BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu sugereaza un plan de stimulare a creditarii firmelor si cere bancilor sa munceasca mai mult: nu mai asteptati sa vina Fat-Frumos sa va ceara credite!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-09 18:15

In conditiile in care cresterea economica este asteptata sa scada in acest an la potentialul real, intre 3% si 4%, Mugur Isarescu, guvernatoul BNR, sugereaza ca ar fi bun un plan de stimulare a creditarii firmelor, care sa atenueze o parte din impactul incetinirii PIB-ului si in acelasi timp sa-l orienteze intr-o directie sanatoasa, dinspre consum spre productie.

"In conditiile date, si vedeti ca imi caut cuvintele, si avand in vedere nivelul scazut de intermediere financiara, se poate gandi un program de stimulare a creditului, care sa preia o parte din sarcina cresterii economice. Exista camp mare de actiune, cand in Bulgaria intermedierea financiara e 60%, iar la noi doar 30%. Nu mai descurajam creditele in valuta. Probabil ca ati observat o tendinta. Un exportator poate lua fara probleme credite in valuta, pentru ca e protejat de riscul valutar, daca incaseaza valuta. Daca exporturile reprezinta 30% din PIB, atunci poti spune ca si creditarea in valuta poate fi in aceeasi proportie. Sunt comentarii pe o tema: cum sa creasca creditul in valuta", a spus Isarescu.

Isarescu considera ca atat stimularea creditarii, cat si a economiei, trebuie facuta de acum inainte prin reforme structurale, nu prin consum, cum s-a intamplat in ultimii trei ani.

"Putem spera la o crestere economica mai mare daca facem reforme structurale, adica daca stimulam capacitatea de productie a economiei romanesti. Daca stimulam numai consumul, cum am facut in ultimii trei ani, dam de lucru strainilor, cream locuri de munca in strainatate si nu facem altceva decat sa crestem importurile", a adaugat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu: "Vedem camp mare de actiune pentru cresterea creditului, dar numai cu reforme structurale, cu o legislatie adecvata. Daca mai promovam legi in care singurul vinovat daca nu se ramburseaza creditul este creditorul, care a indraznit sa-l crediteze pe debitor si eventual a si abuzat, atunci nu mai facem niciun pas inainte. Am avut o avalansa de asemenea initiative legislative, unele inca mai zac prin Parlament, sper sa-si dea obstescul sfarsit in perioada urmatoare." 

Bancile trebuie sa-si creeze piata

Guvernatorul BNR considera ca stimularea cresterii creditarii firmelor trebuie sa se faca, in primul rand, prin reforme structurale, precum si prin eforturi mai sustinute ale bancilor.

Mugur Isarescu: "Au si bancile un rol aici. Trebuie sa-si creeze piata, clienti. Stati asa si asteptati sa vina Fat-Frumos si sa va ceara credite, sa aduca toti indicatorii necesari si sa arate cat de bancabil este. Si bancile trebuie sa munceasca."

El a avertizat insa ca stimularea creditarii nu inseamna rabat de la prudenta bancara.

"Un singur lucru nu putem face: nu putem impinge bancile sa crediteze oricum. Suntem autoritate de supraveghere prudentiala. Bancile dau credite doar celor care pot sa le ramburseze. Nu putem sa le spunem sa dea credite doar pentru ca vrem noi sa avem o locomotiva a cresterii economice. Dar sa cream conditii pentru a motiva o crestere echilibrata, sanatoasa, a creditului, asta da. Si atunci un punct cheie sunt reformele structurale. Cand ai numai 12.000 de firme care au capital suficent pentru a deveni bancabile, nu poti sa speri sa-ti creasca creditul. Trebuie facut ceva acolo. Pentru ca multinationalele si firmele cu capital strain sa imprumuta mai usor din tarile lor."

Creditele noi in lei obtinute de firme de la banci s-au cifrat in primele 11 luni ale anului trecut la 26 miliarde lei, cu aproape 30% (16, miliarde lei) mai putine decat creditele populatiei. (vezi aici datele statistice ale creditelor noi pentru firme)

 

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  credite noi  

Comentarii

RADULESCU MARCEL
Atitudine de Banca Centrala!
Bancile comerciale functioneaza in cadrul reglementat de lege si de normele impuse de BNR. Nu i-o fi rusine acestui fariseu de guvernator al BNR sa fie atat de ipocrit?! Cat timp il mai suporta societatea pe imbuibatul asta, pe nesimtitul asta?! Cretin stat avem daca il mai tolereaza mult!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii