www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



TBI Credit isi induce in eroare clientii care au carduri de credit

Autor: Bancherul.ro
2020-01-26 12:03

TBI Credit, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de grupul leton 4finance, specializat in credite online, isi induce in eroare clientii care vor sa-si achite ratele la cardul de credit pe site-ul tbicredit.ro.


Astfel, dupa cum se vede si in fotografie, clientii TBI Credit sunt invitati sa-i plateasca rata la cardul de credit, insa in formularul de plata apare doar suma minima de plata, nu si totalul datorat, care reprezinta, de fapt, rata lunara la credit.


Diferenta dintre suma minima de plata si rata lunara


Diferenta dintre suma minima de plata si rata lunara este foarte mare si o capcana pentru utilizatorii cardurilor de a intra intr-un cerc vicios al supraindatorarii.


Pentru ca, spre deosebire de un credit obisnuit, care este impartit in rate lunare egale, la cardul de credit ai doua optiuni:


1. fie platesti toata suma folosita de pe card luna trecuta, fie o parte din ea, la alegere oricat vrei;


2. fie platesti, obligatoriu, suma minima de plata, care reprezinta, de regula, 5% din suma folosita de pe card, plus dobanzi si comisioane. De exemplu, daca luna trecuta ai cheltuit cu cardul de credit 100 de lei, suma minima de plata in aceasta luna este 5 lei, plus dobanzile si comisioanele aferente cardului.


Si in cazul cardului TBI Credit, suma minima de plata este 5% din banii cheltuiti, plus dobanzi si comisioane, adica:


- dobanda anuala este 32%, foarte mare


- comisionul lunar de administrare a cardului - 4 lei


- comision de retragere a banilor la bancomatele din Romania - 1% din suma retrasa plus 8 lei


- comision de retragere a banilor la bancomatele din alte tari - 2% din suma retrasa plus 10 lei


- comision plati la comercianti din strainatate - 1% din valoarea tranzactiei 


- comision interogare sold la ATM - 1 leu


Capcana supraindatorarii


Daca lunar vei plati doar suma minima de plata, care reprezinta doar 5% din valoarea creditului, atunci datoria se va acumula in timp, iar cu cat aceasta creste, cu atat dobanzile si comisioanele platite vor fi mai mari.


Mai ales ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE), costul total al cardului, care include dobanda si comisioanele, ajunge la 37% la pe an.