ECONOMIE | Stiri economice

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-24 15:11

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, tradus într-o influență de -0,1 puncte procentuale pe creșterea economică.

Ponderea sectorului vegetal s-a situat la 70% din total, pe fondul unui rezultat mai slab cu -5,6%, în timp ce zootehnia a consemnat o scădere, de -0,7% iar ponderea sa a fost de 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a înregistrat o creștere remarcabilă (+29,8%) şi a ajuns la o pondere de două procente.

Producţia vegetală a continuat să fie afectată de condiţiile meteo dar fluctuațiile înregistrate de la an la an au fost în curs de atenuare.

Producţia animală a depășit de puțin pragul de 25 miliarde lei, pe care s-a luptat să-l atingă pe parcursul acestui deceniu (valoarea maximă a fost atinsă în 2014). Reușita s-a datorat, însă, creșterii prețurilor pe fondul unei diminuări ușoare a producției fizice. În structura producției vegetale, cerealele și-au redus ponderea față de anul anterior de la 37,1% la 35,9%. 

De semnalat rezultatele în scădere înregistrate la plantele uleioase (de la 11,5% la 10,2%) și la grupa „fructe şi struguri” (de la 10,9% la 9,5%). Cartofii, care au influenţat sistematic şi semnificativ indicele general de inflație, au mai recuperat ca pondere şi au urcat la 8,6% din total.

De reținut și tendința de diversificare în creștere a producției, concretizată în avansul culturilor vegetale cumulate sub titulatura „alte grupe” (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori), care au ajuns să cumuleze aproape zece procente din total.

În cazul producției animale, pe fondul păstrării aproape neschimbate a ponderilor pe aproape toate grupele mari, se remarcă avansul de un punct procentual la porcine, în revenire spre valoarea ceva mai ridicată din 2017, precum și reducerea semnificativă a ponderilor pe segmentul de bovine (ajuns la cel mai redus nivel din acest deceniu).

Una peste alta, contribuția agriculturii la valoarea adăugată brută din economie s-a redus anul trecut la doar 4,5%, al doilea cel mai slab rezultat după cel din anul 2016, iar ponderea în PIB a coborât înapoi spre pragul de patru procente.

Ceea ce a și condus la o agravare a deficitului comercial pe sectorul alimentar de la -1,86 miliarde euro în 2018 la -1,99 miliarde euro în 2019, cu perspectiva de a trece pragul de minus două miliarde de euro în acest an (deja am consemnat peste un miliard de euro sold negativ la cinci luni).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS. Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de detalii

Inflatia a urcat la 4,95% in iulie 2021, sub efectul scumipirilor la gaze, electricitate si combustibili

Inflația anuală a urcat la 4,95% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna iulie 2021 cu procentajul record de 0,97% iar efectul de bază a fost defavorabil (0% creștere a prețurilor în iunie 2020). Scumpirile de la energia electrică, gaze și detalii

Avansul cifrei de afaceri din comert, stabilizat in T2 la +13%

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului 2021 s-a stabilizat în trimestrul al doilea la circa +13% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Conform datelor publicate de INS, vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) detalii

Romania, ultima in UE la productivitatea resurselor. Scadere dramatica in ultimii 20 de ani

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, conform datelor publicate de Eurostat. Acest indicator este exprimat în euro pe kilogram (nominal sau ajustat la paritatea puterilor de detalii

  

Ultimele Comentarii