ECONOMIE | Stiri economice

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-24 15:11

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, tradus într-o influență de -0,1 puncte procentuale pe creșterea economică.

Ponderea sectorului vegetal s-a situat la 70% din total, pe fondul unui rezultat mai slab cu -5,6%, în timp ce zootehnia a consemnat o scădere, de -0,7% iar ponderea sa a fost de 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a înregistrat o creștere remarcabilă (+29,8%) şi a ajuns la o pondere de două procente.

Producţia vegetală a continuat să fie afectată de condiţiile meteo dar fluctuațiile înregistrate de la an la an au fost în curs de atenuare.

Producţia animală a depășit de puțin pragul de 25 miliarde lei, pe care s-a luptat să-l atingă pe parcursul acestui deceniu (valoarea maximă a fost atinsă în 2014). Reușita s-a datorat, însă, creșterii prețurilor pe fondul unei diminuări ușoare a producției fizice. În structura producției vegetale, cerealele și-au redus ponderea față de anul anterior de la 37,1% la 35,9%. 

De semnalat rezultatele în scădere înregistrate la plantele uleioase (de la 11,5% la 10,2%) și la grupa „fructe şi struguri” (de la 10,9% la 9,5%). Cartofii, care au influenţat sistematic şi semnificativ indicele general de inflație, au mai recuperat ca pondere şi au urcat la 8,6% din total.

De reținut și tendința de diversificare în creștere a producției, concretizată în avansul culturilor vegetale cumulate sub titulatura „alte grupe” (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori), care au ajuns să cumuleze aproape zece procente din total.

În cazul producției animale, pe fondul păstrării aproape neschimbate a ponderilor pe aproape toate grupele mari, se remarcă avansul de un punct procentual la porcine, în revenire spre valoarea ceva mai ridicată din 2017, precum și reducerea semnificativă a ponderilor pe segmentul de bovine (ajuns la cel mai redus nivel din acest deceniu).

Una peste alta, contribuția agriculturii la valoarea adăugată brută din economie s-a redus anul trecut la doar 4,5%, al doilea cel mai slab rezultat după cel din anul 2016, iar ponderea în PIB a coborât înapoi spre pragul de patru procente.

Ceea ce a și condus la o agravare a deficitului comercial pe sectorul alimentar de la -1,86 miliarde euro în 2018 la -1,99 miliarde euro în 2019, cu perspectiva de a trece pragul de minus două miliarde de euro în acest an (deja am consemnat peste un miliard de euro sold negativ la cinci luni).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului detalii

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, detalii

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, detalii

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la detalii

Ultimele Comentarii