ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia anuala armonizata pe 2020 a fost de 1,8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-25 22:06

Evoluția inflației în România, potrivit metodologiei armonizate IAPC (% față de aceeași lună a anului precedent)

Inflația anuală calculată după metodologia europeană (indicele armonizat IAPC, utilizat pentru comparabilitate între țările UE) a fost în 2020 de 1,8%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, în contextul crizei economice produse de pandemia Covid, țara noastră a reușit să reducă semnificativ avansul prețurilor, de la 4% în 2019, și să se poziționeze sub cele trei țări cu regim valutar similar din Europa Centrală (Polonia, Ungaria și Cehia), pe care le utilizăm pentru referință macroeconomică.

Scăderile cele mai pronunțate ale prețurilor s-au consemnat în Grecia (-2,4%), urmată la mare distanță de Slovenia (-1,2%) și Irlanda (-1%). Cele două state balcanice intrate în sistemul ERM II, anticamera adoptării euro au consemnat valori de 0% (Bulgaria), și -0,3% (Croația, exact la fel ca media UE).

De remarcat, o țară din fostul bloc estic intrată în Zona Euro s-a poziționat în imediata noastră apropiere, Slovacia (+1,6%), iar valori ceva mai mari s-au mai înregistrat în Austria (+1%) și Olanda (+0,9%).

Influențele pe baza cărora a rezultat valoarea negativă a inflației în Zona Euro au venit, pe marile segmente luate în calcul, din partea energiei (-0,68 puncte procentuale) și bunurilor industriale (-0,14 pp), în timp ce alimentele (+0,25 pp) și serviciile (+0,30 pp influență pe IAPC) s-au scumpit ușor.

Reamintim că indicatorul Maastricht pentru adoptarea euro nu este IPC, măsurat la nivel național a fi fost 2,06% pe 2020 ci IAPC, stabilit cu o bază de populație ușor diferită și pe 12 grupe de produse și servicii.

Baremul care trebuie îndeplinit pentru a reintra în calculul adoptării euro pe termen mediu este de 1,5 puncte procentuale peste media celor mici inflații din trei țări membre. România nu s-a mai încadrat criteriul Maastricht referitor la evoluția prețurilor din T1 2018.

Deși am ajuns mult mai aproape aproape de refacerea acestei cerințe, avem de consolidat câștigul obținut anul trecut, pe măsură ce prețurile vor începe să crească în alte state UE, odată cu relansarea economică.

Taguri: statistici  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceIndicele lunar al preturilor, majorat brusc la 1,33%. Explicatia: scumpirea energiei electrice

Indicele lunar al prețurilor a urcat brusc, în luna ianuarie 2021, la 1,33%, potrivit datelor publicate de INS. Este cea mai mare valoare din ultimii zece ani, precedentul nivel record fiind înregistrat în februarie 2011 (+1,76%). De reținut, scumpirea de detalii

Salariul minim brut pe economie in Romania, de 458 euro in ianuarie 2021, peste cele din Ungaria si Bulgaria

Salariul minim brut pe economie din România a fost în luna ianuarie 2021 de 458 euro, potrivit datelor publicate de Eurostat. Această valoare a ajuns peste cele din Ungaria (442 euro) și Bulgaria (332 euro), după ce țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a detalii

Romania, pe locul 23 din 27 intre statele UE la puterea de cumparare

România figura în luna ianuarie 2021 pe locul 23 din 27 între statele membre UE ca putere de cumpărare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Numbeo.com. Locul corespunde cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al detalii

Deficit bugetar de 9,8% din PIB in 2020. Mai putin de jumatate pentru combaterea pandemiei

Deficitul bugetului general consolidat pe anul 2020 a urcat la circa 102 miliarde de lei (9,8% din PIB), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Mai puțin de jumătate din bani (46 miliarde lei sau 4,5% din PIB) au constituit facilități fiscale, investiții și detaliiUltimele Comentarii