ECONOMIE | Analiza

Economia a depasit punctul critic al socului indus de criza COVID-19, considera economistii Bancii Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-27 15:17

Economistii Bancii Transilvania considera ca economia a depasit punctul critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si se afla la inceputul unui nou ciclu economic, aspect semnalat de evolutiile macro-financiare recente, conform unei analize in care se mai arata:

Prognozele actualizate indica perspectiva cresterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 2.5% in perioada 2020-2022, scenariu in care ajustarea din acest an (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent) va fi contrabalansata de redinamizarea din 2021 si 2022 (sustinuta de perspectivele de politica economica din Uniunea Europeana si din Romania).

• Estimarile preliminare indica redinamizarea economiei Romaniei in T3: avans trimestrial de 5.6% In dinamica an/an PIB-ul a scazut cu 6% in T3 si cu 5.1% la noua luni din 2020, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

• Prognozam cresterea investitiilor productive cu o dinamica medie anuala de 5.8% in perioada 2020-2022, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, implementarea programelor Next Generation si cadrului financiar multianual 2021-2027 si potentialul de dezvoltare a infrastructurii critice. Majorarea investitiilor productive in S1 si cresterea cheltuielilor de capital ale statului cu 26.8% an/an la 10 luni exprima premise favorabile pentru climatul investitional pe termen scurt.

• In sfera economiei financiare continuam sa previzionam o convergenta a costurilor de finantare spre nivelurile din Zona Euro si o apreciere graduala a EUR/RON.

• Consideram ca factorii de risc la adresa economiei Romaniei in trimestrele urmatoare sunt: evolutiile macro-financiare mondiale si europene (inclusiv Brexit); dinamica crizei sanitare; contextul electoral si incertitudinea determinata de decizia cu privire la politica fiscal-bugetara si politica de venituri; tensiunile geo-politice.

Economia mondiala a continuat sa creasca in octombrie (pentru a patra luna la rand), cu un ritm in accelerare spre maximul din august 2018, in pofida intensificarii crizei sanitare si reintroducerii de restrictii indeosebi pe continentul european.

• Se evidentiaza accelerarea din SUA (prima economie a lumii), determinata de cresterea industriei prelucratoare cu cel mai bun ritm din 2015 si de rezistenta sectorului de servicii la persistenta crizei sanitare.

• Totodata, China (a doua economie a lumii) a crescut pentru a sasea luna consecutiv in octombrie, cu un ritm in accelerare (cea mai buna evolutie din ultimii 10 ani), pe fondul redinamizarii comertului international si mix-ului relaxat de politici economice.

• Pe de alta parte, in Zona Euro economia a revenit pe scadere in noiembrie, in contextul reintroducerii restrictiilor pentru contracararea crizei sanitare.

• In sfera pietelor financiare internationale climatul s-a ameliorat in ultimele saptamani (indicele MSCI Global la maxime istorice), evolutie influentata de rezultatele solutiilor medicale in dezvoltare pentru contracararea pandemiei.



Taguri: BT  Banca Transilvania  Criza COVID-19  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii