BANCI | Stirea Zilei

Bancile nu mai cresc dobanzile la depozite, dar majoreaza comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-12 20:06

Dobanzile la depozitele bancare nu mai cresc, asa cum spera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Dimpotriva, castigul obtinut din economii este in scadere, pentru ca bancile majoreaza, in schimb, comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate sau pentru administrarea unui cont curent.

Astfel, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei in banci au ramas neschimbate pe parcursul ultimei luni, cu exceptia celor de la Raiffeisen si Garanti, conform analizei realizate de Bancherul.ro la cele mai mari 13 banci romanesti.

Raiffeisen Bank a scazut dobanda standard pentru depozitele noi constituite la termen de 12 luni, in cadrul unei promotii, de la 2,25% la 2% pe an. In schimb, banca a majorat dobanzile la termene mai lungi, la 2% pe an, de la 1,5% la depozitul la termen de doi ani si 1,75% la cel pe trei ani.

Unicredit, insa, a decis sa desfiinteze depozitele pe termene mai mari de 12 luni, de 2 si 3 ani, pentru care banca platea dobanzi de 1,05%, respctiv 1,5% pe an.

Garanti Bank a dublat dobanda pentru depozitul la termen de trei luni, de la 1,6% la 3,2%. Pentru termenul de 6 luni, dobanda a urcat usor, de la 3,2% la 3,4%, iar pentru depozitul la 12 luni dobanda a cescut la 3,6% la 3,7%.

In schimb, banca a majorat comisioanele: cel lunar pentru administrarea unui cont curent a crescut de la 2,5 lei la 5 lei, iar comisionul de retragere numera la ghiseu a fost majorat de la 0,5% minim 5 lei la 1,5% minim 10 lei.

Comisioane mai mari

Nu doar Garanti, ci si alte banci au crescut comisioanele.
Astfel, Unicredit a majorat comisionul de retragere numerar de pe carduri la 1,5% minim 7 lei, de la 1% + 2,5 lei.

BCR a dublat comisionul pentru retrageri de bani de la ghiseu la 2% minim 15 lei si la 1,3% pentru sume mai mari, de la 1% min 15 lei pentru sume mai mici de 3.000 de lei.

Retragerea depozitului la scadenta de la ghiseu este fara comisioane la unele banci

Atunci cand va faceti un depozit si vreti sa scoateti banii la ghiseul bancii, trebuie sa fiti atenti la comisioanele de retragere a numerarului.

Unele banci nu au comision pentru retragerea depozitului in data scadentei, in timp ce la altele comisioanele sunt ridicate, putand ajunge la 2% din suma, in cazul BCR.

Bancile care nu au comisioane pentru retragerea banilor la scadenta depozitului sunt: CEC Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank si Libra Bank.

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozite

Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti Bank au cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de 12 luni, de 3,6% pe an, in timp ce BCR si BRD au cele mai mici dobanzi, in jur de 1% pe an, conform analizei costurilor depozitelor si conturilor la un numar de 13 banci, realizata de Bancherul.ro.

Un numar de 6 banci dintre cele 13, platesc dobanzi de peste 3% pe an pentru un depozit la termen de 1 an: Banca Romaneasca (3,79%), CEC Bank (3,60% la depozitele online), Garanti Bank (3,7%), Banca Transilvania - BT ( 3,5%), Libra Bank (3,50% la depozitele online), First Bank (3,60% la depozitele online).

ln cazul depozitelor la termen de 3 luni, cele mai mari dobanzi la gasim la Garanti Bank (3,2%), Libra Bank (2,35%), First Bank (2,15%).

Daca ne uitam la castigul obtinut cu un depozit in valoare de 10.000 la termen de 12 luni, retras de la bancomatul propriu al bancii, cel mai mare este la CEC Bank, cu 360 de lei, urmat de Banca Romaneasca (359 lei) si BT (350 lei).

Daca luam in calcul si comisioanele pentru administrarea contului curent si aplicatiei de online banking, atunci cel mai rentabil este la BT, cu un castig net de 345 lei, Libra, cu 330 lei si Banca Romaneasca, cu 299 lei.

 

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  OTP Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  Credit Europe Bank  Libra Internet Bank  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii