BANCI | Stirea Zilei

Blocaj si in activitatea Fondului de garantare a creditelor pentru IMM

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-05 13:53

Fondul Naţional pentru IMM a fost blocat, īn septembrie, din cauza modificării actului constitutiv, care l-a īmpiedicat să dea garanţii pentru creditele IMM-urilor şi a stārnit suspiciunea băncilor, deoarece extinderea activităţii FNIMM la acordarea de īmprumuturi l-ar transforma īntr-un concurent.

"Decizia a indus temerea că rebirocratizăm deciziile. Practic, actul transferă 70% din responsabilităţile vechiului Consiliu de Administraţie asupra AGA. Īn plus, se pune problema selectării unui administrator, persoană juridică, dar care are o singură competenţă. Acest lucru lasă loc nelămuririlor", a declarat, pentru NewsIn, preşedintele FNIMM, Aurel Şarameţ.

Hotărārea de Guvern nr.1113/2008, publicată īn Monitorul Oficial la finalul lunii septembrie 2008, aduce modificări ample pentru instituţie, de la schimbarea numelui, din Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Īntreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) īn FNIMM, la extinderea activităţilor pe care le poate desfăşura - prin includerea posibilităţii de acordare de credite imobiliare sau de finanţare a tranzacţiilor comerciale - şi la transferarea puterii de decizie, īn majoritate, asupra Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

Obiectul principal de activitate al FNIMM rămāne "emiterea şi contragarantarea garanţiilor", īnsă Hotărārea de Guvern īi permite şi desfăşurarea de activităţi secundare, cum ar fi acordarea de microcredite, credite imobiliare, cu excepţia celor ipotecare, cumpărarea şi vānzarea de bunuri imobiliare proprii sau īnchirierea şi subīnchirierea bunurilor imobiliare proprii sau īnchiriate.

"Băncile acordă din ce īn ce mai greu credite, din cauză că se confruntă cu probleme īn evaluarea riscului aferent. Īn acelaşi timp, vorbim despre dificultatea absorbţiei fondurilor structurale. Trebuie să rămānă o instituţie care să īşi asume riscuri mai mari, precum FNIMM", a mai spus preşedintele Fondului.

Şarameţ spune că unii dintre reprezentanţii băncilor cu care FNIMM lucrează au amānat īncheierea de contracte cu instituţia, fiind, printre altele, deranjaţi de faptul că, prin noile atribuţii, FNIMM poate da īmprumuturi, reprezentānd un concurent pentru instituţiile de credit.

"M-au sunat oameni de la 6-7 bănci cu care noi lucrăm, să mă īntrebe ce se īntāmplă. Unii au īnţeles că, prin modificarea activităţilor pe care le putem face, le devenim concurenţi. Am avut īnsă discuţii īn care i-am lămurit că vrem să ne limităm la activitatea de bază, de garantare a creditelor pentru IMM-uri", a adăugat el.

Īn octombrie, faţă de planul asumat, FNIMM a realizat 89%, īn condiţiile īn care, īn mod obişnuit, acorda cu minimum 20% mai multe garanţii decāt īşi planifica.

"Am rezolvat, parţial, problemele, īnsă au existat riscuri să blocăm garantarea creditelor sau să ne crească provizioanele pentru garanţii cerute de BNR", a continuat Şarameţ.

Este nevoie de recapitalizarea FNIMM şi de formarea unui fond de contragarantare

Preşedintele FNIMM spune că este nevoie de majorarea capitalului social al instituţiei, cu cel puţin 100 milioane lei, de la aproximativ 90 milioane euro īn prezent. Īn plus, el pledează pentru constituirea unui fond de contragarantare, ca măsură de susţinere a creditării de către Guvern.

"Fondul de contragarantare, care există īn multe dintre statele UE şi la noi nu, preia o parte din risc. Īn plus, prin fondul de contragarantare, se multiplică de 4 pānă la 6 ori capitalul garantat şi se reduc la jumătate costurile cu provizioanele la bănci", mai spune Şarameţ.

Statul, īn calitate de acţionar al FNIMM, exercită atribuţiile AGA, prin cei cinci reprezentanţi numiti de Ministerul pentru Īntreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

"Administrarea societăţii este asigurată de o persoană juridică", selectată īn condiţiile prevăzute de lege, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, mai arată Hotărārea de Guvern. Administratorul va fi cel care va desemna consiliul de administratie al FNIMM.

Īn portofoliul FNIMM erau īn vigoare circa 2.500 de garanţii la finalul lui octombrie, cu un sold total de peste 910 milioane lei, corespunzător unui sold al creditului de peste 1,78 miliarde lei.

FNIMM a acordat, īn primele zece luni ale anului, garanţii īn valoare de 731 milioane lei, pentru aproape 1.800 de IMM-uri.

Avantajele aduse unui īntreprinzator de utilizarea garanţiei Fondului, īn completarea garanţiilor proprii, se concretizează īn creşterea flexibilităţii finanţărilor solicitate băncilor şi, faţă de utilizarea garanţiilor ipotecare, īn reducerea duratei de aprobare a creditului şi a costurilor adiţionale aferente īmprumutului.

Pentru bancă, garanţia Fondului este una foarte lichidă, putānd fi plătită īn 15 zile de la iniţierea procedurii judiciare, faţă de minimum 2 ani, durata de executare a unei ipoteci, īn condiţii de provizionare similare condiţiilor pentru ipoteci, arată datele furnizate de FNIMM. Fondul poate garanta toate tipurile de credite acordate de cele 22 de bănci comerciale partenere, inclusiv scrisori de garanţie bancară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii