www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie

Autor: Bancherul.ro
2020-12-01 08:36

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-au mentinut in luna octombrie la niveluri ridicate, apropiate de cele din aceeasi luna a anului trecut, in ciuda crizei coronavirusului, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Valoarea creditelor noi in lei pentru consum din luna octombrie a insumat 1,8 miliarde lei, un nivel apropiat de cel din luna septembrie si cu doar 0,2 miliarde lei mai putin decat in luna octombrie a anului trecut. (vezi graficul)


In cele 10 luni din acest an bancile au furnizat populatiei credite de consum in valoare totala de 16,3 miliarde lei, fata de 19,5 miliarde lei cate au fost in aceeasi perioada a anului trecut.


Volumul creditelor pentru consum se mentine peste nivelul celor pentru cumpararea de locuinte.


Creditele noi in lei pentru locuinte s-au cifrat in octombrie la 1,3 miliarde lei, cu o jumatate de miliard mai putine decat creditele ipotecare, in crestere fata de luna septembrie, cand au insumat 1,2 miliarde lei.


In primele zece luni ale anului, valoarea creditelor pentru locuinte a fost de 11,5 miliarde lei, mai multe decat in acelasi interval al anului trecut, cand s-au cifrat la 10,7 miliarde lei.


Un avant important l-au avut in octombrie creditele noi in lei pentru firme: 3,9 miliarde lei, fata de 3,4 miliarde lei in septembrie si 2,9 miliarde lei in august.


Avansul din octombrie s-a datorat finatarilor cu valori mari, echivalentul a peste un milion de euro, care s-au cifrat la 1,7 miliarde lei, fata de doar 0,9 miliarde lei in luna anterioara.


Creditele cu valori de sub echivalentul unui milion de lei au insumat doua miliarde lei in luna octombrie, comparativ cu 2,3 miliarde lei in septembrie.


Finantarile pentru firme sunt impulsionate de programul IMM Invest, cu garantii acordate de stat in proportie de peste 80% din valoarea unui imprumut.


In primele zece luni ale anului, valoarea finantarilor pentru firme a fost de 26,5 miliarde lei, peste nivelul din anul trecut, de 23,6 miliarde lei.


Valoarea totala a tuturor tipurilor de credite noi in lei acordate de banci populatiei si societatilor nefinanciare in primele zece luni ale anului a insumat 55,3 miliarde lei, cu o jumatate de miliard de lei (0,9%) peste nivelul anului trecut, de 54,8 miliarde lei.