BANCI | Stirea Zilei

Creditele pentru locuinte nu au cunoscut criza coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-27 19:36

Creditele pentru locuinte acordate de banci populatiei au crescut in 2020 intr-un ritm mai intens decat in anul anterior, in ciuda crizei coronavirusului. In schimb, creditele pentru nevoi personale obtinute de populatie au stagnat, in timp ce finantarile pentru firme, desi sustinute de programul IMM Invest, au crescut anul trecut mai putin decat in anul anterior.

Soldul creditelor acordate de banci populatiei a ajuns la finalul lui 2020 la aproape 150 miliarde lei, cu 4,7%, echivalentul a 6,8 miliarde lei, peste nivelul de la sfarsitul anului precedent.

Comparativ, in 2019, ritmul de creditare a fost usor mai ridicat, de 7,5%, echivalentul a 10 miliarde lei.

Creditele in lei au crescut mult mai alert, cu 9,1%, echivalentul a 9,9 miliarde lei, dat fiind ca imprumuturile in valuta sunt restrictionate de BNR, astfel ca bancile acorda in principal doar credite in lei.

Valoarea creditelor in lei pentru populatie a atins astfel 118 miliarde lei, reprezentand 79% din totalul creditelor, inclusiv cele in valuta, echivalentul a 149,8 miliarde lei.

Ritmul de crestere a creditelor in lei pentru populatie a fost anul trecut mai redus decat in 2019, din cauza crizei COVID-19. In 2019, creditarea in lei a urcat cu 13,6%, echivalentul a 13 miliarde lei.

Creditele pentru consum au stagnat

Creditele pentru consum in lei au stagnat in 2020 la 49 miliarde lei, dupa ce in 2019 au crescut cu 7,6%, echivalentul a 3,5 miliarde lei.

Soldul total al creditelor de consum, inclusiv cele in valuta, a scazut la 58,7 miliarde lei la finalul lui 2020, de la 60 miliarde lei cate erau la sfarsitul lui 2019.

Creditele de consum in lei reprezinta astfel 83% din totalul acestor tipuri de imprumuturi.

Crestere cu 16% a creditelor pentru locuinte

Creditele pentru locuinte in lei au urcat in 2020 cu 16,8%, echivalentul a 9,7 miliarde lei, un ritm apropiat de cel din anul anterior, de 19%, echivalentul a 9,3 miliarde lei.

Valoarea creditelor in lei pentru locuinte a ajuns astfel la 67,8 miliarde lei, reprezentand 76% din totalul acestor tipuri de imprumuturi, de 89,1 miliarde lei.

Finantarile pentru firme au crescut mai putin decat in 2019

Finantarile in lei pentru firme au avut un ritm de crestere, de 7,8%, echivalentul a 5,3 miliarde lei, fiind sustinute de programul guvernamental IMM Invest.

Comparativ, in 2019, creditele pentru firme au crescut cu doar 4,2%, echivalentul a 2,7 miliarde lei.

Soldul total a creditelor pentru firme, in lei si valuta, a avansat in 2020 cu 5,2%, echivalentul a 6,2 miliarde lei, la un total de 124 miliarde lei, un ritm sub cel din 2019, de 6,3%, echivalentul a 7 miliarde lei.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii