IFN | Educatie financiara

TBI Credit isi induce in eroare clientii care au carduri de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-26 12:03

TBI Credit, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de grupul leton 4finance, specializat in credite online, isi induce in eroare clientii care vor sa-si achite ratele la cardul de credit pe site-ul tbicredit.ro.

Astfel, dupa cum se vede si in fotografie, clientii TBI Credit sunt invitati sa-i plateasca rata la cardul de credit, insa in formularul de plata apare doar suma minima de plata, nu si totalul datorat, care reprezinta, de fapt, rata lunara la credit.

Diferenta dintre suma minima de plata si rata lunara

Diferenta dintre suma minima de plata si rata lunara este foarte mare si o capcana pentru utilizatorii cardurilor de a intra intr-un cerc vicios al supraindatorarii.

Pentru ca, spre deosebire de un credit obisnuit, care este impartit in rate lunare egale, la cardul de credit ai doua optiuni:

1. fie platesti toata suma folosita de pe card luna trecuta, fie o parte din ea, la alegere oricat vrei;

2. fie platesti, obligatoriu, suma minima de plata, care reprezinta, de regula, 5% din suma folosita de pe card, plus dobanzi si comisioane. De exemplu, daca luna trecuta ai cheltuit cu cardul de credit 100 de lei, suma minima de plata in aceasta luna este 5 lei, plus dobanzile si comisioanele aferente cardului.

Si in cazul cardului TBI Credit, suma minima de plata este 5% din banii cheltuiti, plus dobanzi si comisioane, adica:

- dobanda anuala este 32%, foarte mare

- comisionul lunar de administrare a cardului - 4 lei

- comision de retragere a banilor la bancomatele din Romania - 1% din suma retrasa plus 8 lei

- comision de retragere a banilor la bancomatele din alte tari - 2% din suma retrasa plus 10 lei

- comision plati la comercianti din strainatate - 1% din valoarea tranzactiei 

- comision interogare sold la ATM - 1 leu

Capcana supraindatorarii

Daca lunar vei plati doar suma minima de plata, care reprezinta doar 5% din valoarea creditului, atunci datoria se va acumula in timp, iar cu cat aceasta creste, cu atat dobanzile si comisioanele platite vor fi mai mari.

Mai ales ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE), costul total al cardului, care include dobanda si comisioanele, ajunge la 37% la pe an.

 

Taguri: TBI Bank  TBI Credit IFN  carduri de credit  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraBRD mi-a blocat alocatia copilului pe card si nu vrea sa mi-o dea. Ce pot sa fac?

"Am avut un card la BRD in urma cu 3-4 ani, pe care incasam salariul si alocatia copilului. Acum salariul il primesc pe alt card, iar cand am fost la BRD sa scot alocatia, doamna de la ghiseu n-a vrut sa mi-o dea, pentru ca as avea o datorie mai veche la ei, mai intai sa platesc acea datorie detalii

Cum se fac inselaciunile cu credite in numele bancii HSBC, cu ajutorul Western Union, Money Gram si WhatsUpp

Banca engleza HSBC este preferata hotilor online, care se folosesc de numele acesteia pentru a insela diverse persoane naive, carora le promit credite sau ca le vor cumpara diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul de anunturi gen Olx.ro.
Iata care este reteta unei astfel de inselatorii detalii

BCR nu mi-a aprobat amanarea creditului pentru ca depasesc limita de varsta de 70 de ani. Ce pot sa fac?

"Am completat un formular pentru amânarea cu 9 luni a ratelor la credit la BCR și mi-au răspuns ca nu se poate acest lucru deoarece la sfârșitul contractului de credit voi depăși vârsta de 70 de ani. Ce pot face în aceasta situație?", intreaba un cititor, la detalii

Pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite?

"Buna ziua, Am facut o cerere de amanare a ratelor la banca si am fost refuzata, cu motivul ca sunt pensionara, iar pensionarii nu pot beneficia de amanarea ratelor la credite pentru ca nu sunt afectati de criza coronavirusului. Este normal? Familia mea a fost afectata de criza, fiul meu a ramas fara serviciu", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimata doamna, Da, si pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite, daca ei sau familia acestora, adica sotul/sotia sau copiii, sunt afectati de criza COVID-19. Normele de aplicare a OUG 37/2020 prevad ca pot amana ratele la credite cei carora le-au fost afectate “veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau detalii

Ultimele Comentarii