BANCI | Analiza

IRCC aluneca la 2,36%, rata la un credit Prima Casa scade cu 40 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-31 11:27

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru trimestrul trei (T3) din 2019, cu aplicare in primul trimestru al anului 2020, a scazut cu 0,3 puncte procentuale, de la 2,66% la 2,36% pe an, revenind astfel la nivelul inregistrat in ultimul trimestru din 2018, primul in care a fost calculat.

IRCC este utilizat de banci pentru calculul dobanzilor variabile la creditele noi in lei pentru populatie, inclusiv la cele ipotecare Prima Casa, (formula de calcul fiind ROBOR + o marja fixa a bancii), in timp ce ROBOR este utilizat la finantarile in lei pentru firme.

Cu cat scade rata la un credit, daca IRCC a coborat de la 2,66% la 2,36?

De exemplu, in cazul unui credit Prima Casa in valoare de 240.000 de lei, echivalentul a 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata lunara scade cu aproximativ 40 de lei, de la 1.230 de lei de la 1.190 lei.

In cazul creditelor de nevoi personale, de valori mult mai mici si pe maxim 5 ani, impactul este nesemnifictativ, de doar cativa lei.

Diminuarea IRCC a avut loc in paralel cu scaderea dobanzilor din piata interbancara (ROBOR), pe fondul surplusului de lichiditati din conturile bancilor.

Astfel, si ROBOR la 3 luni, indicele utilizat pentru creditele in lei cu dobanda variabila ale firmelor, a scazut cu 0,2 puncte procentuale, de la o medie de 3,29% in T2 2019 la 3,09% la finalul T3 2019.

Nivelul ROBOR la 3 luni din ultima zi a anului 2019 a fost 3,18%, dupa ce dobanzile din piata interbancara au urmat o tendinta de crestere pe parcursul ultimelor saptamani, din cauza tensiunilor politice cauzate de schimbarea Guvernului si cresterea deficitului bugetar.

Cum a aparut IRCC

Indicele IRCC a fost solutia de compromis gasita la inceputul anului de BNR pentru ca ROBOR sa nu fie legat de taxa bancara, asa cum s-a prevazut initial in OUG 114/2018, intrucat ar fi afectat politica monetara.

De asemenea, s-au inlaturat astfel si suspiciunile ca bancile ar manipula ROBOR, dat fiind ca acesta se calculeaza si pe baza cotatiilor, nu doar in functie de tranzactiile efective din piata interbancara, ca in cazul IRCC.

Valoarea indicelui IRCC se modifica in fiecare trimestru, fiind calculat de BNR ca fiind o medie a tranzactiilor interbancare aferente trimestrului anterior celui in care se publica si se aplica pentru trimestrul urmator celui in care se publica, conform OUG 19 din 2019.

Normal ar fi ca BNR sa calculeze indicele IRCC pentru trimestrul in curs si sa-l publice in ultima zi din acesta, pentru a se putea aplica pentru trimestrul urmator.

Noul indice IRCC se aplica automat doar la credite noi in lei cu dobanda variabila acordate de banci de acum inainte, inclusiv in cazul refinantarilor.

In privinta creditelor vechi in derulare, legea nu prevede inlocuirea automata a ROBOR cu IRCC, insa legea ofera clientilor posibilitatea sa ceara bancilor sa inlocuiasca ROBOR cu noul indice, pentru a beneficia de o rata mai mica, iar daca bancile sunt de acord, se incheie doar un simplu act aditional la contractul de credit.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaRaiffeisen Bank a pierdut 100.000 de clienti in 2020

Numarul clientilor Raiffeisen Bank a scazut anul trecut la 2,2 milioane, de la 2,3 milioane cati erau in urma cu un an, conform raportului anual prezentat de banca-mama din Austria. In aceeasi perioada, banca a inchis 17 unitati teritoriale, a caror numar a ajuns la 337 la finalul lui detalii

Creditele noi acordate de banci se mentin la nivelul anului trecut, in ciuda crizei COVID-19

Dupa ce in decembrie 2020 volumul de noi credite in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-a ridicat la 7,6 miliarde lei, cu peste un miliard mai mult decat in aceeasi luna a anului precedent, in ianuarie 2021 volumul de noi imprumuturi s-a mentinut la nivelul anului anterior, in ciuda detalii

Indicatorii completi ai cardurilor, ATM-urilor, POS-urilor si platilor electronice

Numarul total de carduri in circulatie era la finalul anului 2020 de 18.830.297 unitati, in crestere cu 583.545 unitati fata de decembrie 2019, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul cardurilor de debit a ajuns in decembrie 2020 la 15,835 detalii

BT Energy, cel mai profitabil fond de investitii in 2020

BT Energy, fondul de investitii in actiuni administrat de BT Asset Management, din Grupul Banca Transilvania, a fost cel mai performant fond in anul 2020, cu o performanta de 17,4%, conform datelor prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Activele nete ale celor 224 de detalii

  

Ultimele Comentarii