ECONOMIE | Stiri economice

Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-11 19:30

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (mai puțin cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în volum brut pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de INS.

Pe fondul creșterii veniturilor populației (+5% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii, valori consemnate în T3 2020), vânzările cumulate de la începutul anului s-au păstrat în teritoriul pozitiv, în pofida reducerii PIB cu circa cinci procente.

În ultimele șase luni, evoluția comerțului a fost ascendentă dar s-a observat o reducere sensibilă a avansului lunar al cifrei de afaceri din septembrie încoace. Cu o majorare cumulată până la finele lunii noiembrie de +5,3% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,5% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost afectat doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,7%).

Pe luna noiembrie 2020 s-a consemnat o creștere de +1,4% în raport cu luna precedentă, stimulată semnificativ de produsele nealimentare (+8,1% brut, deși numai +0,6% după ajustarea cu sezonalitatea). Produsele alimentare (-2,2%) și carburanții pentru autovehicule (-6,4%) au atenuat creșterea volumului cifrei de afaceri. Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate a avansat și ea cu 2,2% în primele unsprezece luni din 2020.

Cifra de afaceri din comerț a fost susținută în primele luni după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul principal a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare.

Cifra de afaceri înregistrată de vânzărilor de carburanți a fost afectată nu doar de scăderea cantităților comercializate dar și de diminuarea prețurilor (-8,40% la combustibili în noiembrie 2020, comparativ cu finele anului trecut).

În condițiile în care rezultatele din industrie (-11,1% în volum pe primele trei trimestre) și agricultură (-23,2%) au fost pe contrasens cu creșterea comerțului, deficitul comercial în relațiile externe a urcat la 16,4 miliarde euro (date disponibile la 11 luni), cererea internă sporită fiind alimentată într-o proporție mai mare pe bază de importuri. Ceea ce reclamă o mai bună cuplare a revenirii economice cu avansul consumului și echilibrarea macroeconomică.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceComertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (mai puțin cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în volum brut pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul creșterii veniturilor populației (+5% majorare a detalii

Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE

România a consemnat în 2019 cea mai mare reducere a ponderii cheltuielilor pentru locuire dintre statele membre UE pe parcursul ultimilor zece ani, potrivit datelor publicate de Eurostat. De la 25,2% în anul 2009, partea care revine sumelor alocate pentru casă și facturile de detalii

Romania, pe locul patru in UE la cheltuielile pentru comunicatii, cu cea mai mare crestere din ultimii zece ani

România s-a situat în anul 2019 pe locul patru în UE la ponderea cheltuielilor pentru comunicații, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un nivel de 3,4%, ne-am poziționat imediat după podiumul format din colegele balcanice Bulgaria (4,7%), Croația (4,0%) și Grecia detalii

Retrospectiva economiei mondiale in 2020

Anul 2020 va ramane in istoria economiei mondiale ca un an oribil in acceptiunea Fondului Monetar International (FMI), date fiind incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai detalii

Ultimele Comentarii