BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-17 20:51

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din piata.

Dupa ce Bancherul.ro a aratat cum a ajuns OTP Bank pe locul doi in topul celor mai ieftine credite ipotecare, desi avea cea mai mare dobanda dintre cele mai mari 17 banci romanesti, banca maghiara si-a modificat structura de costuri.

Acum, dobanzile la un credit ipotecar al OTP Bank nu mai sunt "de la 5,48% * pana la 7,78%", unde asteriscul ascundea ca pentru acea dobanda mica trebuie indeplinite patru conditii, printre care incasarea salariului intr-un cont al bancii.

Noile dobanzi sunt structurate dupa doua criterii principale: incasarea salariului intr-un cont al bancii si valoarea imprumutului, dupa modelul practicat de mai multe banci.

Pentru incasarea salariului intr-un cont al bancii, dobanda standard scade cu 0,6 puncte procentuale, iar pentru imprumuturile cu valori de peste 200.000 de lei, dobanda se diminueaza cu 0,3 puncte.

Dar si in noua structura de preturi, creditele imobiliare ale OTP Bank raman printre cele mai scumpe din piata, clasandu-se pe locul trei din coada clasamentului intocmit de Bancherul.ro, dupa BRD si Garanti BBVA. (vezi foto)

Dobanzile OTP Bank ar putea fi insa si mai mari, pentru ca banca a pastrat semnul de atentionare, potrivit caruia costul imprumutului poate creste, "in functie de profilul clientului si istoricul de creditare...asupra nivelului de dobanda aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificari atat in sens descrescator cat si crescator" (vezi foto mai jos).

Banca nu precizeaza insa cu cat poate creste dobanda si care sunt elementele luate in calcul la profilul clientului si la istoricul de creditare.

Nicio alta banca din Romania nu practica astfel de criterii neclare de ajustare a dobanzii, in functie de "profilul si istoricul de creditare al clientului".

Din acest punct de vedere, OTP Bank continua sa practice niste costuri opace la oferta de credite ipotecare, cu scopul de a afisa o dobanda cat mai mica, pentru a atrage clienti.

OTP Bank este incorecta si in modul de prezentare a dobanzii la creditul ipotecar, inducandu-si in eroare potentialii clienti.

Mai exact, in exemplul reprezentativ pentru un credit ipotecar in lei, OTP Bank afiseaza dobanda de 5,6%, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in cazul in care iti incasezi veniturile intr-un cont al bancii si numai pentru imprumuturi cu valori de peste 200.000 de lei.

Daca ar fi fost corecta, banca ar fi prezentat si dobanda standard, fara incasarea veniturilor si pentru sume sub 200.000 de lei.

De asemenea, OTP Bank trebuie sa mentioneze explicit, intr-un text la vedere, nu ascuns, ca dobanzile pot fi si mai mari, in functie de profilul si istoricul de creditare al clientilor.

 

 

Taguri: reclama inselatoare  OTP Bank  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

Comentarii

Giovanni
Prea multa anireclama
Poate OTP va achizitiona in cele din urma Garanti BBVA, pentru care aveti o slabiciune (probabil va rste sponsor), iar din acel moment nu-i veti mai face atata antireclama. Nu sunt actionar OTP si nici macar angajat al bancii, nu am nicio ruda sau prieten angajat in sistemul bancar, sunt total neutru, dar am obosit sa tot vad cat ii criticati. Pe ei si pe BRD.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii