ECONOMIE | Analiza

Economia a depasit punctul critic al socului indus de criza COVID-19, considera economistii Bancii Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-27 15:17

Economistii Bancii Transilvania considera ca economia a depasit punctul critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si se afla la inceputul unui nou ciclu economic, aspect semnalat de evolutiile macro-financiare recente, conform unei analize in care se mai arata:

Prognozele actualizate indica perspectiva cresterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 2.5% in perioada 2020-2022, scenariu in care ajustarea din acest an (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent) va fi contrabalansata de redinamizarea din 2021 si 2022 (sustinuta de perspectivele de politica economica din Uniunea Europeana si din Romania).

• Estimarile preliminare indica redinamizarea economiei Romaniei in T3: avans trimestrial de 5.6% In dinamica an/an PIB-ul a scazut cu 6% in T3 si cu 5.1% la noua luni din 2020, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

• Prognozam cresterea investitiilor productive cu o dinamica medie anuala de 5.8% in perioada 2020-2022, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, implementarea programelor Next Generation si cadrului financiar multianual 2021-2027 si potentialul de dezvoltare a infrastructurii critice. Majorarea investitiilor productive in S1 si cresterea cheltuielilor de capital ale statului cu 26.8% an/an la 10 luni exprima premise favorabile pentru climatul investitional pe termen scurt.

• In sfera economiei financiare continuam sa previzionam o convergenta a costurilor de finantare spre nivelurile din Zona Euro si o apreciere graduala a EUR/RON.

• Consideram ca factorii de risc la adresa economiei Romaniei in trimestrele urmatoare sunt: evolutiile macro-financiare mondiale si europene (inclusiv Brexit); dinamica crizei sanitare; contextul electoral si incertitudinea determinata de decizia cu privire la politica fiscal-bugetara si politica de venituri; tensiunile geo-politice.

Economia mondiala a continuat sa creasca in octombrie (pentru a patra luna la rand), cu un ritm in accelerare spre maximul din august 2018, in pofida intensificarii crizei sanitare si reintroducerii de restrictii indeosebi pe continentul european.

• Se evidentiaza accelerarea din SUA (prima economie a lumii), determinata de cresterea industriei prelucratoare cu cel mai bun ritm din 2015 si de rezistenta sectorului de servicii la persistenta crizei sanitare.

• Totodata, China (a doua economie a lumii) a crescut pentru a sasea luna consecutiv in octombrie, cu un ritm in accelerare (cea mai buna evolutie din ultimii 10 ani), pe fondul redinamizarii comertului international si mix-ului relaxat de politici economice.

• Pe de alta parte, in Zona Euro economia a revenit pe scadere in noiembrie, in contextul reintroducerii restrictiilor pentru contracararea crizei sanitare.

• In sfera pietelor financiare internationale climatul s-a ameliorat in ultimele saptamani (indicele MSCI Global la maxime istorice), evolutie influentata de rezultatele solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei.Taguri: BT  Banca Transilvania  Criza COVID-19  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaPlatile cu cardurile au crescut cu 60% in timpul pandemiei

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi au crescut cu 60%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe detalii

Utilizatorii BT Pay, vizati de o tentativa de frauda tip phishing, prin e-mail

Utilizatorii aplicatiei de plati mobile BT Pay, de la Banca Transilvania (BT), sunt vizati de o tentativa de frauda tip phishing prin e-mail, prin care se incearca accesul la datele personale ale cardurilor, in vederea furtului banilor din conturi. Iata modul de actiune al detalii

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în detalii

  

Ultimele Comentarii