ECONOMIE | Stiri economice

Cresterea cheltuielilor cu pensiile impune majorarea taxelor si impozitelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-29 12:27

Proiecția actualizată a creșterii cheltuielilor strict legate de îmbătrânirea populației (cheltuieli cu pensii, educație, sănătate și ingrijire pe termen lung), indică, pentru România, o creștere de 6 puncte procentuale (pp) din PIB pentru perioada 2016-2070, potrivit Programului de convergență 2020.

Practic, avem de-a face cu o triplare față de 2,1 pp variație prognozată anterior, în condițiile în care media europeană s-a păstrat la 1,8 pp în ambele runde.

Astfel, proiecțiile din cadrul Raportului de îmbătrânire a populației din 2018, actualizate în cursul anului 2019 în cazul României conform cerințelor Comisiei Europene pentru a include prevederile legislative in vigoare, estimează o creștere semnificativa a cheltuielilor cu pensiile comparativ cu scenariul anterior în cazul României.

Pe termen mediu, ar urma să atingem o valoare de 11,8% din PIB în anul 2025 față de doar 6,8%, în varianta inițială. Ceea ce va presupune necesitatea de a găsi surse sustenabile de finanțare de 5 pp din PIB pe intervalul 2025 – 2030.

Implicit de majorare a unor taxe și impozite pentru a crește ponderea veniturilor bugetare spre niveluri mai apropiate de uzanțele din UE (acum suntem la circa 70%).

Pe termen foarte lung, cheltuielile cu pensiile publice totale, luând în calcul legislația în vigoare, vor ajunge la un vârf de 14,4% din PIB în 2053. Adică exact în apropierea vârstei de pensionare actuale (65 ani) pentru un român care are, potrivit celor mai recente date, vârsta mediană de 41,7 ani.

În context, Programul de convergență 2020 atrage atenția că „procesul de îmbătrânire rapidă va modifica raportul dintre populația la vârsta de pensionare și populația activă, ceea ce va aduce schimbări majore în structura pe vârste și implicații negative pe piața forței de muncă. Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele în vârstă de muncă (15-64 de ani) va crește semnificativ, ceea ce înseamnă că, în perspectiva următorilor ani, sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate în raport cu cheltuielile.”

Taguri: Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePreturile din Romania sunt la 55% fata de media UE

Nivelul general al preţurilor la consumator (pentru consumul final al gospodăriilor) din România pe anul 2019 a fost calculat de Eurostat la 54,9% din media UE. Această valoare ne plasează pe penultima poziție între cele 27 de state membre, peste Bulgaria (52,8%) dar sub detalii

Romania, pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv

România a urcat pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv (AIC abreviat în lb. engleză), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2019. Cu un nivel de 79% raportat la media UE, am fost la egalitate cu Polonia și am lăsat în urmă Grecia detalii

Inflatia anuala a scazut la 2,26% in luna mai, sub tinta BNR de 2,5%

Inflația anuală a scăzut în mai la doar 2,26%, potrivit datelor publicate de INS. Indicele lunar de creștere a prețurilor a fost de +0,05%, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (+0,46%). Pe marile categorii de produse, creșterea prețurilor la produsele detalii

Exporturile au scazut in luna aprilie cu 47%. Gradul de acoperire tot mai redus afecteaza cresterea economica

Potrivit datelor comunicate de INS, exporturile au scăzut în luna aprilie a anului curent cu 47% față de aceeași lună a anului trecut. Contracția importurilor a fost semnificativ mai redusă (-34%). Pe fondul restrângerii puternice a schimburilor externe, detalii

Ultimele Comentarii