BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: cursul valutar va reveni la nivelul din 2005-2006

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-20 09:54

Guvernatorul BNR nu vede scãderea leului din ultimele luni ca pe o catastrofã. Cursul va reveni la nivelul din 2005 - 2006, a declarat Mugur Isãrescu, la Antena 3, în cadrul emisiunii Biz Bazar. "Leul nu este deloc tãvãlit. Acum doi ani, el era leul greu si valoarea lui era cam aceeasi ca acum. Atunci spuneam cã e prea tare. El si-a revenit spre o normalitate, dupã ce crescuse nefiresc de mult”. Presedintele Bãncii Nationale le-a transmis românilor cã nu au nici un motiv sã îsi piardã încrederea în leu ca monedã de economisire, pentru cã dobânzile la depozite au fost în permanentã mai mari decât la depozitele în euro.

Deprecierea cursului a început în iulie anul trecut, de la valoarea de 3,1 de lei pentru un euro si a atins un nivel maxim în luna ianuarie a acestui an, când a fost cotat la 3,8 lei pentru un euro. Mugur Isãrescu este însã optimist în privinta cursului valutar. Pentru acest an, estimeazã o corectie de maximum 10%.

Cursul mediu de anul trecut a fost de 3,3373 lei/euro, dupã ce cotatia medie s-a plasat la 3,6234 lei/euro în 2005 si, respectiv, 3,5245 lei/euro în 2006.

Dupã ce s-a apreciat pânã la un maxim de 3,1112 lei/euro, înregistrat la mijlocul lui 2007, moneda nationalã a pierdut treptat teren în partea a doua a anului si cursul din ultima sedintã a fost de 3,6102 lei/euro.

Deprecierea a continuat mai accelerat la începutul acestui an, cotatiile ajungând pânã aproape de 3,8 lei/euro, dupã care a urmat o perioadã de usoarã revenire a monedei nationale. BNR a anuntat marti un curs de 3,6388 lei/euro.

Unul dintre sfaturile pe care guvernatorul le-a dat Guvernului a fost ca politica fiscalã sã fie mult mai asprã decât au programat-o. “Noi vorbim despre un mix mult mai echilibrat de politici economice, iar politica fiscalã trebuie sã fie mult mai asprã decât au programat-o”.

În ceea ce priveste piata creditelor, guvernatorul a precizat aceasta este una dintre cele mai functionale din România. Dobânzile tot mai mari din acest sector sunt însã o reflectare directã a cererii foarte crescute si mai putin a inflatiei monetare.

Suntem în al 9-lea an de crestere economicã. Este însã una cu elemente riscante, a avertizat presedintele Bãncii Nationale. ªi asta pentru cã suma dintre ceea ce se investeste si consum depãseste capacitatea de productie a României, ceea ce se reflectã în deficitul extern. “Avem o crestere nesustenabilã de consum”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii