ECONOMIE | Stiri economice

Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-11 19:30

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (mai puțin cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în volum brut pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de INS.

Pe fondul creșterii veniturilor populației (+5% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii, valori consemnate în T3 2020), vânzările cumulate de la începutul anului s-au păstrat în teritoriul pozitiv, în pofida reducerii PIB cu circa cinci procente.

În ultimele șase luni, evoluția comerțului a fost ascendentă dar s-a observat o reducere sensibilă a avansului lunar al cifrei de afaceri din septembrie încoace. Cu o majorare cumulată până la finele lunii noiembrie de +5,3% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,5% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost afectat doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,7%).

Pe luna noiembrie 2020 s-a consemnat o creștere de +1,4% în raport cu luna precedentă, stimulată semnificativ de produsele nealimentare (+8,1% brut, deși numai +0,6% după ajustarea cu sezonalitatea). Produsele alimentare (-2,2%) și carburanții pentru autovehicule (-6,4%) au atenuat creșterea volumului cifrei de afaceri. Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate a avansat și ea cu 2,2% în primele unsprezece luni din 2020.

Cifra de afaceri din comerț a fost susținută în primele luni după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul principal a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare.

Cifra de afaceri înregistrată de vânzărilor de carburanți a fost afectată nu doar de scăderea cantităților comercializate dar și de diminuarea prețurilor (-8,40% la combustibili în noiembrie 2020, comparativ cu finele anului trecut).

În condițiile în care rezultatele din industrie (-11,1% în volum pe primele trei trimestre) și agricultură (-23,2%) au fost pe contrasens cu creșterea comerțului, deficitul comercial în relațiile externe a urcat la 16,4 miliarde euro (date disponibile la 11 luni), cererea internă sporită fiind alimentată într-o proporție mai mare pe bază de importuri. Ceea ce reclamă o mai bună cuplare a revenirii economice cu avansul consumului și echilibrarea macroeconomică.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii