BANCI | Stirea Zilei

Reteta pentru minciunele cu credite (ciurnalism financiar)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-25 18:52

Se ia un ziarist care e antrenat in publicarea de stiri tip copy/paste, adica preluarea unei informatii fara discernamant si fara verificarea sursei, se utilizeaza o singura materie prima, adica o singura sursa de informatie, care se taie in mai multe bucati, sub forma unui top si se pipereaza cu un titlu pompos.

Cam asta este reteta simpla a ciurnalismului financiar, existenta in toata lumea, la noi fiind aplicata cu succes de Ziarul Financiar, dupa cum am vazut aici.

Acum, ziarul foloseste aceeasi reteta, la un meniu diferit, cu credite de consum.

"Topul celor mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale din Romania in luna februarie" este titlul articolului, potrivit caruia dobanzile "pleaca de la 8,24% si pot ajunge pana la 15,99%, in cazul unui credit de nevoi personale standard de 20.000 de lei pe o perioada de cinci ani, cu dobanda fixa, fara virare venit sau alte produse, potrivit datelor colectate de ZF de pe platforma Finzoom."

Conform articolului, "Garanti BBVA Turcia practica in luna februarie o dobanda standard de 8,24% la creditele de consum in lei cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani, cea mai mica dintre primele zece banci mari din piata."

In realitate, "dobanda standard de 8,24%" nu este standard, ci este "preferentiala, daca alegi sa iti incasezi salariul la Garanti BBVA", dupa cum scrie pe site-ul bancii, daca ZF l-ar fi verificat, asa cum era obligata de normele profesionale.

Mai mult, dobanda de 8,24% nu este fixa, ci variabila, formata din marja fixa de 5,88% plus IRCC, dupa cum se vede clar pe site-ul bancii. (vezi foto)

"Creditorul Alpha Bank se situeaza pe pozitia a doua, cu o dobanda de 9% la creditele de nevoi personale in lei", conform ZF.

Dobanda de 9% este, de fapt, dobanda minima practicata de Alpha Bank pentru credite, fiind valabila doar pentru creditele cu risc foarte mic, in urma unor conditii impuse de banca, care nu sunt facute publice. In consecinta, dobanda poate ajunge pana la 15,5%.

In aceasta situatie, dobanda de 9% nu poate fi considerata cea standard, ci media celor doua extreme, dupa cum a procedat si Bancherul.ro, pentru a face topul dobanzilor la credite.

"ING Bank se situeaza pe locul trei, cu o dobanda de 9,75%", mai scrie Ziarul Financiar.

De fapt, dobanda de 9,75% nu este cea standard, cum se spune in articol, ci "daca incasezi salariul la ING", dupa cum scrie pe site-ul bancii, dobanda standard fiind cu doua puncte mai mare. (vezi foto)

In concluzie, topul primelor trei banci cu cele mai mici dobanzi la credite publicat de Ziarul Financiar este gresit.

In realitate, cea mai mica dobanda fixa standard la creditele de nevoi personale este de 8,64%, oferita de Garanti BBVA, urmata de Banca Romaneasca, cu o dobanda fixa standard de 8,95% si CEC Bank, cu o dobanda fixa standard de 10,4%. (vezi foto)

Insa un top doar cu dobanzile la credite nu exprima costul real al unui imprumut, din simplul motiv ca bancile percep si comisioane, nu doar dobanzi.

Din acest motiv, costul real al unui credit este exprimat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si comisioanele.

Conform DAE, calculata pentru un credit de 23.000 de lei pe 5 ani, topul celor mai ieftine cinci credite de nevoi personale cu dobanda fixa este urmatorul:

1. Banca Romaneasca, cu DAE de 10,2%

2. CEC Bank, cu DAE de 10,84%

3. Garanti Bank, cu DAE de  11,35%

4. Banca Transilvania, cu DAE de 11,44%

5. Alpha Bank, cu DAE medie de 13,20%.

 

 

Taguri: UniCredit Bank  credite de consum  dobanzi credite nevoi personale  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Calculatordecredite.ro  credite nevoi personale  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • interdictie conturi ING

    Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii