BANCI | Analiza

IRCC aluneca la 2,36%, rata la un credit Prima Casa scade cu 40 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-31 11:27

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru trimestrul trei (T3) din 2019, cu aplicare in primul trimestru al anului 2020, a scazut cu 0,3 puncte procentuale, de la 2,66% la 2,36% pe an, revenind astfel la nivelul inregistrat in ultimul trimestru din 2018, primul in care a fost calculat.

IRCC este utilizat de banci pentru calculul dobanzilor variabile la creditele noi in lei pentru populatie, inclusiv la cele ipotecare Prima Casa, (formula de calcul fiind ROBOR + o marja fixa a bancii), in timp ce ROBOR este utilizat la finantarile in lei pentru firme.

Cu cat scade rata la un credit, daca IRCC a coborat de la 2,66% la 2,36?

De exemplu, in cazul unui credit Prima Casa in valoare de 240.000 de lei, echivalentul a 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata lunara scade cu aproximativ 40 de lei, de la 1.230 de lei de la 1.190 lei.

In cazul creditelor de nevoi personale, de valori mult mai mici si pe maxim 5 ani, impactul este nesemnifictativ, de doar cativa lei.

Diminuarea IRCC a avut loc in paralel cu scaderea dobanzilor din piata interbancara (ROBOR), pe fondul surplusului de lichiditati din conturile bancilor.

Astfel, si ROBOR la 3 luni, indicele utilizat pentru creditele in lei cu dobanda variabila ale firmelor, a scazut cu 0,2 puncte procentuale, de la o medie de 3,29% in T2 2019 la 3,09% la finalul T3 2019.

Nivelul ROBOR la 3 luni din ultima zi a anului 2019 a fost 3,18%, dupa ce dobanzile din piata interbancara au urmat o tendinta de crestere pe parcursul ultimelor saptamani, din cauza tensiunilor politice cauzate de schimbarea Guvernului si cresterea deficitului bugetar.

Cum a aparut IRCC

Indicele IRCC a fost solutia de compromis gasita la inceputul anului de BNR pentru ca ROBOR sa nu fie legat de taxa bancara, asa cum s-a prevazut initial in OUG 114/2018, intrucat ar fi afectat politica monetara.

De asemenea, s-au inlaturat astfel si suspiciunile ca bancile ar manipula ROBOR, dat fiind ca acesta se calculeaza si pe baza cotatiilor, nu doar in functie de tranzactiile efective din piata interbancara, ca in cazul IRCC.

Valoarea indicelui IRCC se modifica in fiecare trimestru, fiind calculat de BNR ca fiind o medie a tranzactiilor interbancare aferente trimestrului anterior celui in care se publica si se aplica pentru trimestrul urmator celui in care se publica, conform OUG 19 din 2019.

Normal ar fi ca BNR sa calculeze indicele IRCC pentru trimestrul in curs si sa-l publice in ultima zi din acesta, pentru a se putea aplica pentru trimestrul urmator.

Noul indice IRCC se aplica automat doar la credite noi in lei cu dobanda variabila acordate de banci de acum inainte, inclusiv in cazul refinantarilor.

In privinta creditelor vechi in derulare, legea nu prevede inlocuirea automata a ROBOR cu IRCC, insa legea ofera clientilor posibilitatea sa ceara bancilor sa inlocuiasca ROBOR cu noul indice, pentru a beneficia de o rata mai mica, iar daca bancile sunt de acord, se incheie doar un simplu act aditional la contractul de credit.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaDobanzile la creditele pentru firme sunt cu un punct mai mari decat in urma cu trei ani, desi e criza

Desi ne aflam in criza coronavirusului, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de doua ori dobanda de politica monetara, la 1,75%, dobanda medie la creditele noi in lei pentru firme este cu un punct mai mare decat in urma cu trei ani, in 2017, cand dobanda BNR era la acelasi nivel ca detalii

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Ultimele Comentarii