Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-24 21:30

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) si IMM Invest.

In schimb, creditele negarantate, pentru consum, au stagnat in luna octombrie, dupa ce au fost afectate de COVID-19 in primavara, iar in lunile de vara si-au reluat cresterea, dar intr-un ritm redus, care nu le-a permis sa revina la nivelul din luna martie.

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca in octombrie creditele in lei pentru consum acordate de banci populatiei au avut un ritm de crestere de doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a numai 51 milioane lei. Comparativ, in septembrie cresterea lunara a fost de 251 milioane lei (0,5%).

In aceste conditii, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum in lei a scazut la doar 1,1% in octombrie, respectiv cu 543 milioane lei mai mult decat in octombrie 2019, la o valoare de 49,5 miliarde lei.

In cazul creditelor in lei pentru locuinte, ritmul lunar de crestere a fost de 14 ori mai ridicat: soldul acestor imprumuturi a crescut cu 1,4% in octombrie, echivalentul a 906 milioane lei. O dinamica mai alerta decat in septembrie, cand avansul a fost de 817 milioane lei (1,2%).

Cresterea anuala a valorii creditelor ipotecare a insumat 9,401 miliarde lei (16,7%) in perioada octombrie 2019-octombrie 2020, la o suma totala de 65,5 miliarde lei.

Insa finantarile in lei pentru firme au avut cea mai mare viteza in octombrie, de 1,9%, echivalentul a 1,365 miliarde lei, peste nivelul din luna precedenta.

Creditarea firmelor si-a mentinut astfel ritmul alert de crestere din ultimele luni (in septembrie cresterea lunara a fost de 1,8%), fiind impulsionat de programul IMM Invest.

Cresterea anuala a finantarii firmelor la nivelul lunii octombrie 2020 ramane insa redusa, la 4,8%, cu doar 3,328 miliarde lei mai multe fata de aceeasi luna a anului precedent, stocul total al acestor tipuri de credite fiind de 71,7 miliarde lei.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la un depozit in lei pe termen de un an a scazut la 2,06%

Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro. In cazul detalii

Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%. Dobanda mai mica se datoreaza detalii

Bancile nu mai au oferte proprii de amanare a ratelor la credite, ci doar aplica OUG 227/2020

Nicio banca nu a venit, pana acum, cu o solutie proprie de amanare a ratelor la credite si in noul an 2021, cum au facut-o anul trecut, in conditii mai avantajoase decat moratoriul adoptat de Guvern prin Ordonantele 37 si 227. Anul trecut, unele banci, precum Banca Transilvania, au detalii

Bancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri

Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee. Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii