BANCI | Stirea Zilei

BCR isi amputeaza reteaua teritoriala: a inchis 51 de unitati in trimestrul trei si 78 de la inceputul anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-30 21:36

Banca Comerciala Romana (BCR) a inchis in trimestrul trei al acestui an (iulie-septembrie) un numar mare de unitati, 51, iar de la inceputul anului si-a diminuat reteaua teritoriala cu 78 de unitati, de la 509 la 431 in prezent, banca mizand pe serviciile online, inclusiv pentru deschiderea unui cont si obtinerea unui credit.

Reteaua teritoriala a BCR, de 431 unitati, a ajuns astfel cu mult sub cea a restului bancilor mari: CEC Bank, cu peste 1.000 de unitati, BRD, cu peste 690 de unitati si Banca Transilvania, cu peste 500 de unitati.

BCR si-a diminuat mult mai mult numarul de unitati teritoriale comparativ cu alte sucursale mari ale grupului austriac Erste Bank din tarile vecine.

In Austria si Cehia, Erste si-a redus reteaua teritoriala doar cu cate 16 unitati in acest an, in Slovacia cu 14 iar in Ungaria cu doar una. (vezi foto)

Inchiderea de unitati insemna mai putini angajati si cheltuieli mai mici, adica profit mai ridicat pentru banca.

Numarul angajatilor BCR a scazut cu 209 persoane in trimestrul trei si 484 de la inceputul anului, la 6.753 de oameni in prezent.

In acelasi timp, profitul bancii a urcat cu 13 milioane euro (23%) in trimestrul trei fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 55 la 68 milioane euro, conform rezultatelor prezentate astazi de banca-mama, Erste Bank.

Profitul obtinut de BCR de la inceputul anului, adica in primele trei trimestre, s-a cifrat la 73 milioane euro (348 milioane lei), in scadere cu 65% fata de acelasi interval al anului trecut, din cauza provizionului de aproximativ 1 miliard de lei facut pentru potentiale pierderi in urma procesului pierdut cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte. (vezi mai jos comunicatul bancii privind rezultatele financiare)

Politica bancilor de a-si reduce reteaua de unitati teritoriale afecteaza gradul de bancarizare din Romania, cel mai redus din Europa, a avertizat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Deși scopul acestor reduceri este optimizarea cheltuielilor operaționale, în contextul unui grad scăzut de incluziune financiară, dar și de intermediere financiară, această tendință nu este de natură a contribui la ameliorarea accesului populației și al companiilor la servicii financiare sau la creșterea gradului de bancarizare, în special în mediul rural", considera BNR. (vezi aici detalii)

 

Comunicatul BCR:

BCR, rezultate financiare în primele nouă luni din 2019: creștere a creditării cu 10%, servicii digitale inovatoare în universul George și sprijin puternic pentru IMM-urile și start-up-urile din România

Rezumat :

- Portofoliu total de credite acordate de Banca Comercială Română (BCR) în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate

- Credite nou acordate în valoare de peste 5,8 miliarde de lei aprobate în primele nouă luni din 2019 pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare și nevoi personale) și microîntreprinderi

- Finanțări nou acordate companiilor de peste 5,4 miliarde RON în primele nouă luni din 2019, din care 45% au reprezentat finanțări pentru investiții

- Sprijin puternic pentru antreprenorii români, stocul de credite acordate pentru finanțarea IMM-urilor majorându-se cu 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

- Programul Școala de Bani a lansat Luna Educației Financiare în octombrie, prin care s-a ajuns la peste 350.000 de interacțiuni directe cu adulți și copii prin intermediul colegilor din BCR

- George a ajuns la 660.000 de utilizatori și a dezvoltat noi capabilități: George Pay și primul credit de nevoi personale 100% online

- 25 de start-up-uri și IMM-uri au participat la acceleratorul BCR-InnovX

- BCR a înregistrat o creștere cu 7,8% a rezultatului operațional, ajungând la 1.317,4 milioane de lei (278 milioane de euro).

- Profitul net a fost de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019

„Pasiunea noastră pentru transformarea modului în care răspundem nevoilor clienților este din ce în ce mai vizibilă. Este un efort de echipă, împreună cu clienți și cu publicul larg, prin care înțelegem mai bine ce își doresc cei care folosesc servicii financiare astăzi. Cel mai important este că publicul poate beneficia de noile procese digitale indiferent de modul în care intră în contact cu noi, online sau în agențiile noastre. Le mulțumesc clienților pentru încrederea pe care ne-o acordă zi de zi.
Prin plasarea tehnologiei și educației în centrul a tot ceea ce facem, am reușit să accelerăm dezvoltarea businessurilor antreprenorilor români și vom continua acest proces. Rezultatul operațional solid ne motivează să investim în inovație și în laboratoare digitale, ceea ce va crea calea către îmbunătățirea sănătății financiare a clienților noștri ”- Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Impactul BCR în economie

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de peste 5,8 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) în primele nouă luni din 2019, în principal datorită împrumuturilor de nevoi personale, creditelor ipotecare și celor destinate microîntreprinderilor.

Generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare (DTI) aplicate începând cu luna ianuarie 2019, acestea având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare. BCR este una dintre puținele bănci de pe piață care oferă credite ipotecare standard cu o rată de dobândă fixă pe 5 sau 10 ani, cu scopul de a-și proteja clienții.

Creditele noi pentru microîntreprinderi aproape s-au triplat în trimestrul al treilea din 2019 față de trimestrele precedente, datorită finanțărilor mai mari acordate în cadrul programului Start-Up Nation.

În ceea ce privește activitatea bancară corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 5,4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) în primele nouă luni din 2019. Au fost susținute sectoare importante cum ar fi industria prelucrătoare (industria auto, industria chimică, industria producătoare de utilaje), energie și utilități, agricultura și sectorul medical.

Stocul de finanțări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 30 septembrie 2019, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi și pe dezvoltarea sectorului de leasing.

Segmentul real estate a crescut în mod semnificativ, cu 40% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, la 2,2 miliarde de lei (460 milioane de euro), ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.

Programul Școala de Bani a inițiat, în octombrie, Luna Educației Financiare, prin care a ajuns la un număr total de peste 350.000 de adulți și copii în interacțiuni față în față cu colegii din BCR în ultimii trei ani.

În primele nouă luni ale anului 2019, BCR a accelerat procesele de digitalizare și simplificare operațiuni. Platforma inteligentă de banking George a ajuns la 660.000 de utilizatori, atât pentru persoane fizice, cât și pentru microîntreprinderi. Peste 25% dintre clienții noi ai BCR preferă să își deschidă un cont bancar 100% online. BCR a lansat George Credit, primul împrumut de nevoi personale complet digital cu o limită de până la 110.000 de lei și o dobândă de 7,74%.

În ceea ce privește serviciile de open banking, BCR a fost prima bancă ce și-a deschis interfețele de programare a aplicațiilor (API) către furnizori terți, ajungând la 50 de furnizori care au testat deja platforma.

BCR a continuat programul Acceleratorul BCR-InnovX, prin lansarea grupului Scale-up dedicat IMM-urilor, cu o valoare a finanțărilor aprobate care depășește un milion de euro. 25 de start-up-uri și IMM-uri au participat în bootcamp-urile Acceleratorului BCR-InnovX de la începutul anului.

Performanța financiară a BCR în primele nouă luni din 2019

BCR a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019, în scădere cu 65,6% față de profitul net de 1.015,2 milioane de lei (218,2 milioane de euro) din aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a constituirii unui provizion excepțional în al doilea trimestru din 2019, legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe, în pofida rezultatului operațional solid, a costurilor scăzute de risc și a performanțelor ridicate pe toate liniile de business.

Rezultatul operațional a crescut cu 7,8% la 1.317,4 milioane de lei (278 milioane de euro) de la 1.222,4 milioane de lei (262,8 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, susținut de veniturile operaționale mai mari și în pofida unei contribuția mai mari în 2019 la fondul de garantare a depozitelor bancare.

Venitul net din dobânzi a crescut în mod semnificativ cu 11,1%, până la 1.683 milioane de lei (355,2 milioane de euro), de la 1.515,1 milioane de lei (325,7 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și de creșterea creditelor și depozitelor clienților.

Venitul net din comisioane a crescut cu 9,1%, ajungând la 578,9 milioane de lei (122,2 milioane de euro), de la 530,4 milioane de lei (114 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, mai ales ca urmare a unor venituri mai mari din comisioane generate din asigurări, precum și din tranzacții valutare și investiții în obligațiuni ale clienților persoane fizice.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 22,9%, până la 251,1 milioane de lei (53 milioane de euro), de la 325,8 milioane de lei (70 millione de euro) în primele nouă luni din 2018.

Venitul operațional a crescut cu 6,3% până la 2.587,4 milioane de lei (546 milioane de euro) de la 2.434,7 milioane de lei (523,4 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, determinat în principal de veniturile nete din dobânzi înregistrate pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și de creșterea creditelor și depozitelor clienților.

Cheltuielile administrative generale în primele nouă luni din 2019 au înregistrat valoarea de 1.270 milioane de lei (268 milioane de euro), în creștere cu 4,8% față de 1.212,3 milioane de lei (260,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018, mai ales ca urmare a contribuției anuale mai mari în anul 2019 la fondul de garantare a depozitelor.

Astfel, raportul cost-venituri a fost de 49,1% în primele nouă luni din 2019, față de 49,8% în primele nouă luni din 2018.

Costurile de risc și calitatea activelor

În ceea ce privește pierderea netă rezultată din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 122,8 milioane de lei (25,9 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019, față de o alocare de provizion de 43,8 milioane de lei (9,4 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018.

Această evoluție a fost determinată de o formare foarte redusă de noi credite neperformante pe segmentul corporate, corelat cu un trend favorabil în ceea ce privește recuperările de la clienți neperformanţi și însănătoşirile, atât pe segmentul de retail, cât și pe cel corporate.

Rata creditelor neperformante a scăzut sub pragul de 5% pentru prima dată din anii anteriori crizei, ajungând la 4,9% în septembrie 2019 față de 5,8% în decembrie 2018. Această evoluție reflectă creșterea puternică a împrumuturilor acordate clienților și îmbunătățirea continuă a calității portofoliului, susținută de scăderea continuă a creditelor neperformante și un trend favorabil în ceea ce privește recuperările de la clienți neperformanţi și însănătoşirile. Gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 104% în septembrie 2019.

Capitalizare și finanțare

Rata de solvabilitate a BCR (doar banca), în conformitate cu reglementările privind cerințele de capital (CRR), se află în august 2019 la nivelul de 20,9%, semnificativ peste cerinţele Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 20,6% (Grup BCR) în iunie 2019 arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură mai departe de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti.

BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile, atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate, consolidând astfel capacitatea de a genera venituri semnificative din activitatea sa de bază.

Împrumuturile și avansurile acordate clienților au crescut cu 8,6% până la 39.531,1 milioane de lei (8.323 milioane de euro) la data de 30 septembrie 2019 de la 36.400,1 milioane de lei (7.805,3 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, susținute atât de creditele din segmentul corporate (+12,4% față de decembrie 2018), cât și de cele din retail (+7,1% față de decembrie 2018).

Depozitele clienților au crescut ușor cu 0,2% până la 55.216,5 milioane de lei (11.625,5 milioane de euro) la data de 30 septembrie 2019 față de 55.099 milioane de lei (11.815 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, fiind determinate de creșterea depozitelor din retail.

***

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 21 de centre de afaceri și 22 de birouri mobile dedicate companiilor și 431 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 2.000 de echipamente, 15.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

 

Taguri: Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  

Comentarii

alex
erste
grupul Erste a cumparat societe generale din Macedonia. https://seenews.com/news/steiermarkische-sparkasse-wraps-up-buy-of-9157-of-n-macedonias-ohridska-banka-675050Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii