BANCI | Stirea Zilei

CEC Bank preia conducerea in topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozite; alte trei banci au decis sa-si plateasca mai bine deponentii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-06 22:07

CEC Bank a majorat dobanzile depozitelor la termen pentru populatie si firme, astfel ca banca are in prezent cele mai bune rate la depozitele pe termen scurt, intre una si sase luni, dar si la depozitul pe un an constituit prin canale digitale, precum si la economiile pe termene mai lungi, de 2 si 3 ani.

Alte trei banci au decis recent sa-si plateasca mai bine deponentii care economisesc pe termen de un an.

Tendinta de majorare a dobanzilor la depozite a fost initiata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care printr-un moral suition (sugestie verbala) exprimata de guvernatorul Mugur Isarescu a recomandat bancilor sa creasca dobanzile la depozite, din doua motive.

Pe de o parte, pentru a face fata posibilului deficit de lichiditate, in conditiile noii politici monetare a BNR, de a controla strict lichiditatea din sistemul bancar, cu scopul de a mentine dobanzile la niveluri mai ridicate, ca alternativa la majorarea dobanzii de referinta, aflata la cel mai ridicat nivel dintre tarile vecine, 2,5%.

Pe de alta parte, bancile au fost sfatuite de BNR sa-si majoreze dobanzile la depozite pentru a-si diminua marja de dobanda, adica ecartul fata de dobanzile la credite, apreciat atat de banca nationala, cat si de Guvern, ca fiind prea mare, motiv pentru care s-a introdus si un stimulent de reducere a marjei in OUG 114 privind taxa bancara, care prevede ca taxa poate scadea cu 50% daca bancile practica o marja sub 4%.

Guvernatorul BNR a spus ca bancile ar trebui sa urce dobanzile la depozite cel putin pana la nivelul dobanzii de politica monetara, de 2,5%.

Bancile nu s-au grabit insa sa creasca dobanzile, dupa recomandarea guvernatorului BNR, nefiind dispuse sa piarda bani atat de usor, in conditiile in care in piata exista inca un exces de lichiditate.

Guvernatorul BNR a precizat insa ca este posibil ca in aceasta vara unele banci cu deficit de lichiditate sa descopere ca nu mai gasesc bani ieftini, astfel ca vor fi nevoite sa majoreze dobanzile la depozite. (vezi aici detalii

Unele banci mari, precum Raiffeisen sau ING, a lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru sumele nou economisite, nu si pentru cele aflate deja intr-un depozit (vezi aici detalii). 

Banca Transilvania a fost cea care, la mijlocul lunii iunie, a ridicat substantial stacheta dobanzilor platite pentru depozitele in lei ale populatiei, de la 2,5% la 3,5% la termen de 1 an, cu 2,5 puncte peste nivelul urmatoarelor doua banci ca marime, BCR si BRD, cele doua banci mari nemiscand dobanzile nici pana in prezent.

BT nu a modificat insa dobanzile pentru depozitele la termene mai mici de un an, care au ramas la niveluri mult mai mici (0,75% pe o luna, 1,25% pe 3 luni, 1,75% pe 6 luni), dar totusi substantial peste cele platite de alte banci mari.

Acum, CEC Bank a decis sa vina cu cele mai bune dobanzi la depozite, atat pe termene mai lungi, cat si mai scurte.

Astfel, CEC Bank a majorat dobanda la depozitul la termen de un an cu un punct, la 3,5%, ca la BT, insa pentru economiile constituite online sau la telefon,dobanda platita este mai mare cu 0,1 puncte procentuale.

CEC Bank a ridicat insa si dobanzile la depozitele pe termene mai scurte, care au devenit astfel cele mai bune din piata: la 0,85% pentru depozitele pe o luna, 1,30% la depozitele pe trei luni si 2,50% la depozitele pe sase luni, de asemenea cu un bonus de 0,1 puncte la depunerile online sau prin telefon.

Si la economiile pe perioade mai indelugate CEC Bank are acum cele mai ridicate dobanzi: 4,10% pe 2 ani si 4,6% pe trei ani la depozitele facute prin online banking.

Alte trei banci au mai crescut recent dobanzile la depozitele pe termen de 12 luni.

