BANCI | Statistici BNR

Creditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-01 08:36

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-au mentinut in luna octombrie la niveluri ridicate, apropiate de cele din aceeasi luna a anului trecut, in ciuda crizei coronavirusului, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Valoarea creditelor noi in lei pentru consum din luna octombrie a insumat 1,8 miliarde lei, un nivel apropiat de cel din luna septembrie si cu doar 0,2 miliarde lei mai putin decat in luna octombrie a anului trecut. (vezi graficul)

In cele 10 luni din acest an bancile au furnizat populatiei credite de consum in valoare totala de 16,3 miliarde lei, fata de 19,5 miliarde lei cate au fost in aceeasi perioada a anului trecut.

Volumul creditelor pentru consum se mentine peste nivelul celor pentru cumpararea de locuinte.

Creditele noi in lei pentru locuinte s-au cifrat in octombrie la 1,3 miliarde lei, cu o jumatate de miliard mai putine decat creditele ipotecare, in crestere fata de luna septembrie, cand au insumat 1,2 miliarde lei.

In primele zece luni ale anului, valoarea creditelor pentru locuinte a fost de 11,5 miliarde lei, mai multe decat in acelasi interval al anului trecut, cand s-au cifrat la 10,7 miliarde lei.

Un avant important l-au avut in octombrie creditele noi in lei pentru firme: 3,9 miliarde lei, fata de 3,4 miliarde lei in septembrie si 2,9 miliarde lei in august.

Avansul din octombrie s-a datorat finatarilor cu valori mari, echivalentul a peste un milion de euro, care s-au cifrat la 1,7 miliarde lei, fata de doar 0,9 miliarde lei in luna anterioara.

Creditele cu valori de sub echivalentul unui milion de lei au insumat doua miliarde lei in luna octombrie, comparativ cu 2,3 miliarde lei in septembrie.

Finantarile pentru firme sunt impulsionate de programul IMM Invest, cu garantii acordate de stat in proportie de peste 80% din valoarea unui imprumut.

In primele zece luni ale anului, valoarea finantarilor pentru firme a fost de 26,5 miliarde lei, peste nivelul din anul trecut, de 23,6 miliarde lei.

Valoarea totala a tuturor tipurilor de credite noi in lei acordate de banci populatiei si societatilor nefinanciare in primele zece luni ale anului a insumat 55,3 miliarde lei, cu o jumatate de miliard de lei (0,9%) peste nivelul anului trecut, de 54,8 miliarde lei.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  credite noi  banca  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele două luni ale anului un deficit de 2.252 milioane euro, în creștere cu 56% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Majorarea cu 40% a deficitului detalii

Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în luna ianuarie un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane în aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de BNR. Majorarea cu 75% a detalii

Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an

Deficitul contului curent a urcat în noiembrie 2021 la 15.313 milioane euro, cu 57% peste cel din primele 11 luni ale anului anterior. Rezultatul anunțat de BNR a depășit deja suma de 15.218 miliarde euro inclusă în prognoza oficială de toamnă pentru 2021. detalii

Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR

Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, ajungând la un total de 5,1 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, însumând 4 la sută din totalul expunerilor față de sectorul nefinanciar (Grafic detalii

  

Ultimele Comentarii