate erau la sfarsitul lui 2019.

Creditele de consum in lei reprezinta astfel 83% din totalul acestor tipuri de imprumuturi.

Crestere cu 16% a creditelor pentru locuinte

Creditele pentru locuinte in lei au urcat in 2020 cu 16,8%, echivalentul a 9,7 miliarde lei, un ritm apropiat de cel din anul anterior, de 19%, echivalentul a 9,3 miliarde lei.

Valoarea creditelor in lei pentru locuinte a ajuns astfel la 67,8 miliarde lei, reprezentand 76% din totalul acestor tipuri de imprumuturi, de 89,1 miliarde lei.

Finantarile pentru firme au crescut mai putin decat in 2019

Finantarile in lei pentru firme au avut un ritm de crestere, de 7,8%, echivalentul a 5,3 miliarde lei, fiind sustinute de programul guvernamental IMM Invest.

Comparativ, in 2019, creditele pentru firme au crescut cu doar 4,2%, echivalentul a 2,7 miliarde lei.

Soldul total a creditelor pentru firme, in lei si valuta, a avansat in 2020 cu 5,2%, echivalentul a 6,2 miliarde lei, la un total de 124 miliarde lei, un ritm sub cel din 2019, de 6,3%, echivalentul a 7 miliarde lei.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

Raiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

  

Ultimele Comentarii