Criza COVID-19 | Criza COVID-19

BRD, reclamata ca nu aplica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite si pentru firme, PFA-uri si profesii liberale (actualizat cu precizarile BRD)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-16 22:31

BRD Groupe Societe Generale inca nu respecta OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite si pentru firmele afectate de criza COVID-19, ci doar pentru persoanele fizice.

In pagina dedicata OUG 37/2020 de pe site-ul BRD, banca precizeaza ca, in cazul persoanelor fizice, "preluăm solicitările de amânare la plată a ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni, conform noii OUG".

BRD a pus la dispozitia clientilor persoane fizice si un formular online pentru trimiterea cererilor de amanare.

Insa in cazul firmelor, persoanelor fizice autorizate (PFA) si profesiilor liberale, BRD nu este inca dispusa sa le accepte cererile de amanare a ratelor, conform OUG 37/2020.

Iata ce spune banca, pe site:

"Clienții micro-companii (companii cu cifra de afaceri sub 1 milion Euro) cât și Persoanele Fizice Autorizate si Profesii Liberale care sunt afectați temporar de efectele pandemiei Covid-19, beneficiază de măsuri de sprijin care susțin continuarea fără întreruperi a activității, aplicate la cerere în funcție de situația individuală a acestora.

Suntem în procesul de a lansa o pagină web dedicată clienților micro-companii/Persoane Fizice Autorizate/ Profesii Liberale, ce va fi disponibilă atât pentru solicitări de amânare la plată de până la 3 luni (măsuri deja anunțate de banca înainte de apariția OUG 37/2020) cât și pentru solicitări pentru perioade mai mari de 3 luni în condițiile de eligibilitate menționate în noua Ordonanță. ( până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2020, cu prezentarea unui certificat de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri)."

Pagina web dedicata firmelor nu este insa disponibila nici in acest moment, desi au trecut doua saptamani de la intrarea in vigoare a OUG 37/2020.

BRD, reclamata de un client ca nu vrea sa-i amane ratele

Se pare ca BRD nu este dispusa sa accepte de la clientii firme solicitari de amanare a ratelor la credite conform OUG 37/2020, dupa cum ne-a relatat un cititor, client BRD cu statut de firma.

El se plange ca desi a facut o cerere pentru amanarea ratelor pe o perioada de noua luni, aceasta inca nu i s-a aprobat, intrucat reprezentantii BRD incearca intr-un mod "mieros" sa-l convinga sa accepte o amanare a ratelor doar pe trei luni, conform propriei oferte a bancii, nu potrivit OUG 37.

BRD i-a spus ca nu poate inca aplica OUG 37, pentru ca nu ar avea inca aprobate normele interne de amanare a creditelor, ceea ce clientului i s-a parut dubios: ce norme interne iti trebuie, cand e vorba de o lege care are propriile norme de aplicare, iar bancile sunt obligate sa o respecte, cum se intampla si in cazul persoanelor fizice?

Probabil ca banca incearca sa-si convinga clientii sa semneze amanarea ratelor doar pe trei luni, in speranta ca ulterior, pe masura ce economia isi va reveni, vor renunta la cererea de amanare pe noua luni, conform OUG 37.

Cei care au probleme cu amanarea ratelor la credite conform OUG 37/2020 pot depune o reclamatie si la Ministerul Finantelor, pe portalul aici.gov.ro.

ACTUALIZARE

BRD ne-a precizat ca desi pe site-ul bancii inca nu exista un formular pentru trimiterea cererilor de amanare a ratelor pentru firme, acestea pot transmite solicitarile prin e-mail, telefon sau prin posta, conform prevederilor OUG 37/2020.

BRD:

"Orice companie poate solicita amanare la plata conform articolului 3 al OUG, inclusiv prin scrisoare, cerere scrisa trimisa prin posta sau prin email, la datele de contact precizate in contractul de credit:

"Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență."

Vom avea si formular pe site. Faptul ca nu exista in acest moment nu inseamna ca nu primim cereri conform OUG. Primim."

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

  

Ultimele Comentarii