Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-24 21:30

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) si IMM Invest.

In schimb, creditele negarantate, pentru consum, au stagnat in luna octombrie, dupa ce au fost afectate de COVID-19 in primavara, iar in lunile de vara si-au reluat cresterea, dar intr-un ritm redus, care nu le-a permis sa revina la nivelul din luna martie.

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca in octombrie creditele in lei pentru consum acordate de banci populatiei au avut un ritm de crestere de doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a numai 51 milioane lei. Comparativ, in septembrie cresterea lunara a fost de 251 milioane lei (0,5%).

In aceste conditii, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum in lei a scazut la doar 1,1% in octombrie, respectiv cu 543 milioane lei mai mult decat in octombrie 2019, la o valoare de 49,5 miliarde lei.

In cazul creditelor in lei pentru locuinte, ritmul lunar de crestere a fost de 14 ori mai ridicat: soldul acestor imprumuturi a crescut cu 1,4% in octombrie, echivalentul a 906 milioane lei. O dinamica mai alerta decat in septembrie, cand avansul a fost de 817 milioane lei (1,2%).

Cresterea anuala a valorii creditelor ipotecare a insumat 9,401 miliarde lei (16,7%) in perioada octombrie 2019-octombrie 2020, la o suma totala de 65,5 miliarde lei.

Insa finantarile in lei pentru firme au avut cea mai mare viteza in octombrie, de 1,9%, echivalentul a 1,365 miliarde lei, peste nivelul din luna precedenta.

Creditarea firmelor si-a mentinut astfel ritmul alert de crestere din ultimele luni (in septembrie cresterea lunara a fost de 1,8%), fiind impulsionat de programul IMM Invest.

Cresterea anuala a finantarii firmelor la nivelul lunii octombrie 2020 ramane insa redusa, la 4,8%, cu doar 3,328 miliarde lei mai multe fata de aceeasi luna a anului precedent, stocul total al acestor tipuri de credite fiind de 71,7 miliarde lei.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii