BANCI | Stirea Zilei

Creditele pentru consumul populatiei isi dubleaza ritmul de crestere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-26 21:47

Soldul creditelor in lei acordate de banci populatiei a crescut in iulie cu 1,8 miliarde lei (1,8%) fata de luna precedenta, cand ritmul lunar de crestere a fost de doar 1,2 miliarde lei (1,2%), arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Volumul de credite in lei a sporit in iulie intr-un ritm mai mare si fata de aceeasi luna a anului precedent, iulie 2018, cand s-a ridicat la 1,5 miliarde lei (1,7%).

Soldul creditelor in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a ajuns astfel la 102,9 miliarde lei in iulie 2018.

In acelasi timp, creditele in valuta au continuat tendinta de scadere: imprumuturile in euro s-au restrans cu 0,3 miliarde lei in iulie, la un total de 32,2 miliarde lei, dupa o scadere de 0,4 miliarde lei in iunie.

Creditele in alte valuta, majoritatea in franci elvetieni (CHF), au scazut cu 18 milioane lei, la 3,4 miliarde lei.

Crestere dubla a creditelor pentru consum

In functie de tipul imprumuturilor acordate populatiei, cele mai multe sunt in continuare cele pentru consum.

Astfel, stocul creditelor pentru nevoi personale in lei a avut un avans lunar de 0,9 miliarde lei (1,9%) in iulie, comparativ cu 0,4 miliarde lei (0,8%) in iunie si 0,6 miliarde lei in iulie 2018 (1,4%).

In total, creditele pentru consum in lei au ajuns la 48 miliarde lei, cele in euro au scazut la 10 miliarde lei, iar in franci la 1,5 miliarde lei.

Creditele pentru locuinte in lei au inregistrat o cresere lunara cu 0,8 miliarde lei (1,5%) in iulie, ritm identic cu cel din luna precedenta, dar usor mai redus decat in iulie 2018, cand ritmul a fost de 2% (0,9 miliarde lei).

Totalul creditelor imobiliare in lei a ajuns astfel la 53,3 miliarde lei, cele in euro au scazut la 21,9 miliarde lei iar cele in franci la 1,8 miliarde lei.

In total, creditele acordate de banci gospodariilor populatiei au avut o crestere lunara de 1,5 miliarde lei (1,1%) in iulie, la un total de 138,6 miliarde lei, peste ritmul din luna precedenta, de 0,8 miliarde lei (0,6%) si din iulie 2018, cand a fost de 0,9 miliarde lei (0,7%).

Firmele s-au imprumutat in euro

In cazul finantarilor bancare in lei pentru firme, stocul acestora a crescut cu doar 0.4 miliarde lei in iulie fata de luna precedenta, la jumatate fata de cresterea de 0,9 miliarde lei in iunie. In iulie 2018, finantarile in lei pentru firme au stagnat la aceeasi valoare din luna precedenta.

In schimb, finantarile in euro au avut un impuls lunar important, de 0,8 miliarde lei (1,8%), dupa o stagnare in precedentele patru luni, in timp ce creditele in alte valute au ramas la nivelul de 2,8 miliarde lei.

Astfel ca in total, stocul creditelor acordate de banci societatilor nefinanciare a avut o ascensiune lunara de 1,2 miliarde lei (1%) in iulie, la un total de 115,6 miliarde lei, inca o data mai mare fata de iunie, cand cresterea a fost de doar 0,6 miliarde lei (0,5%).

Volumul total de credite acordate de banci atat populatiei, cat si firmelor, a ajuns astfel la 254,2 miliarde lei in luna iulie 2019, in crestere cu 2,7 miliarde lei (1,07%) fata de luna precedenta, cand ritmul a fost de 1,4 miliarde lei (0,5%).

Creditarea populatiei si firmelor, in crestere anuala cu 7,3%

Cresterea anuala (iulie 2018-iulie 2019) a soldului de credite pentru populatie si firme a fost de 7,3%, echivalentul a 17.3 miliarde lei.

Ritmul anual al creditarii in lei a fost de 9,9%, echivalentul a 15.3 miliarde lei.

Creditele in lei acordate populatiei au avut o crestere anuala de 13,9%, echivalentul a 12.6 miliarde lei, in timp ce creditele in lei pentru firme s-au majorat cu doar 4,2%, echivalentul a 2,7 miliarde lei.

Finantarile in euro accesate de firme au urcat insa cu 11,8%, echivalentul a 4,7 miliarde lei, astfel ca in total creditele corporate au sporit cu 7,4 miliarde lei, cu mult sub nivelul creditelor pentru populatie, de 12,6 miliarde lei.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Creditele cu detalii

Banca Transilvania plateste 1.000 de lei celor care-si refinanteaza creditele imobiliare de la alte banci; topul dobanzilor la creditele de refinantare

Banca Transilvania (BT) suporta taxele notariale si de evaluarea imobilului necesare pentru refinantarea creditelor ipotecare de la alte banci, prin virarea in conturile viitorilor clienti a unei sume de 1.000 de lei, in cadrul unei promotii valabile pana la finalul anului. Costurile detalii

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro. Cel mai detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca. Banca maghiara este singura din detalii

Ultimele Comentarii