BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: cursul valutar va reveni la nivelul din 2005-2006

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-20 09:54

Guvernatorul BNR nu vede scăderea leului din ultimele luni ca pe o catastrofă. Cursul va reveni la nivelul din 2005 - 2006, a declarat Mugur Isărescu, la Antena 3, în cadrul emisiunii Biz Bazar. "Leul nu este deloc tăvălit. Acum doi ani, el era leul greu si valoarea lui era cam aceeasi ca acum. Atunci spuneam că e prea tare. El si-a revenit spre o normalitate, după ce crescuse nefiresc de mult”. Presedintele Băncii Nationale le-a transmis românilor că nu au nici un motiv să îsi piardă încrederea în leu ca monedă de economisire, pentru că dobânzile la depozite au fost în permanentă mai mari decât la depozitele în euro.

Deprecierea cursului a început în iulie anul trecut, de la valoarea de 3,1 de lei pentru un euro si a atins un nivel maxim în luna ianuarie a acestui an, când a fost cotat la 3,8 lei pentru un euro. Mugur Isărescu este însă optimist în privinta cursului valutar. Pentru acest an, estimează o corectie de maximum 10%.

Cursul mediu de anul trecut a fost de 3,3373 lei/euro, după ce cotatia medie s-a plasat la 3,6234 lei/euro în 2005 si, respectiv, 3,5245 lei/euro în 2006.

După ce s-a apreciat până la un maxim de 3,1112 lei/euro, înregistrat la mijlocul lui 2007, moneda natională a pierdut treptat teren în partea a doua a anului si cursul din ultima sedintă a fost de 3,6102 lei/euro.

Deprecierea a continuat mai accelerat la începutul acestui an, cotatiile ajungând până aproape de 3,8 lei/euro, după care a urmat o perioadă de usoară revenire a monedei nationale. BNR a anuntat marti un curs de 3,6388 lei/euro.

Unul dintre sfaturile pe care guvernatorul le-a dat Guvernului a fost ca politica fiscală să fie mult mai aspră decât au programat-o. “Noi vorbim despre un mix mult mai echilibrat de politici economice, iar politica fiscală trebuie să fie mult mai aspră decât au programat-o”.

În ceea ce priveste piata creditelor, guvernatorul a precizat aceasta este una dintre cele mai functionale din România. Dobânzile tot mai mari din acest sector sunt însă o reflectare directă a cererii foarte crescute si mai putin a inflatiei monetare.

Suntem în al 9-lea an de crestere economică. Este însă una cu elemente riscante, a avertizat presedintele Băncii Nationale. Și asta pentru că suma dintre ceea ce se investeste si consum depăseste capacitatea de productie a României, ceea ce se reflectă în deficitul extern. “Avem o crestere nesustenabilă de consum”.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii