BANCI | Stirea Zilei

DAE la creditele de consum scade la nivelul din 2017, inainte ca BNR sa creasca dobanzile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-03 20:34

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al creditelor pentru consum (nevoi personale) in lei acordate de banci a scazut in iulie la nivelul de la finalul lui 2017, inainte ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa majoreze de trei ori dobanda de referinta cu cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, cat este si in prezent.

DAE la creditele de consum noi in lei a scazut in iulie la 10,29%, de la 10,57% in iunie, cel mai mic nivel inregistrat pana acum din decembrie 2017, cand DAE era 9,98%, conform statisticilor BNR. (vezi graficul)

Dupa ce BNR a inceput sa urce dobanda de referinta, DAE la creditele de consum a crescut rapid, pana la 11% in mai 2018, dupa care s-a stabilizat intre 10,5% si 11%, in conditiile in care aceste tipuri de credite sunt cu dobanda fixa, nefiind influentate de indicii de referinta ai pietei interbancare (ROBOR sau, mai nou, IRCC).

Scaderea dobanzii a s-a reflectat in volumul de credite de nevoi personale acordate de banci, care au explodat in iulie la un nou record istoric (vezi aici detalii).

Creditele pentru locuinte, care au in majoritate dobanzi variabile, indexate la ROBOR si acum la IRCC, au fost insa afectate serios de cresterea ROBOR de la finalul lui 2017: DAE a urcat de la 4% in vara lui 2017 la 6% in august 2018.
DAE la creditele ipotecare a mai scazut in acest an, pana la 5,57% in iunie, insa in iulie a crescut iar, la 5,71%.

Cresterea dobanzii la creditele ipotecare s-a reflectat si ea in volumele de credite noi, care au avut o crestere modesta in luna iulie, comparativ cu imprumuturile pentru nevoi personale.

Scadere importanta si a dobanzii la creditele pentru firme

Si dobanda la creditele noi in lei pentru firme a avut o scadere importanta in luna iulie, la 5,75%, de la 6,10%, cel mai redus nivel din iunie 2018, cand era 5,57%.

In iunie 2017, dobanda la finantarile pentru firme era 4%, dar dupa rabufnirea inflatiei si implicit a ROBOR si a dobanzii de referinta a BNR, dobanda a urcat cu doua puncte, pana la 6% in vara lui 2018, la fel ca in cazul creditelor imobiliare.

Scaderea dobanzii la creditele pentru firme in iulie s-a reflectat, de asemenea, in volumele de noi finantari acordate in aceeasi luna a anului.

 

Taguri: DAE (Dobanda Anuala Efectiva)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCetelem este acuzata de clienti ca le trimite carduri de credit fara acordul lor, pe care nu le mai pot inchide si sunt raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit

Cetelem, Institutia Financiara Nebancara (IFN) care apartine de banca franceza BNP Paribas, este acuzata de clienti ca le emite, fara acordul lor, carduri de credit, pe langa imprumuturile obtinute de regula in cadrul diverselor magazine, dupa care se chinuie sa le inchida sau ajung in situatia detalii

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei. Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de detalii

Topul creditelor de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

Volumul creditelor de nevoi personale acordate de banci a atins un nou record istoric, datorita cresterii puternice a cererii de noi imprumuturi din partea populatiei si a dobanzilor in scadere, pe fondul semnalelor de usoara relaxare a politicii monetare transmise de BNR, dar si a competitiei detalii

Bancile mari vor avea nevoie si anul viitor de capital suplimentar pentru riscul sistemic

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), condus de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, din care mai fac parte reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Ministerului Finantelor Publice si Fondului de Garantare a Depozitelor detalii

Ultimele Comentarii