ING Bank a adaugat 0,4 puncte procentuale la dobanda  depozitului la termen de 1 an, pana la 1,7%.

Alpha Bank a majorat si ea putin, cu 0,2 puncte, dobanda la depozitul pe 12 luni, la 2,8% pe an.

Garanti Bank a decis sa creasca mai mult dobanda, cu o jumatate de punct, la depozitul pe un an, la 3%, si cu 0,40 puncte dobanda la depozitul pe sase luni, la 2,55%.

Doar la BRD pierzi bani cu un depozit

Daca luam in calcul si comisioanele aferente unui cont curent, in baza caruia se poate face un depozit bancar, constatam ca unele banci au dobanzi la depozite atat de mici incat daca depui 10.000 de lei intr-un depozit timp de un an, nu numai ca nu castigi nimic, dar mai trebuie sa si platesti bancii ceva bani.

Singura banca din top 10 in astfel de situatie este BRD, unde pierderea pe un an este de 83 de lei, comparativ cu un castig de 345 de lei la BT sau 234 lei la CEC Bank, ceea ce este o diferenta enorma.

CEC Bank majoreaza dobanzile aferente depozitelor in lei (comunicat de presa)

CEC Bank majoreaza dobanzile aferente depozitelor la termen cu rata fixa a dobanzii, in lei, destinate clientilor persoane fizice si juridice.

Astfel, rata de dobanda aferenta depozitelor pentru persoane fizice ajunge la 4,50% p.a. in cazul depozitelor la termen cu rata fixa a dobanzii constituite pe 36 luni, iar pentru persoanele juridice, rata de dobanda ajunge la 2,00% p.a., in cazul depozitelor pe 12 luni.

Depozitele pot fi constituite prin intermediul celor peste 1.000 de unitati teritoriale ale CEC Bank, din care aproximativ 500 sunt dispuse in mediul rural, precum si prin solutiile digitale ale Bancii - CEC Bank Mobile Banking, Internet Banking CEConline sau Phone Banking TeleCEC. Depozitele sunt garantate, conform legii, de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Mai mult, incepand cu data de 25.07.2019, conturile curente standard CEC Bank ale clientilor persoane fizice beneficiaza de dobanda la vedere de 0,10% p.a.

"Prin majorarea dobanzilor, CEC Bank continua traditia si se reafirma drept un sustinator activ al unui comportament responsabil de economisire. E doar una din surprizele pe care le pregatim clientilor nostri in cursul acestui an, pe masura ce demaram sarbatorirea a 155 de ani de economisire romaneasca prin intermediul bancii noastre”, a declarat domnul Laurentiu Gabriel Mitrache, Director general - Presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank.

Mai multe detalii despre produsele si serviciile CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate teritoriala, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

 

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  BT  Banca Transilvania  TBI Credit IFN  CEC Bank  topuri banci  

Comentarii

popescu
nu prea
daca va uitati mai bine doar de la 12 luni sta mai bine. sunt multi care pun pe 6 luni de frica

Mihai
Dobânzi
Nu vei face nimic daca stai cu ochii pe piata si vei muta banii de la o bancă la alta, vanand dobânzile cele mai bune! Alege o bancă sigura cu cea mai buna dobândă si fa depozit pe 12 sau 24 de luni sau chiar si pe 36 luni. Este pană la urma o economie si faci depozit doar ptr suma pe care vrei sa o pui deoparte. Nu faci depozit din banii de pâine sau mâncare...

Mihai
Dobânzi
Si da, poti alege CEC liniștit pentru depozitele tale. Este o bancă sigura într-o continuă schimbare. Eu am ales sa lucrez cu ei după ce ING a inchis agențiile fizice si m-am săturat să plătesc comisioane nesimtite francezilor de la BRD si austriecilor de la BCR! Am ales sa tin cu România și chiar dacă plătesc un comision, acesta sa ramana in tara, nu sa ajunga la Paris sau Viena!

Vasile Coman - Bancherul.ro
dobanzi depozite
Stimate domnule Popescu, dupa cum se vede in tabel, CEC Bank are cea mai buna dobanda si la depozitele pe 6 luni.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii